GroenLinks is een echte fiets-partij. Daarom zal het u dan ook niet verbazen dat GroenLinks met een eigen wielerkledinglijn komt. Om deze te bestellen kunt u in het onderstaande artikel klikken op een link naar het bestelformulier.
Let op: bestellen kan tot 3 juni.

Er is gekozen voor het merk Nalini, een A-merk dat bekend staat om zijn betrouwbare kwaliteit. Er zijn verschillende items te bestellen, zowel voor mannen als voor vrouwen, zodat er door iedereen bij elk weertype in een complete GroenLinks-outfit kan worden gefietst:

  • Shirt korte mouw (€31)
  • Shirt lange mouw (€38)
  • Korte broek heren (met zeem en bretels) (€41)
  • Korte broek dames (met zeem, zonder bretels) (€37)
  • Lange broek (zonder zeem, met bretels) (€53)
  • Wielrenhandschoenen (€16)
  • Armstukken (€18)
  • Beenstukken (€30)
Klik hier om meteen te bestellen

 

Lees meer: 'The making of...'

De grote initiator achter de wielerkleding is Gert-Jan Krabbendam, Statenlid in de provincie Limburg.

Gert-Jan, kan je wat over jezelf vertellen?
Ik ben 29 jaar, woonachtig in Itteren (Maastricht) en doordeweeks werkzaam als gerechtssecretaris op de rechtbank in Maastricht.
Ik ben sinds 22 mei 2012 tien jaar lid van GroenLinks. Sinds maart 2011 ben ik Provinciaal Statenlid voor GroenLinks Limburg.
Wielrennen is een prachtige sport die het uiterste vergt van de sporters. Als gewone aardse sterveling heb je weinig meer nodig dan een fiets en een goede koersbroek om dezelfde route als de profs af te leggen. Voor mij is een ritje op de racefiets ideaal om mijn hoofd leeg te maken en mijn lichaam fit te houden. Gedurende het jaar stel ik mijn eigen ‘koerskalender’ samen om een doel te hebben, als stok achter de deur. Ik probeer ieder jaar minstens één keer een tocht te rijden van minimaal 180 kilometer. Dat Zuid-Limburg daarvoor een ideale uitvalsbasis is, behoeft natuurlijk geen betoog.

Hoe is het idee ontstaan om GL-wielerkleding te gaan maken?
Wat GroenLinks volgens mij anders maakt dan veel andere politieke partijen, is dat GroenLinkser zijn meer is dan een politieke kleur. GroenLinksers hebben een bepaalde levensstijl: je let op je energiegebruik, denkt na over je consumptiegedrag en je pakt als het even kan liever de fiets dan de auto. Naast mij zijn er een hoop andere leden van GroenLinks die aardig wat kilometers op de fiets afleggen, vaak bij georganiseerde toertochten waar duizenden andere wielerliefhebbers aan meedoen. Wat is er dan mooier om dat in een flitsend tenue te onderstrepen. Een groepje wielrenners in GroenLinks-wielerkleding straalt wat moois uit te midden van 20.000 anderen. Toen zijn de ontwerpers van kledingmerk Nalini aan de slag zijn gegaan met mijn eerste schetsen.

Kan je wat vertellen over de kleding? Hoe lang ben je er al mee bezig? Waarom ben je op dit merk terecht gekomen?
Het heeft aardig wat tijd gekost om een en ander uit te zoeken. Een groot gedeelte van de afgelopen 2,5 jaar heb ik vooral veel engelengeduld moeten oefenen, maar had ik vaak zelf ook weinig tijd door mijn werk en de politiek. Als de kleding eindelijk geleverd wordt is dat voor mij daarom wel een reden voor een feestje.
Ik heb van ongeveer tien kledingmerken offertes aangevraagd, en die met elkaar vergeleken. Dat was niet gemakkelijk, omdat elk kledingmerk andere voorwaarden en aantallen als leidraad neemt. Vervolgens heb ik de keuze eerst teruggebracht naar twee merken, om de kwaliteit van de goedkoopste met die van een A-merk te vergelijken. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat ik voor het A-merk Nalini heb gekozen. De prijzen zijn wel wat duurder, maar de kleding gaat lang mee en de kleuren blijven lang goed. Er is mij een goede afwerking van de kleding gegarandeerd. Mijn eigen ervaring is ook dat Nalini-kleding lekker zit. Na harde onderhandelingen van mijn kant om een goede prijs te bedingen, kon het licht op groen en was het aan de collega’s van het Landelijk Bureau om het stokje over te nemen.

Waar gaan we jou de komende tijd tegen komen in de GroenLinks-wielerkleding?
Natuurlijk in de Zuid-Limburgse grensstreek. Jammer genoeg duurt het wielrenseizoen nog maar een maand of twee wanneer de kleding geleverd wordt. In 2013 zie ik mezelf zeker weer Limburgs Mooiste en een aantal andere uitdagende toertochten fietsen. GroenLinksers die zin hebben om naar Zuid-Limburg op te klimmen om op de racefiets een mooie tocht te maken, sturen me gerust een twitter-berichtje via @groenlinkser.