Op 28 mei werden in de Zeister Gemeenteraad de Algemene Beschouwingen over de Voorjaarsnota gehouden. De Voorjaarsnota is een van de belangrijkste financiële stukken van de gemeente. Het stelt de kaders voor de begroting voor het volgende jaar en in de voorjaarsnota is de meerjarenbegroting opgenomen ( voor de komende 4 jaar ). Aan de voorjaarsnota is altijd een Algemene Beschouwing gekoppeld, een debat waarin door de diverse fracties geduid wordt hoe we er voorstaan in Zeist. Gezien de context van de zware economische tijden staan we er goed voor in Zeist. Waarom GroenLinks dat vindt kunt u lezen in de onderstaande integrale tekst van de beschouwing van GroenLinks
In een tijd waar de meeste gemeenten zich veel bezighouden met bezuinigen, om een sluitende meerjarenbegroting te kunnen maken, staat Zeist er relatief gezien financieel goed voor. In de achterliggende jaren hebben we samen met de bevolking al forse bezuinigingen doorgevoerd en ook in deze voorjaarsnota worden ideeën uit de bezuinigingsdialoog verder uitgewerkt.
Daar kunnen we trots op zijn als gemeente en als GroenLinks zijn we dat dan ook.
Wat we zien is dat het jarenlang zorgvuldig omgaan met onze gelden, of liever gezegd die van de Zeister inwoners, en het goed betrekken van de burgers daarbij zijn vruchten afwerpt. En natuurlijk blijven er risico’s, maar we kennen ze en we houden er goed rekening mee. Maar Zeist hoort zonder meer bij de financieel gezondere gemeentes van Nederland.
Het lukt ons ook om belangrijke dingen voor de meest kwetsbare mensen in onze Zeister samenleving te behouden en zo nodig te versterken.
Want tot onze tevredenheid constateren we dat het minimabeleid nu van een fatsoenlijke structurele dekking is voorzien en niet meer afhankelijk is van eenmalig geld en horizonfinanciering. Dat biedt structureel de mogelijkheid om mensen die dat nodig hebben te ondersteunen, zodat ze aan het gewone leven kunnen blijven participeren of dat hun kinderen gewoon kunnen sporten of aan andere activiteiten deel kunnen nemen, zodat ze ondanks hun situatie zo min mogelijk op achterstand komen.
Als grote groepen mensen te veel op achterstand komen en niet kunnen participeren in het maatschappelijk leven, dan lopen we het risico van een soort maatschappelijke tweedeling in Zeist. Enerzijds zie je in Zeist een beweging van steeds meer zelforganisatie van burgers, zoals de zorgcoöperatie in Austerlitz of de zonne-energiecollectieven in een aantal wijken. Wij juichen dat toe. Maar er is ook een groeiende groep die nauwelijks het hoofd boven water weet te houden en de vraag naar schuldhulpverlening groeit.
Die groep moeten we ondersteunen waar mogelijk om ze er bij te houden. Niet door ze te pamperen, maar door ze kansen op ontwikkeling en zelfontplooiing te bieden.
We zijn dan ook tevreden dat er voor schuldhulpverlening een realistische begroting is. Wat er kan gebeuren als grote groepen de maatschappelijke aansluiting te veel verliezen, of wanneer er te weinig onderhoud gepleegd wordt aan het sociale systeem, wordt momenteel in Zweden pijnlijk duidelijk.
GroenLinks heeft als motto “Zin in de toekomst”. Het is beter om iets moois te maken van de toekomst dan te verzuchten dat vroeger alles beter was.
Daarom zijn we ook blij met een paar belangrijke dingen in de voorjaarsnota. Zo komt er een fonds dat zich gaat richten op belangrijke zaken voor die toekomst.
Belangrijk onderdeel daarvan is het bomenfonds, waarvoor wij ons als GroenLinksfractie vorig jaar al hard gemaakt hebben en dat nu van financiële vulling kan worden voorzien. Dit bomenfonds moet garanderen dat onze kinderen en kleinkinderen ook straks in Zeist door lommerrijke lanen kunnen lopen.
Naast het bomenfonds bevat het fonds middelen voor de sociale en de fysieke peiler, wat onze jeugd wat meer perspectief op een baan kan bieden en dat knelpunten kan helpen oplossen in de stagnerende woningmarkt, zodat iedereen die in Zeist meer perspectief heeft om hier te kunnen blijven wonen.
De doorstroming op de woningmarkt zit vast, vooral de wachttijden voor starters lopen op en door veranderde rijksregels lijkt er ook een nieuwe groep woningzoekenden te ontstaan, die nog maar lastig bediend kan worden.
Een ander belangrijk aspect voor GroenLinks is duurzaamheid, in al haar facetten.
