Yarn
Yarn

Huurappartementen op Eneco-terrein te duur

Op het voormalige Eneco terrein (aan de Antonlaan) worden op dit moment 40 appartementen, een supermarkt en een parkeergarage gebouwd. De appartementen waren bedoeld voor middeninkomens. Maar wat schetst onze verbazing: ineens worden ze voor een veel hogere prijs geadverteerd!

Er is in Zeist een grote groep woningzoekenden die tussen wal en schip vallen en lastig aan een woning kunnen komen. Hun inkomen is te hoog voor een sociale huurwoning maar te laag voor een koopwoning. Deze middeninkomens kunnen een huur betalen van tussen de 700 en 1000 euro.

Toen de plannen in de gemeenteraad besproken werden, bleek dat de 40 huurappartementen afweken van de regels, de “woningdifferentiatie”, die in de Woonvisie zijn afgesproken. Eigenlijk hadden er minimaal 12 sociale huurwoningen in het plan moeten zitten. De raad is eind 2013 toch akkoord gegaan, onder de voorwaarde dat de huren in het middensegment aangeboden worden, omdat deze groep middeninkomens het ook moeilijk heeft op de woningmarkt. De raad heeft concreet vastgelegd dat de huur (inclusief parkeerplaats) niet hoger dan €1000 mocht zijn. De gemeente heeft op haar beurt deze afspraak met Woongoed vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. 

Maar wat schetst onze verbazing: de huurappartementen worden nu onder de naam Yarn te huur aangeboden met een huurprijsindicatie vanaf € 1.075,- per maand en niet maximaal €1000. Daarmee zijn deze woningen nauwelijks nog betaalbaar voor middeninkomens. Dat was niet de afspraak!

GroenLinks Zeist heeft het college daarom vragen gesteld. Zij wil onder meer weten welke stappen het college neemt om de huurprijzen in overeenstemming te brengen met de afspraken die in de samenwerkingsovereenkomst gemaakt zijn.