GroenLinks Zeist heeft vernomen dat er een bekende olifant (B.O.) ingezet gaat worden ter extra vermaak van kinderen die het gemeentelijke zwembad Dijnselburg bezoeken. GroenLinks tekent daar bezwaar tegen aan.
Het landelijke GL standpunt m.b.t. (wilde) dieren in een circus of als publiciteitsstunt luidt "dat dieren te vaak worden gebruikt als gebruiksvoorwerp of productiemiddel".

Organisaties als de Dierenbescherming en de maatschappij voor diergeneeskunde zijn in hun (gezamenlijke) standpunt nadrukkelijk tegen het gebruik van dieren in circussen, op basis van de wet: De Wet dieren omarmt en benoemt letterlijk de vijf vrijheden van Brambell; Dieren (onder de hoede van mensen) moeten ondermeer vrij zijn van stress en angst en zij moeten de kans hebben om hun normale, soorteigen gedrag uit te kunnen oefenen. Die twee vrijheden zijn in het geding. Olifanten zijn sociale dieren die graag in een groep vrij rondtrekken en naar vrije wil eten, slapen, spelen, etc. Reizen in een vrachtwagen is echt geen pretje voor deze dieren en ook het opzitten en pootjes geven op onbekend terrein veroorzaakt stress. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel die als tegenargument worden aangevoerd maar professionele observators van diergedrag zien ook bij "aangepaste" olifanten afwijkend gedrag dat wijst op stress. Een olifant hoort in het wild en niet in circus of dierentuin en dus ook niet als publiekstrekker in een gemeentelijke faciliteit. Met de huidige media kan iedereen van elke diersoort genieten zonder hun rechten met voeten te treden. Door een olifant naar een zwembad te halen krijgen de kinderen een verkeerd signaal. GroenLinks hoopt dat het zwembad zijn activiteit met de olifant afblaast en in plaats daarvan een luchtkussen of iets dergelijks huurt.