Tijdens de raadsvergadering van 31 maart werd gedabatteerd over een mede door GroenLinks ondertekende motie van de SP. De inhoud van die motie kwam op het volgende neer: De gemeente stopt met het doorgeven van gegevens op basis waarvan het CAK de eigen bijdrage voor de Jeugd-GGZ int, zolang de uitkomst van het onderzoek van de staatssecretaris niet bekend is. Onder druk van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris van Rijn namelijk onderzoeken of er sprake is van zorgmijding door het instellen van deze eigen bijdrage. Dit omdat er uit de samenleving signalen komen dat dit het geval is. Ook de directeur van GGZ-Nederland heeft aangedrongen op opschorting. De Christenunie/SGP had de motie ook mee ondertekend; tamelijk uniek, omdat de SGP zelden tot nooit iets onderschrijft dat tegen de bestaande wet- en regelgeving in gaat. Er lijkt dus écht wat aan de hand...

 

Volgens het college heeft de gemeente Zeist "iedereen in beeld" en wordt er waar nodig maatwerk toegepast. Een boude bewering, omdat zorgmijding ook ontstaat nog vóór dat iemand zich bij welke instantie dan ook gemeld heeft. "Ze halen vaak de voordeur van de hulpverlening niet eens " betoogde GroenLinks raadslid Frank Dirkse, "hoe kan je die mensen dan in beeld hebben". Na een stevig debat  bleek bij de stemming dat de motie alleen door de oppositiepartijen gesteund werd en derhalve niet aangenomen. 

Overigens is een vergelijkbare motie in ruim 70 gemeenten wél aangenomen, waaronder Utrecht, Leiden en Haarlem. Daarnaast zal in komende weken zo'n motie in nog eens ruim honderd gemeenten aan de orde komen. De initiatieven voor deze moties komen vanuit het hele politieke spectrum, van VVD tot GroenLinks.