Vragen 37 RvO (schriftelijk beantwoorden)
datum: 8 januari 2013
Vragensteller: F. Dirkse (GroenLinks)
Onderwerp: Sluiting SEH Diakonessenhuis Zeist
Wij hebben op de site van de Nieuwsbode vernomen dat het Diakonessenziekenhuis voornemens is de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) in Zeist binnekort te sluiten.
Inwoners van Zeist en omgeving zullen vanaf dan aangewezen zijn op de SEH van het Diak en het UMC in Utrecht en van het Meanderziekenhuis in Amersfoort.
Hoewel wij op de hoogte zijn van de landelijke ontwikkelingen m.b.t. de SEH, verraste het bericht ons volkomen, zeker wat betreft de korte termijn waarop e.e.a. zijn beslag lijkt te moeten krijgen.
De fractie is benaderd door een verontruste Zeister huisarts, die zijn grote zorg uitsprak. Met name wat betreft de termijn ( hij sprak van half februari). Officieel zou er nog niets zijn gecommuniceerd met de locale huisartsen.
Genoemde arts noemde een periode van een paar weken voor voorbereiding en communicatie volstrekt onverantwoord en hij gaf aan dat voor een dergelijke operatie ongeveer een half jaar voorbereiding nodig is om op een verantwoorde wijze in te kunnen spelen op een situatie zonder een locale SEH.
VRAGEN:
1. Is het college het met ons eens, dat sluiting van een belangrijke voorziening als de afdeling SEH een verschraling / achteruitgang betekent van de medische voorzieningen in Zeist en de regio?
2. In hoeverre en wanneer is het college door het Diak geïnformeerd en betrokken bij de sluitingsplannen?
3. Welke overwegingen liggen ten grondslag aan het besluit tot sluiting van de SEH?
4. Wat is het standpunt van het college met betrekking tot de voorgenomen sluiting?
5. Acht het college de sluiting van de SEH verantwoord?
6. Zijn de plannen voor de sluiting onomkeerbaar?
7. In hoeverre kan en wil het college op enigerlei wijze invloed uitoefenen op het besluit van het Diak?
8. Wat zullen de feitelijke gevolgen zijn van de sluiting?
9. Wat blijft er nog overeind aan voorzieningen voor mensen die acute medische hulp nodig hebben?
10. Klopt de sluitingsdatum van half februari, en zo ja, hoe “hard” is deze datum?
11. Is het college het met ons eens dat er wel héél weinig tijd zit tussen het bekend worden van het besluit en de vernomen feitelijke sluitingsdatum?
12. Acht het college een dergelijke korte periode verantwoord om de noodzakelijke communicatie naar de bevolking op een verantwoorde en afdoende wijze gestalte te geven?
13. Op welke wijze wordt de bevolking geïnformeerd en door wie?
14. Wat betekent een situatie zonder Zeister SEH voor de aanrijdtijden voor zowel ambulances als voor patiënten die in particuliere auto’s worden vervoerd naar een andere SEH ?
15. Welke garanties kunnen er gegeven worden dat een sluiting van de SEH, en zeker op een zo korte termijn, niet leidt tot ongewenste, zo niet onaanvaardbare risico’s?
ANTWOORD
1. Is het college het met ons eens, dat sluiting van een belangrijke voorziening als de afdeling SEH een verschraling / achteruitgang betekent van de medische voorzieningen in Zeist en de regio?
Zoals uit de informatie van het Diakonessenhuis blijkt, gaat het om een herinrichting van spoedzorg. Dit betekent dat er sprake is van een andere wijze van organisatie van spoedzorg dan voorheen. Het doel is om optimale kwalitatieve spoedzorg te kunnen blijven leveren, er zal dan ook geen sprake zijn van verschraling/ achteruitgang, zo is ons verzekerd.
2. In hoeverre en wanneer is het college door het Diak geïnformeerd en betrokken bij de sluitingsplannen?
In het voorjaar heeft een gesprek plaatsgevonden tussen wethouder De Vries, bestuurder Hustinx van het Diakonessenhuis en diverse vertegenwoordigers namens het Diakonessenhuis, Stichting Primair Huisartsenposten en de huisartsen in de regio. De samenwerkende zorgpartijen hebben toen aangekondigd een herinrichting van de spoedzorg in Zeist en Utrecht te verkennen. De wethouder heeft aangegeven hierover goed geïnformeerd te willen worden.
In november heeft nog een gesprek plaatsgevonden, waarbij dezelfde partijen aan tafel zaten. De gemeente is toen geïnformeerd over de contouren van de plannen. Wethouder De Vries heeft het belang van een goede informatievoorziening naar onze inwoners benadrukt. Afgesproken is dat de gemeente het communicatieplan over de aankomende wijzigingen zou ontvangen zodra dit gereed zou zijn. Op dat moment was nog geen datum bekend waarop de herinrichting in zou gaan.
