Loeki Zeijlemaker

Loeki Zeijlemaker

Buitengewoon Raadslid

Ik ben al lang betrokken bij GroenLinks, en zijn voorgangers. Als scholier was ik eind jaren ’70 al actief bij de PSP-jongeren in mijn geboorteplaats Amstelveen.Tussen 1994 en 1998 was ik al eens een periode gemeenteraadslid voor GroenLinks, toen nog in Amersfoort. Sinds 2004 woon ik in Zeist, in de wijk Nijenheim, en ik geniet volop van de natuur, die tot midden in de wijk doordringt.

Met de politiek heb ik dus een lange geschiedenis: en al die jaren heb ik mij altijd wel op de één of andere manier ingezet voor maatschappelijke thema’s. Ik was actief in natuur- en milieuorganisaties, en later in organisaties voor huurdersbelangen en als actieve wijkbewoner in een buurtoverleg. In Zeist ben ik bestuurslid bij de grootste huurdersbelangenorganisatie, en ik werk als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk.

Studeren deed ik ooit in Groningen: ik ben er opgeleid in de Andragologie, de studie van volwassenen-in-veranderende-situaties (een onderdeel van Sociale Wetenschappen).

Ik heb tien jaar lang gewerkt bij een gemeente, en ik weet dat voor veel inwoners gemeentelijke organen, afdelingen en aannemers allemaal één pot nat lijken: ze zijn immers allemaal “van de gemeente”. Dat leidt vaak tot misverstanden, waaraan we veel kunnen verbeteren met heldere procedures én doordachte communicatie.

Ik hou er erg van -zeker bij mensen die prima voor zichzelf kunnen opkomen- om de tegenvraag in te zetten: “Wat bent u van plan om er zelf aan te gaan doen?”. Ik spreek -als het nodig is- een aardig mondje jargon, maar heb een vreselijke hekel aan de clichés die dat vaak oplevert. Daar zou ik als raadslid ook aan willen werken: gewoon op een heldere manier uitleggen waar ik voor sta, en waar GroenLinks voor staat. Voor mij is dat: solidariteit tussen arm en rijk, ondersteunen van degenen die niet voor zichzelf kunnen opkomen, zorgdragen voor de natuur en werken aan duurzaamheid.

Dus: duurzame, betaalbare huizen bouwen; de zwakkeren in de samenleving op weg helpen waar mogelijk, en ondersteunen waar nodig. De sterksten mogen zwaarder belast worden, letterlijk en figuurlijk, en als ze een beetje een sociaal hart hebben doen ze dat graag ….