Op maandag 18 mei vond het raadsdebat plaats over de vaststelling van het ruimtelijk plan voor het vliegbasisterrein Soesterberg.
De planvorming voor de basis komt nu in een beslissend stadium.
In de komende maand zullen zowel de raden van Zeist als Soest als de Provinciale Staten hun oordeel geven over de kaders voor de herinrichting van de vliegbasis. GroenLiks vliegt dit onderwerp groen aan. Steeds hebben we gezegd dat de basis zo veel mogelijk terug gegeven moet worden aan de natuur. Defensie heeft bedongen dat het een deel van de basis zal blijven gebruiken ( Camp New Amsterdam) en er zal een groot museumcomplex gaan komen. Het terrein van de basis is tegen "natuurwaarde" verkocht aan de provincie. De kosten van de vergroening van de basis moeten natuurlijk wél betaald. Helaas komt men van rijks- en provinciewege niet of onvoldoende over de brug voor dit project dat een nationale betekenis heeft.
Het benodigde geld voor de sanering en herinrichting moet echter wel opgebracht worden. De enig over gebleven mogelijkheid is het, beperkt, bouwen van woningen op het terrein. In het voorliggende raadsvoorstel is sprake van 440 woningen. Deze zijn voorzien op een locatie waar ze ecologisch gezien de minste impact hebben. Die 440 is voor GroenLinks Zeist een maximum. Daarnaast wil GroenLinks vasthouden aan de afspraken die we gemaakt hebben over de prijsklassen van nieuw te bouwen woningen, de zogenaamde woningdifferentiatie, zoals vastgelegd in de gemeentelijke woonvisie.
Er zijn partijen die zeggen dat je beter alleen dure woningen zou moeten bouwen, omdat zou minder ruimte in beslag nemen. Voor GroenLinks is vasthouden aan de woningdifferentiatie een hard punt. Daarnaast is de fractie van mening dat het bouwen van óók goedkopere woning helemaal niet hoeft te leiden tot een groter ruimtebeslag. Dat hangt er helemaal van af hóe je deze woningen bouwt. Als je dat op een slimme manier doet kan dat heel prima.
Bijdrage GroenLinks over het vaststellen van het Ruimtelijke Plan Vliegveldterrein, zoals uitgesproken door woordvoerder Peter Spoelstra
ULI
Op initiatie van Cees Berkhout is er in de eerste fase een advies gevraagd van het Urban Land Instituut. Hij heeft dat gedaan ondanks de argwaan van mensen die bang waren voor het Riek Bakker effect. Gelukkig onterecht.
Het ULI-plan was een inspirerend plan om tot een vredespark te komen en bovendien de omgeving op te schonen. Daar is echter meer geld voor nodig dan op te brengen als
- Het rijk ons in de steek laat en alleen extra geld beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van Soesterberg
- De provincie ons in de steek laat door een rigide en dogmatische opstelling dat een bestemmingsplan zich tem allen tijde zelf moet kunnen bedruipen. Alsof de waarde van dit terrein het gebied niet overstijgt!
Het Plan:
Bij het conceptplan heeft GroenLinks als uitgangspunt gekozen om de natuur als uitgangspunt te kiezen, om te denken vanuit de natuur.
- De natuur heeft ruimte, rust en regelmaat nodig
- De natuur kent geen gemeentegrenzen
- Als de hekken er eenmaal niet meer zijn er geen terreingrenzen meer voor de natuur.
De knop is om
- Er is gekozen voor voorrang voor de natuur
- Er is gekozen Tammer te laten voor waar het staat. De impact van Tammer op het terrein is veel lager dan als daar woningbouw zou zijn
- Er is gekozen om toch niet ten noorden van Tammer te gaan bouwen om dezelfde reden
- Er is gekozen voor de weg van de minste impact.
- Er is en goede zonering opgenomen
- Er is gekozen om de bedrijvigheid te weren
- De kwaliteitswinst voor de natuur is aanzienlijk, om de woorden te gebruiken van de natuurvisie vliegbasis
Kanttekeningen.
We hebben vooral nog kanttekeningen bij de woningbouw. De 440 woningen en noorden van het groene gebied van Dorrestein. Bij de gezamenlijke Ronde Tafel werd dat nog wel geaccepteerd door de meeste insprekers, maar werd de vrees uitgesproken dat het daar niet bij zou blijven.
GroenLinks is niet erg gelukkig met die woningen daar, ook al is het op de plek waar de impact van woningbouw het geringst is. We vinden dat er randvoorwaarden moeten worden verbonden om de impact op het terrein te beperken. Te denken valt aan
- compact bouwen aan de dorpskant,
- Geen tuinen op de noordkant
- Geen doorgang van de huizen het terrein op. We denken daarbij aan iets beters dan prikkeldraad. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden bekend.
Op de amendementenmarkt zullen we met een amendement hierover komen.
Bovendien zullen we met een concept motie komen om de 440 woningen echt als absoluut maximum te hanteren, ook als er geld tekort is. Dan maar weer bezuinigen op de recreatieve elementen, waar vergeleken met het conceptplan 2 miljoen Euro méér naar toe is gegaan.
Het glas is dus niet half leeg, zelfs niet half vol, maar bijna vol.