Op de raadsvergadering van 15 juli lag een voorstel voor de toekomstige inrichting van het centrum van Zeist (omgeving Slot, winkelgebied en tussenliggende gebieden). In het voorstel stonden vier ambities voor dit gebied geformuleerd. Op initiatief van GroenLinks is daar een vijfde aan toegvoegd: het centrumgebied van Zeist moet een landelijke voorbeeldfunctie krijgen wat betreft toegankelijkheid voor ouderen en gehandicapten, waaronder met name blinden en slechtzienden.

Er wordt een plan gemaakt voor het Stedelijk Kern-Gebied (SKG) van Zeist. Bij plannen horen ambities en doelstellingen.

In het raadsvoorstel over het SKG stonden vier ambities geformuleerd en een aantal doelstellingen:

Ambitie voor het Stedelijk Kerngebied: De ambitie ten aanzien van het gehele SKG is een sterk, herkenbaar, gezellig, sfeervol en in alle opzichten goed functionerend centrumgebied. Hierdoor wordt Zeist regionaal attractief en onderscheidend ten aanzien van wonen, werken, winkelen en de –openbare- voorzieningen. Kernbegrippen bij deze ambitie moeten zijn: - Allure (onderscheidend/aantrekkingskracht) - Ambiance (sfeer-gevoelswaarde-gezelligheid) - Chic (schoonheid-beaute- duurzaamheid) - Grandeur (uitstraling)

Doelstelling voor het Stedelijk Kerngebied: Via een integrale aanpak de gestelde ambitie bereiken. Deze integrale aanpak is gestoeld op (in willekeurige volgorde): - Een herkenbare identiteit, waarbij groen en cultuurhistorie leidend zijn. - De openbare ruimte als drager voor deze identiteit, in het bijzonder de Slotlaan. - Het versterken van de woonfunctie conform de Woonvisie. - Het versterken van het SKG tot een adequaat winkel- en werkcentrum. - Het versterken van de positionering en bereikbaarheid van openbare voorzieningen. - Het realiseren van een goede bereikbaarheid voor verschillende verkeersvormen/verkeersstromen met als onderlegger een integraal verkeer- en parkeerschema. - Een duurzaam functioneren van het centrum door het actief betrekken en stimuleren van de gebruikers van het gebied.

De gebezigde Franse temen bij de ambities hadden wat GroenLinks betreft achterwege kunnen blijven, wij geven de voorkeur aan de woorden tussen de haakjes. Maar voor een plaats met relatief veel ouderen en geandicapten (waaronder een substantieel aantal blinden en slechtzienden) miste GroenLinks een belangrijke ambitie met betrekking tot de toegankelijkheid van het SKG voor deze doelgroepen.

Daarom heeft GroenLinks het initiatief genomen om een 5e ambitie toe te voegen door het, samen met PvdA en CDA indienen van onderstaand amendement:

De Gemeenteraad van Zeist, in vergadering bijeen op dinsdag 15 juli 2008, beraadslagend over 08RAAD0199, Ideeëninventarisatie Stedelijk Kerngebied,

Besluit:

Beslispunt 2 in het concept besluit te vervangen door de navolgende tekst:

2. In te stemmen met de genoemde doelstellingen en ambities met dien verstande dat: als ambitie voor het Stedelijk Kerngebied nog wordt toegevoegd:

“ - Toegankelijkheid: landelijke voorbeeldfunctie toegankelijkheid voor ouderen en gehandicapten, waaronder met name blinden en slechtzienden” als doelstelling voor het Stedelijk Kerngebied nog wordt toegevoegd: “Het realiseren van een optimale toegankelijkheid voor ouderen en gehandicapten, waaronder met name blinden en slechtzienden”.

GroenLinks            PvdA                     CDA

Frank Dirkse    Cor van Liempde      Paul Smink

Toelichting:

Zeist is een gemeente met bovengemiddeld veel ouderen en gehandicapten, waaronder een relatief grote groep blinden en slechtzienden. De schouwen van de betrokken organisaties in de afgelopen jaren hebben ons laten zien dat er nog een wereld te winnen valt in Zeist m.b.t. de toegankelijkheid van onder meer het Stedelijk Kerngebied voor deze inwoners. Nu er verbeterplannen voor het Stedelijk Kerngebied gemaakt worden zou het écht een gemiste kans zijn, als de verbetering van de toegankelijkheid voor genoemde groepen in deze plannen niet wordt meegenomen als een van de leidende principes. Een gemeente die zich profileert als”zorgvallei” is dit ook aan haar stand verplicht.

Het amendement is met algemene stemmen aangenomen. GroenLinks is daar erg blij mee. Toegankelijkheid wordt één van de uitgangspunten in de plannen. Er gebeurt op dit moment veel op het vlak van innovaties voor ouderen en gehandicapten binnen de woonomgeving. Maar ook buiten de woonomgeving, waaronder het Stedelijk Kerngebied, valt nog een wereld te winnen. Daarbij gaat het om veel dingen: rolstoel-, rollator- en scootmobielvriendelijkheid. Geen obstakels, oversteekbaarheid van wegen, goede routering, aangepast openbaar vervoer etc. Belangrijk is dat het al aan de voorkant van de plannen begint en niet, zoals maar al te vaak, aan de achterkant.

Frank Dirkse