Op donderdag 4 november zijn er drie Ronde Tafels gehouden over de structuurvisie 2020. In het afgelopen jaar is er in een goed en interactief proces door veel Zeistenaren gewerkt aan de Structuurvisie zoals deze nu voor ligt. Over het algemeen toonden de meesprekers aan de drie ronde tafels zich tevreden met het resultaat dat er nu ligt. Maar aan alledrie de tafels klonk ook kritiek op het feit dat er veel door burgers ingebrachte reacties in de nota van beantwoording niet beantwoord waren. GroenLinks heeft vervolgens aan het college om opheldering gevraagd.
Uit de beantwoording bleek dat een hoop reacties van inwoners op de concept-structuurvisie niet op het abstractie-niveau waren waarop de Structuurvisie bedoeld is. Dat is ook lastig, dat abstractieniveau, zelfs ervaren raadsleden worstelen er nog wel eens mee. Maar als inwoners geen reactie krijgen op hun inbreng, dan zullen zij teleurgesteld zijn. Met alle mogelijke gevolgen van dien en dat zou doodzonde zijn.
Het gevoerde interactieve proces was immers een prima voorbeeld van hoe interactieve planvorming gestalte kan worden gegeven en er lijkt in de samenleving veel draagvlak aanwezig voor de voorliggende structuurvisie. Het zou jammer zijn als dit draagvlak op het laatste moment zou worden aangetast, omdat mensen zich in het niet beantwoorden van hun reacties, teleurgesteld en niet gehoord voelen. En de laatst indruk is vaak de indruk die blijft hangen. Dit afbreukrisico wil GroenLinks niet nemen.
GroenLinks vindt dat als iemand een reactie geschreven heeft, die niet passend is in het abstractieniveau van de structuurvisie (maar die bijvoorbeeld meer thuis hoort binnen het meer concrete niveau van een bestemmingsplan) , de gemeente dat ook in een beantwoording moet duidelijk maken.
Binnen de raad bleek de zorg van GroenLinks breed gedeeld en dit heeft er in geresulteerd dat alle mensen die gereageerd hebben alsnog een beantwoording toegezegd kregen.
Voor de uiteindelijke inhoud van de nu voorliggende structuurvisie heeft dit geen veranderingen tot gevolg. Het debat vindt dan ook gewoon plaats op de geplande datum van 23 november a.s. waarna de raad op 14 december een besluit zal nemen over het raadsvoorstel.
Het raadsvoorstel m.b.t. de structuurvisie vindt u hier
De aangepaste Ontwerp structuurvisie Zeist 2020 vindt u hier
De aangepaste kaart vindt u hier
De nota van beantwoording vindt u hier