Begraven. Het is natuurlijk een triest onderwerp. Maar de dood hoort nu eenmaal bij het leven. En daar waar het om begraven gaat, ligt er ook voor de gemeente een rol, zoals deze is vastgelegd in de wet op de lijkbezorging. Vrij onlangs is er in de gemeenteraad gesproken over de toekomst van de begraafplaats in Zeist. Tijdens de gesprekken hierover, die overigens voor een groot deel over de financiële exploitatie gingen, heeft GroenLinks aangedrongen op het realiseren van een natuurbegraafplaats in Zeist.

Hoe mensen begraven of gecremeerd willen worden,  wordt steeds meer bepaald door hele persoonlijke wensen.     

Zeist kenmerkt zich als een groene gemeente. Veel inwoners voelen zich verbonden met dat groen. In Nederland tekent zich een trend af, dat ook begraven steeds “groener” wordt. Dit uit zich onder meer in een groeiende belangstelling voor natuurbegraven. Steeds meer mensen geven te kennen dat ze dit een mooie en bij hen passende vorm van laatste rustplaats te vinden, mede omdat het letterlijk “terug naar de natuur” is.                                              

Ook grote natuurorganisaties, zoals Natuurmonumenten, herkennen dit en spelen hier momenteel op in door samenwerkingsverbanden aan te gaan. In de regio is één Natuurbegraafplaats: Den en Rust in Bilthoven. Hier wordt samengewerkt met het Utrechts Landschap. Een ander voorbeeld is de Heidepol bij Arnhem van Natuurbegraven Nederland. Deze organisatie onderzoekt nu ook de mogelijkheden van een natuurbegraafplaats in Hilversum.

Natuurbegraven heeft een aantal voordelen: het is duurzaam, op den duur wordt het lichaam volledig opgenomen in de kringloop van de natuur. Bij natuurgraven kan de plaats van het graf zelf worden uitgezocht. De kosten zijn eenmalig, dus geen jarenlange kosten voor onderhoud. Het graf is eeuwigdurend -er wordt niet geruimd na een aantal jaren-  en is dus écht de laatste rustplaats.

GroenLinks ziet graag dat er ook in Zeist een natuurbegraafplaats komt. Natuur hebben we genoeg en enig rondvragen maakte duidelijk dat er ook binnen Zeist een flink aantal mensen zijn die nadrukkelijk belangstelling hebben voor deze vorm van begraven. Overigens is het ook mogelijk op een natuurbegraafplaats urnen bij te zetten, mits de urn natuurlijk afbreekbaar is.

http://www.natuurbegravennederland.nl/ 

http://www.natuurbegraafplaatsdenenrust.nl/

https://www.natuurmonumenten.nl/over-natuurmonumenten/pers-en-nieuws/persberichten/begraven-worden-in-natuurgebieden-vanaf-2015-een