GroenLinks Zeist presenteerde vandaag de tussentijdse resultaten naar draagvlak voor duurzame energie. Dat draagvlak is er: zo’n 90% van de deelnemers is voorstander: 75% is voor zonnepanelen op daken, iets meer dan de helft voor windmolens. Inwoners vinden industrieterreinen de beste plaats voor windmolens, gevolgd door wegen en kanalen, ver van de bebouwing. Concreet noemen zij de voormalige vliegbasis Soesterberg en de A12 het meest. De A12 kwam in Bunnik ook als beste locatie naar boven. Zo’n 20% van de deelnemers is tegen de plaatsing van windmolens. GroenLinks gaat de resultaten gebruiken om met voorstellen te komen voor meer duurzame energie. Inwoners kunnen tot 31 maart aan de enquête deelnemen.

De voorlopige resultaten komen overeen met die uit andere onderzoeken en de enquête van GroenLinks Bunnik. Hieruit blijkt dat een meerderheid van de bevolking investeringen in duurzame energie steunt. Toch komt landelijk nog geen 5% van onze energie uit zon, wind en andere duurzame bronnen. In de provincie Utrecht is dit zelfs nog lager, rond de 2%. In Zeist zijn 12 windmolens voldoende om de hele gemeente van duurzame energie te voorzien.

Op 12 maart presenteerde GroenLinks haar voorstel om landelijk 1500 windmolens langs snelwegen te plaatsen. “Daarmee kunnen 3 miljoen huishoudens van schone energie worden voorzien. Dat is een verdubbeling van de huidige productie in Nederland” aldus Bram van Ojik. Snelwegen zijn volgens hem om drie redenen interessant: het geluid van de windmolens valt in het niet bij het verkeer, er gelden beperkingen voor wonen en het voorkomt verrommeling van het landschap. Van Ojik: “We willen af van kolen, olie en gas. We willen voor onze eigen energievoorziening minder afhankelijk worden van dubieuze regimes, we willen aardbevingen in Groningen voorkomen en we willen de klimaatverandering tegen gaan.”

Sinds 28 februari heeft GroenLinks op haar website een enquête geplaatst en inwoners van Zeist via Twitter, Facebook en persberichten opgeroepen om deze in te vullen. Op dit moment hebben 64 mensen hieraan deelgenomen. Fractielid Ronald Camstra: “GroenLinks Zeist gaat de resultaten gebruiken om met voorstellen te komen, die het aandeel duurzame energie vergroten. Uit wind en uit zon, want we hebben beide nodig”. Om deze reden heeft GroenLinks de enquête verlengd tot 31 maart, om het aantal deelnemers te verhogen. Geïnteresseerden kunnen dus nog steeds deelnemen aan de enquête.