Zeist is een mooie groene gemeente en ligt bovendien op een kruispunt van diverse ecologische routes die de verschillende natuurgebieden in Nederland met elkaar verbinden, de zogeheten EHS (Ecologische Hoofdstructuur). De EHS is belangrijk om versnippering van natuur tegen te gaan en diersoorten de ruimte te geven.

Van oudsher dragen in Zeist niet alleen de linkse partijen het groen een warm hart toe, maar koesteren ook de meer conservatieve partijen het prettige woonklimaat. De Structuurvisie is unaniem vastgesteld inclusief haar groene ambities en de EHS kon altijd op steun rekenen. De laatste tijd lijkt hier echter verandering in te komen. Verschillende partijen belijden het belang van groen en duurzaamheid nog wel met de mond, maar als er vervolgens consequenties aan verbonden moeten worden geven ze niet thuis. In de gemeenteraad van november waren hier twee voorbeelden van te zien.

Ter tafel lag ten eerste een nieuw bestemmingsplan voor Austerlitz en de Zeister Bossen. Dat werd ook hoog tijd, want het oude bestemmingsplan stamde nog uit 1956. Er zat echter één pijnlijk voorstel in het plan, namelijk een uitbreiding van camping De Krakeling met maar liefst vijf hectaren, dichtbij en in de richting van de EHS. De bossen tussen Zeist en Austerlitz vormen een belangrijke schakel in een van de hoofdroutes van de EHS.                                                          In het kader van Hart van de Heuvelrug geven diverse overheden samen miljoenen euro’s uit aan het versterken van de ecologische verbindingszones voor deze EHS. Ecoducten worden gebouwd, sauna’s verplaatst, het Harlantterrein teruggegeven aan de natuur. Een prachtig samenhangende aanpak. Het zou dan ook erg inconsequent zijn, en je kunt gerust spreken van kapitaalvernietiging, als die zorgvuldig opgebouwde ecologische verbindingszone nu weer fors zou worden aangetast door er een hap van maar liefst vijf hectaren, tien voetbalvelden, uit te nemen.

Natuurlijk snappen wij dat de campingondernemer graag zijn zaak wil uitbreiden, maar het gaat in dit geval te zeer ten koste van de ecologische functie van het gebied. Die prijs is ons te hoog. Vandaar dat GroenLinks een amendement indiende om de uitbreiding van de camping uit het bestemmingsplan te halen. Het amendement kreeg echter alleen de steun van D66 en de Groene Democraten en haalde dus geen meerderheid. De andere partijen steunden het collegevoorstel, vaak refererend aan een rapport dat schrijft dat de soortendiversiteit niet onder uitbreiding van het campingterrein hoeft te lijden. Maar daar gaat het bij de EHS helemaal niet om.

Bij ecologische corridors is het als met baby’s: hier geldt het adagium van de drie r’ren: rust, reinheid en regelmaat. Het grote wild maakt gebruik van een nu nog ongerept stuk natuur, en krijgt straks te maken met verstoring van de rust door meer geluid, meer licht, meer geur, meer activiteit. Het is vrij onbegrijpelijk dat de meeste partijen in de gemeenteraad het steunen van een enkele ondernemer belangrijker vinden dan de bescherming van een zo cruciale natuurfunctie. Vooral van de PvdA valt ons dat wat tegen, omdat die partij voorheen vaak best betrokken was bij de duurzame kant van de politiek.

In dezelfde raadsvergadering stond nog een ander raadsvoorstel op de agenda, een bouwplan aan de Paltzerweg in Den Dolder. Hier verliep de discussie op vrijwel dezelfde manier. Nog geen twee jaar geleden heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met de structuurvisie. In de structuurvisie is aangegeven dat de ecologische corridor ten westen van Den Dolder zwak is en versterkt dient te worden. Op de plek waar de ecologische corridor is ingetekend staan de woningen en garages zo dicht op elkaar dat geen marter zich daar tussendoor durft te wagen.

Het perceel waar het plan voor was ingediend fungeert momenteel als belangrijke “stepping stone” in de alternatieve route voor deze ecologische corridor. Bebouwing van dit perceel zou deze belangrijke doorgangsfunctie teveel verstoren. Als Zeist haar eigen structuurvisie serieus zou nemen en de gemeente groen wil houden, dan kan ze niet instemmen met dit voorstel. De stemming verliep hier echter vrijwel identiek, wij kregen alleen steun van D66 en de Groene Democraten, waardoor het bezwaar het niet haalde en het plan werd aangenomen.

Het ziet er dus naar uit dat de steun voor de groene zaak aan het afnemen is. Dat is heel jammer. Wel maakt het de keuze van natuurminnende kiezers in 2014 een stukje eenvoudiger….

Ronald Camstra, raadslid GroenLinks