Scooters vervuilen meer dan eerst werd gedacht. De gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft daarom vragen gesteld aan het College van Zeist over de vervuilende uitstoot van scooters met een tweetaktmotor. Uit Zwitsers onderzoek bleek deze week dat een tweetaktscooter al snel 20 keer vervuilender is dan een bestelbusje. De scooters leveren daardoor een belangrijke bijdrage aan de vervuiling in Zeist. Ook brengt het risico’s mee voor de gezondheid, met name voor fietsers die achter een scooter staan te wachten bij een stoplicht.

GroenLinks wil van het College weten wat zij aan het probleem denkt te gaan doen. Wellicht zijn er manieren om het gebruik van vervuilende scooters te weren of om mensen te stimuleren over te stappen naar een milieuvriendelijkere elektrische scooter.

Vorige week liet GroenLinks Zeist met de actie “SOS-lucht” al zien hoe vies het straatbeeld wordt van alle uitlaatgassen in Zeist. Met name op de Utrechtseweg bleken betonnen randen letterlijk zwart te zien van de vervuilende uitlaatgassen. Naast auto’s leveren dus ook scooters hier een belangrijke bijdrage aan.

Ook elders leeft dit probleem. In de stad Utrecht heeft wethouder Van Hooijdonk (eveneens van GroenLinks) al een quickscan-onderzoek toegezegd naar de mate waarin scooters vervuilen. In Amsterdam-West wordt geëxperimenteerd met een “scootervrij fietspad”.

De gestelde vragen luiden:

1        Heeft het College kennis genomen van het artikel in de Volkskrant van 14 mei 2014, waarin staat dat uit onderzoek van het Zwitserse Paul Scherrer Instituut blijkt dat tweetaktscooters nog vervuilender zijn dan al werd gedacht (20 maal meer vervuilend dan een bestelbusje)? Uit het onderzoek blijkt dat de tweetaktscooters een forse bijdrage leveren aan de aantasting van de luchtkwaliteit en dat fietsers die wachten achter een stationair draaiende scooter serieuze gezondheidsrisico’s lopen.

2        Kan het College een indicatie geven van het aantal tweetaktscooters dat ongeveer in Zeist rondrijdt, en van de omvang van de vervuiling door dit soort scooters in Zeist? Is het College bereid om in navolging van de gemeente Utrecht ook in de gemeente Zeist een quickscan te doen naar deze problematiek?

3        Deelt het College de mening van GroenLinks dat het wenselijk is om de uitstoot van scooters terug te dringen, en dat dit gezien de grote mate van vervuiling prioriteit verdient?

4        Welke mogelijkheden ziet het College om het gebruik van tweetaktscooters te ontmoedigen?

5.   Is het College bereid om, in navolging van onder andere de gemeente Utrecht, met horecaondernemers die gebruik maken van maaltijdkoeriers in gesprek te treden om afspraken te maken over de overstap naar elektrische scooters?

6       Op welke plekken in Zeist ziet het College mogelijkheden om scooters, brommers en snorfietsers op veilige wijze te weren van fietspaden, bijvoorbeeld in navolging van het experiment “Fietspad scootervrij” in Amsterdam-West?

7    Welke mogelijkheden ziet het College om een overstap van een tweetaktscooter naar een fiets of een oplaadbare elektrische scooter te stimuleren?