Er zijn de laatste twee raadsperiode belangrijke slagen gemaakt in het duurzaamheidsdenken binnen de gemeente Zeist.
Daarbij wil ik in herinnering roepen dat in de periode 2002-2006 zo’n beetje al het bovenwettelijke milieubeleid was wegbezuinigd, waaronder het klimaatbeleid.
Inmiddels, met 7 jaar GroenLinks binnen het college, is het duurzaamheidsdenken een integraal onderdeel van ons gemeentebeleid geworden.
Er komt veel op de gemeente af wat betreft het overhevelen van taken van naar de gemeente. Veelal gaat het hierbij om de meest kwetsbaren in de samenleving.
GroenLinks is voorstander van zorg dichter bij de burger organiseren, maar daarmee komt een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid op ons af.
In de afgelopen tijd hebben we daar al veel voorbereidend beleid voor gemaakt, waaronder de breed gesteunde brede sociale visie. Vanuit deze visie gaan we er voor zorgen dat iedereen kansrijk, veilig en gezien voelt in onze gemeente en voldoende mogelijkheden heeft tot zelfontplooiing en participatie; binnen werk, leefomgeving en het maatschappelijke leven. Dat zal nog een hele kluif worden, want het einde van de crisis lijkt nog niet in zicht.
Maar juist in tijden van crisis is het belangrijk om uit te gaan van kansen en mogelijkheden in plaats van te verzanden in angsten en bedreigingen.
Toen ik in mijn persoonlijke leven ooit een crisis meemaakte, zei iemand mij: “een crisis is niet erg, als je de vruchten maar weet te plukken”. Die zin ben ik nooit meer vergeten en ook als raadslid voor GroenLinks is dit voor mij een belangrijk uitgangspunt. Juist als het even moeilijk is, liggen er kansen voor het maken van wérkelijke keuzes en wordt je gedwongen tot het vinden van creatieve en minder voor de hand liggende oplossingen; het dwingt tot “omdenken”. De verleiding is er, om vooral het laaghangend fruit te plukken, maar het is juist dán goed om je nek wat verder uit te steken omdat het beste fruit vaak een stuk hoger hangt.
Wat ook op ons in Zeist af komt, is de algehele verandering in de zorg, door extra-muralisering en andere ingrijpende veranderingen binnen de zorgwereld. Voor het eerst daalt het aantal arbeidsplaatsen in de zorg, terwijl de zorgvraag alleen maar zal toenemen.
Deze daling is extra zorgwekkend, als je bedenkt dat ruim een kwart van de arbeidsplaatsen in Zeist zorg-gerelateerd zijn. Veel van onze arbeidsplaatsen komen dus onder druk te staan, met alle gevolgen van dien voor de mensen die soms jarenlang met hart en ziel aan die zorg verbonden zijn. Hetzelfde geldt overigens voor de detentie-instellingen.
Een flink deel van onze inwoners gaat onzekere tijden tegemoet.
Mede hierom is fondsvorming nu verstandig, zodat er middelen beschikbaar zijn om in te kunnen zetten voor de zaken die op ons af komen. Over een paar maanden gaan we goed bekijken hoe we dat geld het best kunnen besteden en binnen welke randvoorwaarden. Dat spreekt de fractie van GroenLinks aan, deze zorgvuldige afweging; dat is beter dan hap snap her een der wat pleisters te plakken. Ook de integraliteit spreekt ons aan en wij gaan er van uit dat dit tot mooie projecten zal leiden, waarbij het mes aan meerdere kanten tegelijk snijdt. Zo kunnen we ons voorstellen dat er combi’s te maken zijn tussen bijvoorbeeld jeugdwerkloosheidsbestrijding en duurzaamheid. GroenLinks pleit al jaren om de economie de verduurzamen, omdat dit banen oplevert en schone energie.
Als je de context van deze tijd in ogenschouw neemt, stemt deze voorjaarsnota GroenLinks tot tevredenheid. Want het lukt ons in Zeist om in een economisch moeilijke tijd te zorgen voor een degelijke financiering van het minimabeleid, blijven we slagen maken in bijvoorbeeld duurzaamheid en burgerparticipatie -waarbij we beide landelijk gezien in de kopgroep zitten- en ontplooiingsmogelijkheden van onze inwoners, terwijl we onze belangrijke basisvoorzieningen overeind kunnen houden.
Daarbij worden de zwakkeren in de mondiale samenleving ook nog eens niet uit het oog verloren, want in dezelfde periode is Zeist ook nog een Millennium- en Fairtradegemeente geworden.
Als je dan ook nog eens bedenkt dat GroenLinks het leeuwendeel van haar verkiezingsprogramma in deze periode realiseert, dan zult u begrijpen dat hier een tevreden fractievoorzitter staat.
GroenLinks Zeist 28 mei 2013