Inbreng van de fractie van GroenLinks op de woonvisie van de gemeente Zeist, maart 2007
De woonvisie
We willen onze waardering uitspreken over dit stuk. We zijn blij met het verwerken van de aanbevelingen van de Rekenkamer en de uitvoering van de motie om meer aandacht te besteden aan de leefbaarheid, het meer accent leggen op wonen, zorg en welzijn.
We willen de insprekers bedanken voor hun inzet en de ambtenaren voor het verwerken en beantwoorden daarvan.
Zonder hun loyale inzet komt er niets van de grond.
Woningbehoefte
Voor GroenLinks wordt de drijfveer achter de bouwambitie van Zeist wordt bepaald door de woningnood in de sociale sector. Op dit moment wordt van 1650 ingeschrevenen van de 5500 aangegeven dat ze eigenlijk binnen een half jaar een woning moeten vinden. Duidelijke taal waar je niet omheen kunt.
Nieuwkomers op de woningmarkt moeten gemiddeld bijna 5 jaar wachten om in aanmerking te komen voor een woning. Als je niet urgent bent, is dat dus nog een stuk langer.
We hebben niet de pretentie dat we met deze visie het woonruimteprobleem zullen oplossen. We willen alleen de druk wat meer van de ketel. GroenLinks vindt de wachttijden om voor eigen woonruimte in aanmerking te komen onacceptabel.
De grote leugen
De grote leugen is deze woningnood te ontkennen. Dat is struisvogelpolitiek, je kop in het zand steken voor de realiteit.
Dat is niet zoals wij ons actieve grondpolitiek voorstellen.
Met ontkenning van de woningbehoefte kies je voor het wegsturen van de nieuwkomers op de woningmarkt.
De leugen is zelfs zwart op wit als je in een advertentie zet dat ons woningbeleid niet gesteund wordt door de nieuwe overheidscijfers.
Toekomstbestendig
Je moet je natuurlijk wel afvragen of je niet aan korte termijn politiek doet, of je de woningen ook in de toekomst nog nodig zijn.
CBS cijfers laten zien dat we in Nederland nog tot 2035 groeien (met 0,2% per jaar naar 17 miljoen inwoners) en dat onze regio als laatste en dus pas vér ná 2035 daar pas mee te maken kan krijgen met krimp.
Als je dus ook nog de (overigens afnemende) gezinsverdunning meeneemt, bouwen we voorlopig niet voor leegstand. Je kunt natuurlijk de onderliggende cijfers ter discussie stellen, zoals de nauwkeurigheid van de vruchtbaarheidscijfers, maar dat gevecht met de windmolen moet maar elders gebeuren
Regio
Er wordt herhaaldelijk gesuggereerd dat we alleen maar bouwen voor de regio. Al weer zo’n grote leugen.
Als we uit het regioverband zouden stappen, zouden er inderdaad geen huizen meer worden toegewezen aan mensen uit de regio. Verhuizingen náár plaatsen in de regio worden daarmee echter ook geblokkeerd, wat de druk op de woningmarkt weer verhoogt.
Het migratieoverschot is echter gering en aanvaardbaar:
- Het geeft ook mensen die aangewezen zijn op een huurwoning meer mogelijkheden om te kiezen, bijvoorbeeld om dichter bij je werk te kunnen wonen of dichter bij je familie, belangrijk voor milieu en welzijn
- Het geeft toegang tot subsidiegeld voor woningbouw inclusief groenaanleg.
U zult begrijpen dat GroenLinks niet voor de “eigen Zeistenaren eerst” aanpak zijn van Zeist voor Zeist is.
Bouwen om te groeien?
Bouwen om te groeien is voor GroenLinks nooit een doel op zich geweest. De situatie in Soesterberg geeft echter aan dat niet groeien toch de nodige problemen met zich meebrengt voor het voorzieningenniveau. Je bouwt niet voor een groter voorzieningenniveau maar het is toch mooi meegenomen.
Bouwen om de financiën?
Dat is voor ons ook nooit een reden geweest om te bouwen. In het rapport “De krimpende stad”wordt overigens wel aangegeven dat groei niets extra’s oplevert maar dat krimp wel degelijk een extra druk op de financiën legt. Vaste kosten gaan gewoon door. Ons economisch systeem kan eenmaal beter omgaan met groei dan met krimp. Je bouwt er niet voor maar het is toch mooi meegenomen.
Aantallen
We hebben het over maximaal 200 woningen per jaar waarvan eenderde in de sociale sector. Als we met het bouwen van 100 woningen per jaar ook 66 woningen in de sociale sector zouden kunnen realiseren zouden we blij zijn. Dat zou ook recht doen aan de wensen vanuit de milieubeweging. Ook zou dat recht doen aan de wens van de SP. Die zouden zich echter moeten realiseren dat 50% van niets nog steeds niets is.
We zien echter 2/3 sociale woningbouw niet als haalbaar. Je kunt daarmee niet je financiële doelstellingen halen en ook niet je doelstelling voor gedifferentieerd wonen.
Onze positie
Wat GroenLinks willen bereiken is ons steentje te bijdragen aan de oplossing van de woningnood en:
- Zorgen dat dit zoveel mogelijk gebeurt binnen de rode contouren en door rood/groene ruilverkaveling
- Zorgen dat de druk op de woningmarkt niet toeneemt door geen bedrijvigheid aan te trekken
- Zorgen voor fasering, zodat de inpassing en aanpassing in de omgeving goed verloopt
- Het realiseren van gemiddeld 200 woningen per jaar, waarvan 66 in de sociale sector.
- het bevorderen van koopwoningen binnen het concept van maatschappelijk gebonden eigendom, bijvoorkeur in het segment middelduur. Is ook erg goed voor de doorstroming
Tot slot
Met de uitvoering van deze woonvisie lossen we zelfs de urgente woningnood niet op maar we leveren wél een bijdrage tot die oplossing.