GroenLinks Zeist is dinsdag 29 maart akkoord gegaan met de Samenwerkingsovereenkomst tussen Zeist, Soest en de Provincie Utrecht over de toekomst van de Vliegbasis Soesterberg. Daar waren wel vier versies van het Raadsvoorstel voor nodig. GroenLinks had grote moeite met de eerdere versies, waarin voorgesteld werd de samenstelling van het woningbouwprogramma te wijzigen om zo 10 miljoen extra te verdienen.

De extra opbrengst van maximaal 10 miljoen lijkt nodig om tekorten op andere projecten van het ambitieuze natuurproject Hart voor de Heuvelrug te dekken.
GroenLinks wil echter niet dat deze tekorten alleen opgebracht worden door de groepen die aangewezen zijn op een sociale huurwoning. Het scenario waarin een halvering voorgesteld wordt van zowel het aantal sociale woningen (van 134 naar 67) als van het aantal middeldure woningen (van 192 naar 97), in ruil voor 75 extra dure vrije kavels, is voor GroenLinks absoluut niet aanvaardbaar.

In Zeist wachten heel veel mensen al vele jaren op een betaalbare woning, terwijl er ten noorden van de A28 aan luxe vrijstaande villa’s al geen gebrek is. GroenLinks vindt dat er niet getornd mag worden aan de woningdifferentiatie, maar dat er eerst gekeken moet worden naar andere manieren om (een deel van) de 10 miljoen terug te verdienen.

Naast extra opbrengsten zijn ook minder uitgaven een manier om het financiële tekort kleiner te maken. Te denken valt aan het schrappen van luxe onderdelen uit het plan (bijvoorbeeld een uitkijktoren van bijna twee miljoen euro). Ook moet nog eens kritisch gekeken worden naar de berekeningen, omdat er nog gewerkt wordt met grote posten ‘onvoorzien’, met te hoge rentepercentages en met te ruim begrootte kostenposten.

Tijdens het Raadsdebat lagen er twee amendementen ter tafel. De eerste, van het CDA, schrapte de 10 miljoen geheel uit de Samenwerkingsovereenkomst, terwijl de tweede, van de PvdA, de Samenwerkingsovereenkomst intact liet maar wel een duidelijk stappenplan voorschreef (éérst kijken naar bezuinigingsmogelijkheden).

De fractie vond het amendement van het CDA aantrekkelijk, omdat dit een expliciete boodschap afgaf naar de andere twee partners dat wat ons betreft aanpassing van de woningdifferentiatie niet gewenst is. Na een uitgebreid debat en na heldere toezeggingen van wethouder Verbeek dat ook zij zich hard zal maken voor de afgesproken woningdifferentiatie, heeft de fractie van GroenLinks besloten toch het amendement van de PvdA te steunen. In dit amendement is het signaal richting de andere twee partijen weliswaar minder krachtig, maar daar staat tegenover dat er een duidelijk stappenplan is vastgesteld waarbij de woningdifferentiatie pas in de laatste stap aan de orde komt en dan ook alleen op basis van een nieuw debat in de Raad.

Omdat de vier stemmen van GroenLinks de doorslag gaven, werd door deze keuze het amendement van het CDA verworpen en dat van de PvdA aangenomen. We zijn met de uitkomst nog niet honderd procent tevreden maar hebben met het stappenplan wel een duidelijk handvat om het vervolg goed in de gaten te kunnen houden.