Op de raadsvergadering van 15 juli lag een voorstel dat onder meer de mogelijkheid opende om de atletiekbaan te vervangen door een andersoortige accomodatie; als het bij de privatisering van Sporthoek Dijnselburg (o.a. zwembad, sporthal en atletiekbaan) gunstiger zou zijn voor een exploitant en er meer mensen zouden kunnen gaan bewegen. GroenLinks ziet het liefst dat de atletiek baan blijft waar hij nu is.

Het beheer van de sportvoorzieningen wordt uitbesteed door de gemeente Zeist. Dit is al eerder besloten door een ruime raadsmeerderheid. Ook is toen besloten om sporthoek Dijnselburg te versterken.

Ondertussen is er door een gespecialiseerd bureau onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en lag er een voorstel over de verdere gang van zaken in het proces van op afstand zetten van exploitatie en beheer van de sportaccommodaties.

Maar in het voorliggende raadsvoorstel zat een venijnige toevoeging met betrekking tot de toekomst van de atletiekbaan die deel uitmaakt van Sporthoek Dijnselburg.

Namelijk dat als bij gunning blijkt dat een exploitatie meer oplevert zonder atletiekbaan ( bijvoorbeeld door op die plek iets anders te ontwikkelen op het gebied van sport, wellness en leisure ( wat dat ook moge zijn...) en er meer mensen aan het bewegen gaan dan nu op de atletiekbaan het geval is, dan was dat mogelijk.

In feite hef je door zo'n toevoeging de atletiekbaan op. Dat is geen versterking van de Sporthoek, maar een verarming.

Er was dan ook breed verzet tegen deze toevoeging, zowel binnen als buiten de raad.

GroenLinks vindt dat een plaats als Zeist een atletiekbaan moet hebben, dat hoort gewoon bij het voorzieningenniveau van een plaats van deze grootte. En wat ons betreft moet de baan ook blijven waar deze nu is. Je zou de functie van de baan zelfs kunnen versterken, door (nog) meer atletiek-verwante activiteiten op en rond de baan te ontplooien.

Maar stel nu dat er een plan komt waardoor er écht een versterking van de sportvoorzieningen en een verbetering van de exploitatiemogelijkheden in komt, en daarvoor ligt de atletiekbaan "in de weg" dan willen wij dat tot op zekere hoogte wel mogelijk maken, maar wél met behoud van de atletiekbaan. Elders in Zeist in dat geval. Maar daar zitten wél een aantal haken en ogen aan. Verplaatsing moag in dat geval niet gaan op kosten van de gemeenschap, maar op kosten van de exploitant. Daarnaast ziet GroenLinks niet zo 1-2-3 een andere locatie waar je een atleteiekbaan kan neerleggen. Juist de beschikbaarheid van ruimte is een probleem in Zeist.

Er is een wijzigingsvoorstel aangenomen, waarbij GroenLinks in de voorbereiding nadrukkelijk betrokken was en dat zegt dat er hoe dan ook een atletiekbaan moet blijven in Zeist.

Ook heeft GroenLinks stevig doorgevraagd bij de wethouder naar de reikwijdte van het wijzigingsvoortel: de wethouder verzekerde ons dat door dit nu te besluiten er geen verplichting ligt voor de gemeente om, mocht het aan de orde komen, een andere locatie ter beschikking te stellen; als er geen aanvaardbare andere plaats is dan blijft de baan gewoon waar hij is. Ook zullen mogelijke verplaatsingskosten voor rekening van de exploitant moeten komen.

En in alle gevallen komt een beslissing terug bij de raad.

De toekomst van een atletiekbaan in Zeist is hiermee verzekerd en de kans dat de atletiekbaan verplaatst wordt acht GroenLinks gezien de gestelde randvoorwaarden niet groot.

Frank Dirkse