Eind december heeft de gemeente het communicatieplan over de herinrichting ontvangen. Afgelopen maandag 7 januari volgde nog een hernieuwde versie. Uit het communicatieplan bleek dat als ingangsdatum voor de herinrichting 15 februari 2013 gekozen is. In reactie op het communicatieplan heeft de wethouder gevraagd om een informerende brief over de herinrichting aan college en raad, alvorens naar een breed publiek wordt gecommuniceerd. Deze is toegezegd door het Diakonessenhuis. Tussendoor is er regelmatig contact geweest tussen initiatiefnemers en gemeente.
Vanaf half januari start vervolgens een brede communicatiecampagne om inwoners en andere betrokkenen te informeren over de herinrichting.
3. Welke overwegingen liggen ten grondslag aan het besluit tot sluiting van de SEH?
Het Diakonessenhuis heeft samen met de huisartsen in Utrecht en Zeist, Stichting Primair Huisartsenposten en zorgverzekeraar Achmea een brief aan u geschreven over de herinrichting van de spoedzorg. Hierin wordt de volgende vierledige aanleiding voor de herinrichting genoemd:
· De aangescherpte normen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor spoedeisende eerste hulpen (SEH’s).
· Het regeerakkoord waarin staat dat mensen die zonder verwijzing naar de SEH gaan €50 eigen bijdrage gaan betalen.
· Het voornemen van de overheid en zorgverzekeraars om de spoedeisende zorg te verbeteren via het principe ‘Dichtbij als het kan, iets verder weg als het moet’. Snelheid blijft van groot belang, maar is niet de enige maatstaf voor kwaliteit. Er zal een variatie aan soorten spoedzorgposten komen in Nederland.
· Het streven van de overheid dat huisartsen alle eerstelijns spoedzorg leveren en ook voor de spoedzorg poortwachter zijn voor de tweedelijn.
4. Wat is het standpunt van het college met betrekking tot de voorgenomen sluiting?
Het college gaat ervan uit dat inwoners van Zeist optimale kwalitatieve spoedzorg ontvangen in geval van nood. De wijze waarop dit georganiseerd is, zal alleen anders zijn per 15 februari 2013. Een goede informatievoorziening hierover acht het college van groot belang. Daarom is ook om het communicatieplan gevraagd en heeft onze afdeling communicatie hierover meegedacht.
5. Acht het college de sluiting van de SEH verantwoord?
Ja, de reden hiervoor is dat de functie van de spoedeisende hulp wordt geborgd door deze taak te beleggen bij de huisartsenpraktijken (binnen kantoortijden) en de huisartsenpost Zeist, gevestigd in het Diakonessenhuis (buiten kantoortijden).De huisarts/HAP bepaalt waar een patiënt het best terecht kan: bij de huisarts of bij een arts van het ziekenhuis. Bij levensbedreigende spoedvragen moeten inwoners zoals altijd 112 bellen, waarna zij per ambulance naar een van de omliggende ziekenhuizen worden gebracht. De ambulancediensten weten exact bij welk ziekenhuis ze voor welke spoedklacht ze moeten zijn.
6. Zijn de plannen voor de sluiting onomkeerbaar?
Het Diakonessenhuis geeft aan dat dit het geval is.
7. In hoeverre kan en wil het college op enigerlei wijze invloed uitoefenen op het besluit van het Diak?
Het college heeft het belang van een goede informatievoorziening evenals het belang van een veilige, snelle en kwalitatief hoogwaardige spoedzorg benadrukt. Deze belangen worden door het Diakonessenhuis, Stichting Primair Huisartsenposten, Huisartsenvereniging Zuid Oost Utrecht en zorgverzekeraar Achmea erkend. De primaire verantwoordelijkheid voor het besluit ligt bij deze partijen.
8. Wat zullen de feitelijke gevolgen zijn van de sluiting?
De route naar het ziekenhuis in niet-levensbedreigende situaties via een verwijzing door de huisarts of huisartsenpost is niet anders dan in de huidige situatie. Vanuit de centrale overheid is dit bepaald. Voor inwoners van gemeente Zeist en gemeente Utrechtse Heuvelrug betekent dit dat ze voor niet-levensbedreigende spoedklachten altijd eerst contact opnemen met de eigen huisarts (binnen kantoortijden) of de huisartsenpost (buiten kantoortijden) en niet rechtstreeks naar het ziekenhuis gaan. Voor levensbedreigende klachten nemen inwoners contact op met 112. Het proces is daarmee als volgt:
Voor niet-levensbedreigende spoedklachten
- Patiënten met niet-levensbedreigende spoedklachten nemen (binnen kantoortijden) contact op met hun eigen huisarts. De huisarts besluit of het eventueel nodig is naar een arts van het ziekenhuis te gaan.
