Op dinsdag 12 mei vond het raadsdebat plaats over het Ontwikkelingsperspectief 2030 plaats. Dit is de opmaat voor het proces om te komen tot een Structuurvisie voor Zeist, die een rijkwijkte zal hebben tot 2020. Het einddocument is tot stand gekomen via een interactief proces waarbij de inwoners van Zeist intensief bij betrokken zijn. Onderstaand de bijdrage van GroenLinks aan dit debat, zoals verwoord door GroenLinks-raadslid Peter Spoelstra.

Gang van zaken

We zijn onder de indruk van de manier waarop de inwoners van Zeist bij het beleid zijn betrokken. We vonden de mix van de gebruikte methodes inventief. Er blijken gelukkig meer mogelijkheden te zijn om informatie te vergaren dan door stippen te plakken. Het op deze manier de inwoners te betrekken bij het ontwikkelen van beleid vinden we een grote stap voorwaarts. We willen alle deelnemers bedanken voor hun inzet.We willen complimenten geven aan het projectteam en de regiegroep. Expliciet willen we daarbij nog de extra de energie benoemen die is ingezet om zoveel mogelijk extra groepen bij dit proces te betrekken.

Resultaat Dialoog met de samenleving

Het resultaat, het verslag van de dialoog met de samenleving, spreekt ons erg aan. GroenLinks herkent het beeld dat we krijgen uit onze eigen contacten in de samenleving. We herkennen vooral ook het genuanceerde beeld van het zoeken naar de balans, iets waar ook wij steeds naar op zoek zijn.Het laat ons ook duidelijk zien dat er niet zoiets is als één mening van de Zeister bevolking ook al zijn er groepen die denken die éne mening te kunnen claimen.

Het ontwikkelings­perspectief

Ook in het ontwikkelingsperspectief kunnen we ons goed vinden. Dat geldt zelfs voor de volgorde van de kernwaarden en de volgorde van de beschreven keuzes. Om er toch twee te benoemen:

Ook voor GroenLinks vormen weilanden, bossen, water, landgoederen, parken, lanen en de aanwezige flora en fauna basiskenmerken in de uitstraling van de gemeente Zeist. Ook GroenLinks kiest voor de verscheidenheid van mensen, natuur, wijken en dorpskernen en ook GroenLinks vindt dat er gestreefd moet worden naar een evenwichtige en diverse bevolkingssamenstelling. Op enkele kanttekeningen na is het een goed raamwerk om als startpunt te gebruiken voor de structuurvisie. *

Het voorstel

We zijn het eens met het voorstel om het ontwikkelingsperspectief als uitgangsdocument te gebruiken voor de op te stellen structuurvisie.

We vinden de interactieve aanpak een goed investering in de verbetering van de beleidsvorming door de bewoners van de gemeente Zeist daar intensief bij te betrekken. Dat is niet alleen investering in kwaliteit van beleid maar ook investeren in de samenleving en in de participerende democratie.

GroenLinks is dus ook van mening dat ook de structuurvisie op interactieve wijze moet worden ontwikkeld. We zullen de vraag om extra geld voor het op interactieve wijze ontwikkelen van de structuurvisie daarom welwillend meenemen in de integrale afweging bij de Voorjaarsnota.

Kanttekeningen

We hebben twee specifieke kanttekeningen.

In het stappenplan op pagina 100 en 101 wordt als mogelijke laatste instantie het bouwen op zogenaamde niet-kwetsbare groenlocaties genoemd. Hoe je dat ook definieert, het zet de deur open voor het bouwen buiten de rode contouren en we vinden dat we die deur niet open moeten zetten. We vinden dus dat stap vier geschrapt moet worden en zullen daarvoor medestanders zoeken. 

Voor wat betreft Ecologische HoofdStructuur gaan we voor de kwaliteit voor het hele gebied en niet voor de kwaliteit op vierkante meter. De kwaliteitsverbeteringen die nodig zijn voor de EHS zitten hem in het weghalen van barrières en het ontsnipperen van het groen. De meest haalbare methode is de groene ruilverkaveling, het uitplaatsen en verplaatsen van bebouwde gebieden. Het gaat daarbij om het verruilen van bijvoorbeld industrieterreinen in de kern van de EHS met plaatsen buiten of eventueel binnen de EHS die van minder belang zijn. Dat mag natuurlijk alleen als er per saldo voor Groen winst behaald wordt; en dat te bepalen door een onafhankelijke instantie, zoals dat bij “Hart van Heuvelrug” het geval is. De huidige formulering op bladzijde 100 staat een dergelijke verbetering van Ecologische Hoofdstructuur in de weg. We zijn op zoek naar medestanders die ook gaan voor de versterking en bewaking van de EHS, één van de ambities in het Ontwikkelingsperspectief.

Inspraak over het ontwikelingsperspectief

We vinden het ontwikkelingsperspectief een goede vertaling van de dialoog met de samenleving. Dáár nog weer inspraak op willen, getuigt van weinig respect voor de inzet van de vele burgers die hierbij betrokken zijn.

Amendementen

Het Ontwikkelingsperspectief is een op begrijpelijke wijze verwoorden van de uitgangspunten om te komen tot de Structuurvisie. Het is bedoeld als document op dát abstractieniveau. Veel voorgestelde wijzigingen zijn veel te gedetailleerd en doen er pas toe bij de Structuurvisie. We willen niet op detailniveau op de Structuurvisie vooruitlopen. We lopen dan alleen maar de interactieve planvorming voor de voeten. Zo hebben wij onze kanttekeningen bij de omschrijving van de zone A28 – Amersfoortseweg - Huis ter Heide - Vollenhove. Daar kun je nog alle kanten mee op. Maar we hebben afgesproeken dat we daar bij de behandeling van de Structuurvisie extra aandacht aan zullen besteden. Daarom zullen dit soort amendement niet steunen, ook niet als we het er inhoudelijk mee eens zijn. We vinden het echter prima als deze amendementen en kanttekeningen worden gebruikt bij het opstellen van de Structuurvisie. Het zal de kwaliteit ten goede komen. Op deze manier wordt niet geblokkeerd dat de informatie niet meer gebruikt kan worden in de inspraak bij de Structuurvisie. Amendementen die van belang zijn voor het kader dat we nu bepalen zullen we natuurlijk wél op hun meritus beoordelen.

 

Alle informatie over het ontwikkelingsperspectief vindt u hier op de website van de gemeente Zeist