Slotlaan Zeist
Slotlaan Zeist

Een gezellig Centrum

Wanneer is het nou echt gezellig in het Centrum? Bijvoorbeeld bij het Moonlight Shoppen, bij de Sinterklaasintocht, bij de jaarlijkse modeshow. Op de dagen dus dat de Slotlaan is afgesloten voor autoverkeer. Dat geeft ruimte om de hele straat te benutten voor leuke dingen, mensen wandelen onbekommerd heen en weer en genieten van de rust en de schone lucht. Was het maar altijd zo!

En dat is ook precies wat GroenLinks wil. Maak de Slotlaan autovrij! Het is toch eigenlijk ook te gek voor woorden dat er allemaal doorgaand verkeer door de belangrijkste winkelstraat rijdt. Dat zie je in geen enkele vergelijkbare plaats. Zeist heeft vlak rondom het Centrum verschillende prima parkeergarages, zodat bezoekers die niet op de fiets komen daar kunnen parkeren en verder kunnen lopen.

Een autovrije Slotlaan geeft meer ruimte voor de wandelaars en fietsers, het geeft meer ruimte voor meer gezellige terrasjes, en het geeft meer ruimte voor bankjes, kraampjes en tijdelijke acties. Daarmee wordt het Centrum weer gezellig! En dat is ook weer goed voor de winkeliers, want als mensen langer in het Centrum blijven hangen geven ze er ook meer geld uit.

Een autovrije Slotlaan maakt het Centrum weer gezellig!

GroenLinks wil daarom de ‘Centrumvisie’ een vervolg geven. De recente verbouwing van het Centrum heeft al een aantal pluspunten opgeleverd, zo is het rare tunneltje bij de bibliotheek weggehaald.  Maar de Slotlaan is nog meer een racebaan geworden dan voor de verbouwing, en met het plan om het busstation open te stellen voor auto’s wordt dat nog erger. Het is voor voetgangers en fietser niet meer veilig zo. Dat moet anders.

Door de Slotlaan af te sluiten voor autoverkeer zetten we de volgende stap. Extra verkeersremmende maatregelen in de omliggende straten, zoals rond het Wilhelminapark, zorgen ervoor dat de problemen niet verschuiven naar deze woonbuurten, maar naar de Woudenbergseweg.

Zullen we na de verkiezingen eens beginnen met de Slotlaan op álle zaterdagen autovrij? Een eerste stap naar een gezelliger Centrum!

 

Eerder gepubliceerd als Politieke column in de Nieuwsbode Zeist op 24 januari 2018.