Het college heeft een raadsvoorstel voorgelegd voor de "verduurzaming" van 3000 woningen in de komende jaar. Dat klinkt ambitieus, maar wie zich wat meer verdiept in het plan zal al snel tot de conclusie komen dat het helemaal niet zo ambitieus is en in schril contrast staat met de grote woorden die het college gebruikt daar waar het om duurzaamheid gaat. Onderstaand kunt u lezen wat GroenLinks vindt van de ambities van het Zeister college. Dit heeft de fractie, bij monde van Roel van Nieuwstadt, ook ingebracht in het debat over het raadsvoorstel.  

Het huidige college heeft beloofd 3000 woningen in deze coalitieperiode te 'verduurzamen'. Hoewel er reeds meer dan een jaar is verstreken is er nog niet één woning door toedoen van het college verduurzaamd.
Ook is - in tegenstelling tot in vele andere gemeentes - nog geen inventarisatie gedaan van de huidige toestand van het woningenbestand, de zogenaamde nulmeting. Het einddoel is wel duidelijk: Zeist heeft uitgesproken dat we in 2050 energieneutraal willen zijn (alle woningen 100% verduurzaamd). De wethouder geeft aan dat het verduurzamen van 3000 woningen een significante stap is naar 2050. GroenLinks is het daar niet mee eens en maakt zich ernstig zorgen over het tempo van de verduurzaming. Ons wordt een rad van troebele definities voor ogen gedraaid.

 

Wie het plan zorgvuldig leest ziet dat een woning als "verduurzaamd" heet te zijn als er 10% reductie is van de CO2 uitstoot, 1/10e van energieneutraal worden. Dus die beloofde 3000 woningen blijken slechts 300 energieneutrale woningen! Er zijn nog 3 colitiejaren over dus het voorgestelde tempo is 100 woningen per jaar. Zeist telt ongeveer 27.000 woningen. Zo duurt het dus tot het jaar 2285 voordat we energieneutraal zijn... Gelukkig duurt het geen 270 jaar want een deel van de woningen is wel degelijk aangepast. Laten we eens - héél optimistisch - stellen dat de helft van alle woningen al energieneutraal is. Dan duurt het nog steeds 135 jaar voor we ons doel halen. En zelfs als alle inwoners 2 x zoveel maatregelen treffen als in het raadsvoorstel, duurt het toch nog ruim 67 jaar. Het target van 2050 wordt op deze manier dus nooit gehaald en GroenLinks vindt dat onacceptabel.

De portefeuillehouder gaf aan dat het proces van verduurzaming steeds sneller gaat draaien als inwoners geïnspireerd worden door de eerste resultaten. In de adviezen die het raadsvoorstel flankeren staat echter het tegenovergestelde; omdat de gemeente nu aansluiting zoekt bij al lopende burgerinitiatieven en activiteiten van woningcorporaties wordt misschien het aantal van 3000 verduurzamingen bereikt. Maar dan is het zogenaamde "laaghangend fruit" geplukt wat betekent dat het moeilijker wordt om de rest binnen te halen.

Kortom: GroenLinks vindt de ambitie van het college véél te laag, hoopt dat het college inziet dat het tempo veel hoger moet en hoopt daarom dat er meer geld gereserveerd wordt dan de nu voorgestelde 150.000 € per jaar. Dat kan ook, want het financiële perspectief lijkt gunstig en de gemeente had de afgelopen 2 jaar in totaal 10 miljoen euro aan overschotten op de jaarrekening!
Dus: Zeist heeft gezegd wat het wil doen (vóór 2050), dan moeten we ook doen wat we gezegd hebben en daar beschikbare gelden voor inzetten. Dán pas let je als een ware rentmeester goed op je winkel.

 

N B vandaag - woensdag 24 juni 2015 - deed de rechtbank een opmerkelijke uitspraak in een rechtzaak die door Urgenda aan gespannen was tegen de Nederlandse staat. Daarin geeft de rechter aan dat de Nederlandse Staat de uitstoot van broeigassen nog veel meer moet beperken dan dat ze nu van plan is.

http://www.volkskrant.nl/dossier-klimaatverandering/staat-moet-broeikasgasuitstoot-van-rechter-sterk-terugdringen~a4087378/