- In de avonduren, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen, als de eigen huisartsenpraktijk dicht is, nemen patiënten met niet-levensbedreigende spoedklachten telefonisch contact op met de huisartsenpost (HAP), telefoon 0900 430 1430.
- De HAP is buiten kantoortijden (doordeweeks tussen 17.00 en 8.00 uur, in het weekend en op feestdagen) altijd telefonisch bereikbaar en tot 23.00 uur door een huisarts bemand. Na 23.00 uur adviseert de HAP op grond van de klachten waar de patiënt het best heen kan en verwijst indien nodig naar een SEH van een van de omliggende ziekenhuizen. In specifieke gevallen verricht de dienstdoende huisarts van de HAP een consult aan huis.
- Wanneer de huisarts/ de HAP besluit tot verwijzing naar een arts van het Diakonessenhuis dan kan dat zo nodig tot 23.00 uur op de locatie Zeist. Tijdens kantoortijden bieden de polikliniek Chirurgie en de polikliniek Orthopedie de gebruikelijke ondersteuning. Op werkdagen is in het Diakonessenhuis Zeist van 17.00 tot 23.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 8.00 tot 23.00 uur een polikliniek Traumatologie geopend, bemand door artsen van het ziekenhuis.
- Uiteraard blijft de zorg voor patiënten die al in het ziekenhuis zijn onveranderd en is er voor hen altijd een arts van het ziekenhuis aanwezig.
Voor levensbedreigende spoedklachten
- Patiënten met levensbedreigende spoedklachten bellen 112 en gaan met een ambulance naar de spoedeisendehulp van het ziekenhuis.
- De ambulancediensten weten exact bij welk ziekenhuis ze voor welke spoedklachten moeten zijn.
- In veel gevallen zal een patiënt met levensbedreigende spoedklachten naar een ziekenhuis in de nabije omgeving worden gebracht zoals naar het nieuwe spoedzorgcentrum van het Diakonessenhuis in Utrecht, het UMCU, het Antonius Ziekenhuis of het Meander Medisch Centrum.
Straks zullen patiënten die zich rechtstreeks zonder verwijzing tijdens kantoortijden (dus zonder vooraf te bellen) bij het Diakonessenhuis melden, worden gevraagd om te bellen naar hun huisarts. Tenzij dit niet verantwoord is natuurlijk. Dan worden zij geholpen (gestabiliseerd) door hulpverleners van het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de polikliniek of door het reanimatieteam en zo nodig overbracht naar een van de omliggende ziekenhuizen.
Als patiënten zich buiten kantoortijden rechtstreeks bij het Diakonessenhuis melden, worden zij gevraagd om telefonisch contact op te nemen met de huisartsenpost. Is er sprake van een (ogenschijnlijk) ernstige klacht, dan wordt de patiënt naar de huisartsenpost gebracht (tot 23.00 uur), wordt een aanwezige arts van het ziekenhuis ingeschakeld en/of wordt112 gebeld.
Let wel: richting patiënten is de boodschap: altijd eerst bellen met huisarts of huisartsenpost of, in acute nood, met 112.
Zie ook de brief van het Diakonessenhuis over de nieuwe situatie.
9. Wat blijft er nog overeind aan voorzieningen voor mensen die acute medische hulp nodig hebben?
De nieuwe situatie is als volgt:
· De huisartspraktijken en de Huisartsenpost (HAP) Zeist, gevestigd in het Diakonessenhuis locatie Zeist, nemen vanuit hun rol als poortwachter alle niet- levensbedreigende spoedzorg in de regio in behandeling en hebben het eerste contact met de patiënt. De huisarts of HAP bepaalt waar de patiënt het best terecht kan: bij een huisarts of bij een arts van het ziekenhuis.
· Vijf dagen per week van 17.00 tot 23.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 8.00 tot 23.00 uur is op locatie Zeist van het Diakonessenhuis een polikliniek Traumatologie geopend, bemand door artsen van het ziekenhuis. Tijdens kantoortijden bieden de polikliniek Chirurgie en de polikliniek Orthopedie de gebruikelijke ondersteuning. De poliklinieken zijn na verwijzing door de huisarts toegankelijk. Om die reden is het van belang dat patiënten in geval van niet-levensbedreigende spoedzorg altijd eerst telefonisch contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost (die hen dan verder adviseert over wat zij moeten doen).
· De HAP is buiten kantoortijden altijd telefonisch bereikbaar en tot 23.00 uur bemand door een huisarts. Na 23.00 uur adviseert de HAP op grond van de klachten waar de patiënt het best heen kan en verwijst indien nodig naar een SEH van een van de omliggende ziekenhuizen. In specifieke gevallen verricht de dienstdoende huisarts een consult aan huis.
