Op 4 september vond het debat en de raad plaats over de vraag of de tekst van de in de afgelopen maanden hergeformuleerde bouwvisie voldoet aan de in juli door de raad in een motie vastgelegde criteria. Daarnaast lag er de vraag of de bouwvisie de inspraak in kan. Na een mede namens GroenLinks ingediende tekstwijziging op twee punten, heeft de raad in overgrote meerderheid ingestemd met de nieuwe tekst en het vrijgeven voor inspraak van de concept-bouwvisie.

Het proces van de bouwvisie nadert zijn afronding. In de raadsvergadering van 10 juli had het college een opdracht meegekregen om de bouwvisie te herschrijven. Er moest meer helderheid komen op een paar punten. Ook is er toen al door de raad aangegeven, dat er in het centrumgebied wellicht enkele hoogteaccenten kunnen komen, maar dat deze niet meer dan 2 á 3 bouwlagen hoger mogen zijn dan de omgeving. Voor dat er besloten kan worden of er meer dan één bouwlaag hoger gebouwd kan worden dan de bestaande omgeving, waar dan ook in Zeist, moet er een grondige analyse plaatsvinden en vervolgens heeft de raad er het laatste woord over.

In grote lijnen kon de fractie van GroenLinks zich vinden in de nieuwe tekst van de woonvisie, die op een aantal punten duidelijk was aangescherpt. Zo stond de beperking van de mogelijkheden tot hoger bouwen in het centrumgebied er duidelijk in, eveneals het punt van de anlalyse.

Toch waren we nog niet helemaal tevreden. Er stonden in de nieuwe tekst duidelijke definities van een aantal termen. Maar in de samenvatting van de tekst ( het laatste hoofdstuk) stonden die definities weer anders geformuleerd. Dat kan natuurlijk niet, dat geeft alleen maar onduidelijkheid.

Ook stond er naar onze smaak niet helder genoeg geformuleerd wie er nu uiteindelijk beslist of er op een locatie afgeweken kan worden van de hoogte t.o.v. bestaande omgevingsbebouwing. Een mede door GroenLinks ingediende tekstwijziging, die er op neer komt dat de hele samenvatting geschrapt wordt uit de tekst en dat de beslissing voor elke afwijking van twee lagen of meer, uiteindelijk bij de raad ligt, werd door een grote raadmeerderheid (waaronder een deel van de oppositiepartijen) aangenomen. Vervolgens werd ook de nieuwe, gewijzigde tekst aangenomen en werd er besloten dat de bouwvisie de inspraak in kan. Deze inspraakprocedure loopt tot 18 oktober.

Daags voor de raadsvergadering ontvingen alle raadsleden een schrijven van de woordvoerder van de actiegroep "Geen verhoging van de maximale bouwhoogte in het centrum", de heer Eeman.

Opvallend in deze brief is het aantal pertinente onjuistheden.

Zo wordt gesteld dat de nieuwe versie "nog meer hoogbouw in het centrum bevat" De bouwhoogte in het Wilhelminapark zou met ruim drie lagen verhoogd worden. Hier klopt werkelijk niets van en het staat ook absoluut niet in de bouwvisie. Voor het centrumgebied zijn juist in de nieuwe versie vergaande restricties aangebracht en écht niemand wil de Wilhelminaparkbuurt aantasten.

De bouwvisie gaat over héél Zeist. Er is bewust gekozen om niet voor elk plekje aan te geven wat er wel en niet kan qua bebouwing, maar om aan te geven wat spelregels zijn voor hoe er op bepaalde types locaties gebouwd kan worden. Dit omdat de bouvisie 15 jaar mee moet kunnen gaan, los staat van de hoeveelheid te bouwen woningen en we ons niet star willen vastleggen voor de toekomst.

Er komt trouwens ook nog een groenvisie, deze wordt volgens planning nog dit najaar behandeld in de raad. De bouwvisie en de groenvisie vormen straks samen met nog een aantal andere beleidsstukken, zoals over verkeer, de basis voor de structuurvisie voor Zeist.

Affijn, u moet de tekst van de bouwvisie zelf maar lezen en uw eigen conclusies trekken en zo mogelijk gebruik maken van de inspraak. De tekst van de bouwvisie kunt u o.a. vinden op de website van de gemeente: www.zeist.nl, maar hij ligt ook in de publiekshal.

Frank Dirkse