Job
Job

Honden brengen geluk

Eigenlijk zou Laura van die hondenbelasting af willen: laat mensen meer bewegen, meer naar buiten gaan en zo het sociale netwerk vergroten. 

Onze hond Jobje houdt niet van kou, ook niet van wind en zeker niet van regen. We hebben met de extremere kou een truitje voor hem gekocht want hij stond alleen maar te bibberen. De dagen worden weer langer en het wordt leuker om na het avondeten een rondje te doen en de vaste bekenden weer tegen te komen. Frank met zijn grote hond Harley. Jobje en Harley zijn vrienden van het eerste uur. De hele winter zien we elkaar niet, omdat we overdag andere de uitlaattijden hebben. Nu het weer iets langer licht wordt, komen we elkaar weer tegen. Uitgebreid kletsen we bij en lopen een extra rondje door het bos. Zo ken ik een heleboel mensen van het 'rondje'. Altijd gezellig, even een kort praatje of juist langer en samen oplopen. 

Verschillende onderzoeken geven aan dat een hond veel voordelen meebrengt.  In de lokale politiek gaat het vaak over juist de nadelen: overlast van hondenpoep. En dat is ook een probleem. Vooral als je net naast het grasveldje woont waar de hele wijk zijn hond uitlaat is dat zeker in de zomer ontzettend vervelend. 

Is hondenbelasting dan de manier om hondenbezit te reguleren? De hondenbelasting in Zeist is hoger in vergelijking met andere gemeenten, en een tweede hond kost nog meer. Haal het niet in je hoofd om een tweede hond te nemen, is het motto van de raad van Zeist. Een voorstel om de hondenbelasting voor de tweede en derde honden net zo hoog te maken als de eerste hond heeft het dan ook bij lange na niet gehaald. “Hoe kan GroenLinks dit nou willen? Die milieuvervuilende honden!”. 

Eigenlijk zou ik van die hondenbelasting af willen. Ik wil best betalen voor het opruimen van hondenpoep (afvalzakjes en prullenbakken), voor omheinde losloopveldjes en gebieden met hondenuitlaatveldjes, maar het is ergerlijk om te zien dat andere hondenbezitters zich geen ene drol aantrekken van de opruimplicht. De hondenbelasting wordt niet direct besteed aan de hond, maar het verdwijnt ergens in de algemene middelen. De welbekende financiële drempel om mensen te ontmoedigen en te laten nadenken of zij wel of geen hond nemen is daarmee alleen maar een geluksremmende maatregel. Als raadslid pleit ik juist vóór meer bewegen, meer naar buiten en 'stimulerende maatregelingen' om het sociale netwerk van mensen te vergroten. 

Ach, de lente komt eraan. Alle honden en hun baasjes verschijnen weer uit hun winterschuilplaatsen en er worden kleine gesprekjes gevoerd. En dan merk ik dat ik dat extra rondje loop en vrolijk thuiskom van dat gezellige gesprekje. Alleen nog warmer weer en alles is perfect, dan zijn Jobje en ik gelukkig.