· De herinrichting betekent voor inwoners van de gemeente Zeist en gemeente Utrechtse Heuvelrug dat zij voor niet- levensbedreigende spoedvragen telefonisch contact opnemen met hun eigen huisarts (tijdens kantoortijden) of met de Huisartsenpost Zeist (buiten kantoortijden).
· Voor levensbedreigende spoedvragen nemen zij uiteraard zoals gebruikelijk contact op met 112. De ambulancediensten weten exact bij welk ziekenhuis ze voor welke spoedklachten moeten zijn. Dit betekent dat burgers altijd direct in het juiste ziekenhuis en bij de juiste arts terecht komen.
· Uiteraard blijft de zorg voor patiënten die al in het ziekenhuis zijn onveranderd en is er voor hen altijd een arts van het ziekenhuis aanwezig.
Zie ook de brief van het Diakonessenhuis over de nieuwe situatie.
10. Klopt de sluitingsdatum van half februari, en zo ja, hoe “hard” is deze datum?
In het communicatieplan wordt inderdaad de datum 15 februari genoemd als ingangsdatum voor de herinrichting van de spoedzorg. De keuze voor deze datum is aan het Diakonessenhuis en haar samenwerkingspartners.
11. Is het college het met ons eens dat er wel héél weinig tijd zit tussen het bekend worden van het besluit en de vernomen feitelijke sluitingsdatum?
Er zit ongeveer een maand tussen bekendmaking aan het publiek, en de ingangsdatum. In die tijd zal op allerlei manieren de aandacht gevestigd worden op de aankomende herinrichting van de spoedzorg. Wij denken dat dit voldoende tijd is. Er is ook wat voor te zeggen om een dergelijke boodschap te verkondigen, zo dicht mogelijk tegen het moment waarop de verandering daadwerkelijk ingaat.
12. Acht het college een dergelijke korte periode verantwoord om de noodzakelijke communicatie naar de bevolking op een verantwoorde en afdoende wijze gestalte te geven?
Ja, zie ook het antwoord onder 11.
13. Op welke wijze wordt de bevolking geïnformeerd en door wie?
Het Diakonessenhuis heeft samen met de huisartsen in Utrecht en Zeist, Stichting Primair Huisartsenposten en zorgverzekeraar Achmea een communicatieplan geschreven over de herinrichting van de spoedzorg. In dit communicatieplan wordt voorzien in diverse wijzen van informeren van de bevolking, waaronder:
· een nieuwsbericht op de websites van de betrokken partijen;
· een persbericht in de regionale en lokale media;
· brochures en posters die verspreid worden via de loketten van de betrokken partijen;
· een advertentie in de Nieuwsbode;
· een advertentie in het AD UN Zeist;
· via Twitter;
· een nieuwsbericht via de kanalen van Achmea
· een nieuwsbericht op de gemeentewebsite en mogelijk de gemeentepagina
14. Wat betekent een situatie zonder Zeister SEH voor de aanrijdtijden voor zowel ambulances als voor patiënten die in particuliere auto’s worden vervoerd naar een andere SEH?
Het Diakonessenhuis geeft hierover het volgende aan:
Aan de veranderingen is een lange tijd van voorbereiding voorafgegaan door het Diakonessenhuis Primair Huisartsenposten, Huisartsenvereniging Zuid-Oost Utrecht en Achmea. Hierin zijn scenario’s en plannen zorgvuldig doorgesproken en overwogen. Door de gezamenlijke aanpak is de kwaliteit van de spoedzorg gewaarborgd.
Bij spoedeisende hulp wordt onderscheid gemaakt tussen levensbedreigende en niet-levensbedreigende situatie. In het geval van levensbedreigende situaties wordt altijd 112 gebeld.
In het overleg op 09-01-2013 hebben het Diakonessenhuis, Stichting Primair Huisartsenposten, Huisartsenvereniging Zuid Oost Utrecht en zorgverzekeraar Achmea aan de gemeente aangegeven dat de normen voor de aanrijdtijden in de nieuwe situatie gehaald zullen worden.
15. Welke garanties kunnen er gegeven worden dat een sluiting van de SEH, en zeker op een zo korte termijn, niet leidt tot ongewenste, zo niet onaanvaardbare risico’s?
Het Diakonessenhuis geeft hierover het volgende aan:
Zie beantwoording bij 14
Het bericht van 8 januari op de site van de Nieuwsbode:
http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/januari/08/eerste_hulp_verdwijnt…
Bericht op de website van het Diakonessenhuis van 10 januari 2013:
http://www.diakonessenhuis.nl/smartsite.dws?id=19721&ch=DEF&Section=4