GroenLinks Zeist is niet tevreden over de nieuwe Zeister bomenverordening, die regelt wanneer een boom mag worden gekapt. De nieuwe verordening zorgt voor een sterke deregulering, waarbij in minder gevallen een kapvergunning hoeft te worden aangevraagd. Aanstaande dinsdag 5 juli stemt de Zeister gemeenteraad hierover.

Op zich steunt GroenLinks de basisgedachte van de deregulering wel. Nu is het bijvoorbeeld zo dat ook voor de kap van een dode boom een vergunning nodig is, maar het weigeren van zo’n vergunning brengt de boom toch niet meer tot leven. Ook is de huidige regeling moeilijk te handhaven, omdat mensen illegaal kappen en het risico van een boete voor lief nemen. Door in een aantal gevallen de kap vergunningsvrij te maken ontstaat er ook minder regeldruk voor de inwoners van Zeist.

De fractie van GroenLinks vindt echter dat de deregulering op bepaalde punten teveel doorschiet en dat sommige echt unieke, beeldbepalende bomen daardoor onvoldoende beschermd blijven.

Om die reden komt GroenLinks dinsdag met drie amendementen (voorstellen tot wijziging):



1. GroenLinks stelt voor om de “Groene Kaart” door de gemeenteraad te laten vaststellen en niet door het College. De Groene Kaart legt vast waar in de gemeente witte gebieden (daar zijn bomen in particuliere tuinen zonder vergunning te kappen) en groene gebieden (daar is voor de kap van een boom in een particuliere tuin nog wel een vergunning nodig) liggen. Dit is dus een belangrijk kader. GroenLinks wil daarom dat de gemeenteraad hierover het laatste woord houdt.



2. GroenLinks stelt voor om ook in de ‘witte gebieden’ een lijst van beschermde bomen te hanteren. In de witte gebieden mogen bomen in particuliere tuinen zonder vergunning gekapt worden, maar GroenLinks wil een uitzondering voor zeer beschermingswaardige bomen. Dergelijke bomen staan bijvoorbeeld in tuinen aan de Prof. Sproncklaan, de Oude Arnhemseweg, het Jan Luijkenlaantje, de P.C. Hooftlaan en de Bilderdijklaan. Deze prachtige bomen dreigen anders vogelvrij te worden.



3. GroenLinks stelt voor om een artikel uit de verordening te schrappen die het verlenen van een kapvergunning automatisch verplicht stelt bij bomen die minder dan 5 meter van nieuw geplande bebouwing ligt. Soms is dat helemaal niet nodig, bijvoorbeeld bij kleine schuurtjes of parkeerplaatsen. Door het artikel te schrappen kan het College bij een aanvraag per geval beoordelen of de kap van een boom echt nodig is.



GroenLinks hoopt met deze veranderingen de nieuwe Zeister bomenverordening iets boomvriendelijker te maken.