Op 29 juni heeft de raad van Zeist in overgrote meerderheid haar goedkeuring aan het bestemmingsplan de Clomp gegeven. Een belangrijke stap in de vernieuwing van het winkelcentrum en de andere functies van de Clomp. De herontwikkeling van de Clomp is nog nooit zover gevorderd. In het verleden zijn verschillende plannen gesneuveld. Het nu aangenomen plan voorziet in een totale herbouw en uitbreiding van het verpauperde winkelcentrum. Daarnaast worden er tussen de 171 en 188 woningen toevoegd, wat belangrijk is voor de sociale veiligheid, maar daarnaast lenigt het ook weer voor een stukje de woningnood in Zeist. Ook de overige functies van de Clomp, zoals het wijkcentrum, het gezondheidscentrum en het kerkelijk centrum zullen vernieuwd worden. Hoe dat laatste precies gaat gebeuren is nog een punt van onderhandeling tussen het kerkelijk centrum en de pojectontwikkelaar. Maar beide partijen hebben de intentie om er met elkaar uit te komen. De gemeente zal daarbij een bemiddelende rol op zich nemen. Nog vóór 1 januari 2011 zal de eerste spade de grond in gaan. Dit onder meer om de toegekende provinciale subsidie veilig te stellen. Binnen enige jaren zal Zeist West dan een geheel nieuw winkelcentrum hebben, dat weer helemaal aan de eisen van de tijd voldoet.
Het bestemmingsplan is in de uiteindelijke versie op een aantal punten aangepast. Zo is er een strook grond, mede op aandringen van de groene groepen in de wijk, tot groene ecologische zone bestemd, daar het hier een belangrijke "steppingstone" voor de natuur betreft. Ook is er een wijziginging opgenomen m.b.t. ontwikkelingsmogelijkheden m.b.t. winkels, publiekgerichte dienstverlening en horeca op de locatie Kerkelijk Centrum.
Tijdens de raadsvergadering zijn twee amendementen van o.a. GroenLinks aangenomen. Het ene amendement betreft het precies vastleggen van het maximum aantal woningen ( er stond in het oorspronkelijke plan een te onduidelijke aanduiding ("circa 171"). Dat is nu veranderd in maximaal 171 met een wijzigingsbevoegdheid voor het college om hier 10 % van af te mogen wijken. Het tweede amendement betreft een verandering in de wijze van bouwen in de zgn. Griftzone. Oorspronkelijk kon daar in één aaneengesloten hoogte gebouwd worden. Het amendement regelt dat de bouwhoogtes verspringen, zodat er geen beeld van een muur ontstaat, maar een meer speelse aanblik.
Ook zijn er door twee door GroenLinks en anderen ingediende moties aangenomen m.b.t. het groen. Het gaat hierbij om de borging van de uitvoering van het Groenwaarderingsplan en het onderhoud van het groen na de aanleg. In de Ronde Tafelbijeenkomst hadden de Planbegeleidingsgroep en de groene groepen hier hun zorg over uitgesproken en om deze borging gevraagd. Een deel van de raad vond de moties overbodig, maar uiteindelijk zijn beide moties met een ruime meerderheid aangenomen.
Nu het bestemmingsplan is vastgesteld kan er snel aan de slag gegaan worden in de Clomp. En dat is nodig ook, want Zeist West zit al jaren te wachten op de herinrichting van dit centrum. GroenLinks hoopt dat de projectontwikkelaar en het kerkelijk centrum nu ook snel tot overeenstemming komen, zodat er werkelijk sprake is van een integraal plan. We gaan er volstrekt van uit dat alle betrokkenen er voor zullen zorgen de bouw inderdaad vóór 1 januari is gestart, want het mislopen van de tegezegde subsidie zou alsnog een streep door het plan zetten. En daar schiet niemand iets mee op.
Het volledige raadsvoorstel en alle overige stukken vindt u hier