GroenLinks Zeist is een sterk voorstander van elektrisch rijden. Zeist ligt in één van de regio’s met de meeste luchtvervuiling. Door het stimuleren van elektrisch rijden verbetert de luchtkwaliteit voor de inwoners van Zeist en draagt de gemeente bij aan een bereiken van de energie- en klimaatdoelstellingen.
Het aantal stekkerauto’s (zowel volledig elektrisch als plug-in hybride) is de laatste jaren verdrievoudigd. Momenteel zijn er in ons land ruim 90.000 stekkerauto’s. Samen met Noorwegen is Nederland koploper in de wereld. De groei komt echter in gevaar door een gebrek aan laadpalen. Uit een recent onderzoek naar de laadpaaldichtheid blijkt dat de dichtheid in Zeist een magere 21,4 scoort op een schaal van 100. Er zijn dus nu al veel te weinig oplaadpunten. Ter vergelijking: de stad Utrecht scoort 64,7.
GroenLinks Zeist maakt zich zorgen over dit gebrek aan openbare en semi-openbare laadpalen in Zeist. Een groot deel van de inwoners beschikt immers niet over een oprit om hun auto thuis op te kunnen laden. GroenLinks zal daarom aan de gemeente Zeist kritische vragen stellen over de matige beschikbaarheid van laadpunten.
Ook zal GroenLinks vragen om een toekomstvisie op dit punt. Als het aantal elektrische auto’s volgens prognoses blijft groeien, dan zullen er nog veel meer laadpalen bij moeten komen.
Dit zijn de vragen die Groenlinks aan het College van Burgemeester en Wethouders stelt:
- Is het College met GroenLinks van mening dat elektrisch vervoer de toekomst heeft en verder gestimuleerd dient te worden?
- Wat vindt het College van de “benchmark elektrisch vervoer” van Stichting Natuur & Milieu, en specifiek van de slechte score voor Zeist daarin?
- Hoeveel (semi-) publieke laadpunten zijn er in Zeist nu exact, en hoeveel zijn er nodig voor het faciliteren van de huidige en toekomstige vraag?
- Op welke termijn kan het College een gedegen plan van aanpak voor een adequate Laadpaleninfrastruktuur aan de gemeenteraad aanbieden?
> Bekijk hier de laadpaaldichtheid per gemeente