Op maandag 2 juni vond zowel in de Raad van Zeist, als in de Raad van Soest, als in de Staten van de provincie Utrecht het debat plaats over het plan voor de herinrichting van de Vliegbasis Soesterberg.

Hieronder de bijdrage van GroenLinks aan het debat in Zeist. Meestal wordt er vooral gekeken naar plannen vanuit de mens. De fractie heeft dit keer nadrukkelijk voor een ander perspectief gekozen: dit keer hebben we naar het plan gekeken vanuit het perspectief van het wild. Dan kom je vervolgens tot verrassende conclusies...

De besluitvorming over het plan vindt plaats op 23 juni, wederom in zowel de beide Raden als in de Staten.

Meneer de voorzitter,

We willen de bijdrage van GroenLinks graag de titel meegeven van: De natuur als basis We hebben het namelijk niet over een “gewoon”bestemmingsplan maar over een plan om met zorg om te gaan met een uniek gebied, dat een belangrijke schakel is in de Ecologische HoofdStructuur. Een plan waarvan de waarde Soest, Zeist en ook de Provincie overstijgt. De vliegveldbestemming vervalt en daarmee ook de beperkende geluidscontouren. We moeten er voor zorgen dat dat niet tot wildgroei leidt maar tot groei van het wild!

Benadering:

Bij een gewoon plan kijken we wat we als mens willen en vervolgens ook of dat kan en of er nog voldoende aandacht is voor de natuur. Daar stellen we dan vervolgens het plan op bij en maken dan de balans op. Als je dat voor dit gebied omkeert, kun je tot een verbluffende kijk komen.

Probeer, samen met ons, ook eens op een andere manier naar dit gebied te kijken, vanuit het wild in de natuur: De knop om!

Als wild hebben we dit unieke gebied nodig als tussenstap tussen die stukjes die nog voor ons over zijn gebleven. We hebben dat nodig om in te wonen en om door heen te trekken. Als wild zijn we blij dat de hekken op de meeste plaatsen verdwijnen. Maar als wild snappen we niet dat wij moeten opdraaien voor de kosten van de recreatie van de mensen. Maar wat willen dan wél?

Meneer de boswachter,

Wij als wild willen rust en regelmaat. Als wild kom je dan tot de conclusie dat een bedrijf als Tammer helemaal niet verplaats hoeft te worden om woningbouw ter plekke mogelijk te maken. Bij Tammer heerst ’s avonds en ’s nachts rust en zó vroeg zijn ze nu ook niet op. Wij, de natuur, het wild, hebben zich daar al op ingesteld. Bij woningen heb je honden en katten die je als wild maar lopen lastig te vallen. De mensen zijn lang in touw bij hun huis en hebben licht aan tot diep in de nacht. Soms hebben ze zelfs oranje lampen opgehangen en andere oranje dingen en maken ze een hoop herrie rond een soort van schilderij met veel groen. Dan juichen of mopperen op wat daar gebeurt.

Als wild wil je helemaal geen kunstenaars in de shelters hun ding laten doen. Van alle mensen die er zijn, zijn kunstenaars het meest onvoorspelbaar. Dat vinden de meeste mensen niet erg, maar wij, het wild, wel. Behalve bij rust in de avond, de nacht en de vroege ochtend, willen we ook rust in het broedseizoen. We willen niet gestoord worden bij het vrijen en we zitten al helemaal niet te wachten op kraamvisite door mensen. Niet lopend en ook niet in hun nagemaakte zweefvogels.

Als wild vinden we dat er ook ruimte voor de mens mag blijven. Maar niet overal en niet altijd. De mens moet z’n plaats weten. En eigenlijk weten ze dat ook wel. Als wild hebben we baat bij zonering. Dan kan bovendien de unieke flora van dit gebied worden beschermd. Er mogen best zones komen waar de mens wél mag komen, zelfs mogen er plekken zijn waar er een hoop tegelijkertijd kunnen zijn. Er mogen ook mens-corridors komen waar ze langs mogen om naar een bepaalde plek gaan, zoals daar waar ook nu al gebouwen staan. De verantwoorde breedte van een corridor voor de doelsoort dagjesmens is 7 meter. Dat ze daarin een soort van karren met ijzeren wielen in gebruiken is prima. Dan komen ze tenminste niet in van die stinkende herrie-karretjes.

We hebben wél problemen met een gebouwtje op “onze” Berg. We zien het er al van komen dat ze daar dan, omwille van het geld, weer een collectieve voederplaats voor mensen van maken. Dan zijn daar weer elke avond mensen, én maar praten, én lachen, én herrie maken, én toeteren. Als ze dat alleen maar overdag doen hebben we daar als wild niet zoveel problemen mee, maar ‘s avonds en ’s nachts, daar wennen we nooit aan.

Meneer de boswachter, Rust en regelmaat, daar gaan wij voor, als oorspronkelijke bewoners van dit gebied.

Kant-tekeningen:

Meneer de voorzitter,

Ook als GroenLinks hebben we de nodige kanttekeningen bij het concept ruimtelijke plan herinrichting Vliegbasis Soesterberg:

Zonering:

GroenLinks vindt dat in de plannen de zonering in plaats, tijd en seizoen gewaarborgd moet worden. Er is een afdwingbaar regime nodig met betrekking tot openingstijden, kunstlicht en geluid.

Tammer:

Handhaven en inpassen van het Tammer-terrein lijdt tot kostenbesparing en kan per saldo een positief effect hebben op de natuur. Het wegbestemmen gebeurt louter om cosmetische redenen en kan erg duur uitvallen.

Shelters:

GroenLinks wil geen extra bedrijvigheid toelaten in de shelters. Woningbouw: GroenLinks wil geen verstoring van het gebied door woningbouw.

Verkaveling:

We willen graag respect, waar dit kan, voor de historische verkaveling van het gebied aan de Amersfoortseweg,

Financiering:

Dit gebied is van groter belang dan dat van de mensen in de buurt. Het is wat dat betreft geen gewoon bestemmingsplan. Het is onjuist om alle de recreatieve voorzieningen door het plan te laten financieren. Dat is jezelf in de voet schieten. Er is landelijke financiering voor de EHS nodig. Dat moet ook hier ingezet worden. Ook van de provincie mag je verwachten dat ze inzien dat het niet om een lokaal belang gaat, dat ook zij zouden moeten investeren in de meerwaarde van dit gebied.

Slot:

Tot slot nog een technische opmerking. We hebben begrepen dat de raads- en statenvoorstellen van vandaag niet overeenkomen. Bij de provincie staan de vier verbeterpunten niet in het voorstel en Soest heeft er een aantal, zelfs potloodgeschreven, bij gezet. Of die een verbetering vormen is maar de vraag. Wij willen vragen om er voor te zorgen dat de voorstellen wél eensluidend zijn als ze in stemming worden gebracht. We willen bovendien aan de andere partijen vragen om eventuele moties en amendementen af te stemmen met de leden van de andere gremia.