Per 1 januari 2015 staat de gemeente voor een aantal grote veranderingen. Een van de veranderingen is het overhevelen van de verantwoordelijkheid Jeugdzorg naar de gemeente. De wetgeving hierover is pas laat losgekomen en alle voorbereidingen worden gedaan onder een grote tijdsdruk. De gemeente Zeist lijkt op koers te liggen. Het Transitie Bureau Jeugdzorg biedt de gemeenten een Stresstest aan, waarbij de gemeenten kunnen zien of ze klaar zijn voor de Transitie van de Jeugdzorg. De uitkomsten van de test geven zicht op mogelijke knelpunten, en staat de gemeente in staat om nog tijdig bij te sturen waar dit nodig blijkt.

De Stresstest wordt gedaan in één dag en gebeurt aan de hand van een aantal casussen die betrekking hebben op het hele proces, van signalering / aanmelding tot afronding van de zorg en bestrijkt het gehele veld van de jeugdzorg. Ook worden zorgaanbieders bij de test betrokken.

GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente Zeist gebruik maakt van deze mogelijkheid van een stresstest. Immers, per 1 januari a.s. gaat de nieuwe wet in werking en dan moet de gemeente voor 100 % klaar zijn voor haar nieuwe taak.

Daarbij geldt: meten is weten en een dergelijke test kan er toe bijdragen dat de transitie van de jeugdzorg ook daadwerkelijk goed verloopt.

Daarom dient GroenLinks een motie in, die aan de orde zal komen in de (extra) raadsvergadering van 13 oktober a.s., waarin de Verordening Jeugdzorg behandeld wordt. Bijgaand de tekst van de ingediende motie. De inhoud spreekt voor zich, vandaar dat er geen nadere toelichting bij wordt gegeven.