Huis-aan-huis in Zeist
Huis-aan-huis in Zeist

Huis-aan-huis in Zeist: de eerste 5000 deuren

Overal in Nederland trekken groepen vrijwilligers erop uit om deuren langs te gaan, en ook Zeist voert actief huis-aan-huis campagne. Nooit eerder heeft GroenLinks Zeist, momenteel 160 leden groot, zoveel vrijwilligers op de been gebracht. Samen hebben wij inmiddels bij ruim 5.000 deuren aangebeld. Hoe bevalt Huis-aan-huis campagne voeren?

“Het is tijd voor verandering en actie. Daarom doe ik mee aan de huis-aan-huis actie” (Kees Mulder)

Kees is onlangs lid geworden van GroenLinks en een van de bijna 50 vrijwilligers die in gesprek gaan met bewoners van Zeist over de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Samen hebben wij inmiddels bij ruim 5.000 deuren aangebeld. Nooit eerder heeft GroenLinks Zeist, momenteel 160 leden groot, zoveel vrijwilligers op de been gebracht. En niet alleen in Zeist loop je een grote kans om iemand met een groen jasje en een vrolijke glimlach aan je deur aan te treffen. Overal in Nederland trekken groepen vrijwilligers erop uit om deuren langs te gaan. 

“Ik wil er alles aan gedaan hebben dat GroenLinks het beste resultaat ooit haalt. De urgentie is hoog. Het is nu dus de tijd. En ik kom met allerlei mensen in contact op plekken waar ik normaal niet kom. Dat heeft een enorm toegevoegde waarde voor mijn werk als raadslid.” (Ans Pereboom)

“Huis-aan-huis, waarbij je elkaar recht in de ogen kijkt, is voor mij de beste manier om echt in contact te komen met wat er leeft.” (Hans Hols)

Regine Bautz, al langer lid, zag er in het begin best tegenop. Ze wilde iets doen, maar twijfelde of huis-aan-huis campagnevoeren haar zou bevallen. Ze heeft haar schroom overwonnen omdat ze mee wil helpen aan een overwinning op het rechts populisme. En ze voegt toe: "Ook het milieu gaat mij erg aan het hart. Daar moet het roer radicaal om, willen wij voor de volgende generaties nog een leefbare planeet achterlaten". 

De eerste keer liep ze mee met vrijwilligerscoördinator Arieanne en ontdekte dat het niet eng is en leuke en zinvolle gesprekken oplevert. Nu voelt ze zich zeker genoeg om zelf gesprekken te voeren en heeft ze alweer voor 3 keer ingetekend.

“Naast de leuke ontmoetingen geeft het mij zelf een gevoel van staan voor iets wat goed is voor onze samenleving”, zegt Maria Hoefnagels, sinds begin 2017 lid van GroenLinks.

“Het is best spannend om bij iemand aan te bellen die je niet kent. En des te mooier als je een paar minuten later een gesprek hebt over wat er echt toe doet in het leven en de wereld” (Naomi Mertens)

Iedere week sluiten nieuwe vrijwilligers zich aan. Zij zorgen er niet alleen voor dat we bij nog meer mensen kunnen aanbellen, maar ze brengen ook nieuwe energie in het team. Steeds meer krijgen we het gevoel dat we samen Nederland écht kunnen veranderen, dat we deel uitmaken van een groeiende beweging. Een positieve beweging die mensen insluit in plaats van uitsluit. 

“Persoonlijk contact is een effectieve manier om te verbinden. Zij voeden mij met wat hen bezighoudt. Ik voed hen met informatie, inspiratie en soms zelfs hernieuwde hoop. De reacties zijn over het algemeen hartverwarmend.” (Evamarije Smit)

“Veel mensen zeggen ouderen en zorg belangrijk te vinden, ook als ze zelf jong zijn. En willen dat pensioen voor ouderen goed geregeld wordt.” (Marieke Lammers)

In de komende weken gaat GroenLinks Zeist de vrijdagen en zaterdagen op pad en ook op zondag 12 maart. Op 13, 14 en 15 maart vind je ons op de stations Driebergen-Zeist en Den Dolder. Wil je ook jouw steentje bijdragen aan een duurzamer en socialer Nederland? Meld je dan aan via de landelijke website of stuur een e-mailtje naar arieanneatze@gmail.com. We kunnen jouw hulp echt nog heel goed gebruiken.

“Ik ben heel blij dat we hiermee zijn gestart. Het was al heel lang een beetje mijn missie. Ik kan helaas niet vaak mee, maar sta er voor 100% achter. Contact is het enige dat zoden aan de dijk zet bij segregatie. Eigenlijk hoop ik dat andere partijen (uitzonderingen daargelaten) dit overnemen. Dat zal misschien het vertrouwen in de politiek terugbrengen. Laten we dit doorzetten na 15 maart. Dan worden we echt een beweging of volkspartij.” (Bob Horjus)

“Heel bevredigend om met mensen te spreken die zeggen niet meer te gaan stemmen, en na een paar minuten praten weer enthousiast te zien.” (Gert-Jan van Lochem)