GroenLinks heeft samen met de locale PvdA-fractie een initiatief-raadsvoorstel ingediend met als doel om Zeist zich te laten aanmelden als millenniumgemeente en actief in Zeist aan de slag te gaan als Fairtrade-gemeente. Dit initiatief was vorig jaar bij de begroting al aangekondigd en krijgt nu dus gestalte in een raadsvoorstel.
Het debat hierover vindt plaats op dinsdag 7 juli.
Onderstaand de integrale tekst van het voorstel.


INITIATIEF RAADSVOORSTEL  Ronde Tafel : 
Debat : 
Raadsvergadering : 
Gewijzigd voorstel : 
Inlichtingen bij : Peter Spoelstra
Telefoon : 030 69 92 217
Datum : 25 mei 2009
Onderwerp : Zeist Millennium- en Fairtrade Gemeente.
 
VOORSTEL 1. Zich uit te spreken vóór Fairtrade in woord en daad.
2. Zeist aan te melden als Millennium-gemeente.
3. Te stimuleren dat een op te richten plaatselijke werkgroep voor voorjaar 2010 de onderscheiding “Zeist Fairtrade Gemeente” binnenhaalt.
4. De daarvoor benodigde middelen te dekken uit de vrijgevallen middelen van de Nota reserves en voorzieningen 2008.
BESLUIT RAAD Aan de raad van de gemeente Zeist Voorstel nummer :  
Opstellers: R.E. van Gemeren; P.J. Spoelstra Vergadering :    ONDERWERP
Zeist: Millennium- en Fairtrade Gemeente.
 
VOORSTEL
1. Zeist aan te melden als Millennium-gemeente.
2. Zich uit te spreken vóór Fairtrade in woord en daad.
3. Te stimuleren dat een op te richten plaatselijke werkgroep voor voorjaar 2010 de onderscheiding “Zeist Fairtrade Gemeente” binnenhaalt.
4. De daarvoor benodigde middelen te dekken uit de vrijgevallen middelen van de Nota reserves en voorzieningen 2008.
INLEIDING   Betreffende de Millenniumdoelen:   De VN Millenniumdoelen zijn acht ambitieuze doelen gericht op wereldwijde armoedebestrijding die in 2000 in New York werden vastgesteld. De doelen werden weliswaar door regeringsleiders vastgesteld, maar om ze voor 2015 daadwerkelijk te kunnen halen is ieders hulp nodig, met name op lokaal niveau. Daarom startte de VNG in 2007 de ‘Millennium Gemeente’ campagne.   Een ‘Millennium Gemeente’ is een gemeente die op één of meerdere manieren actief is of wil worden en die bewust uitdragen ‘Millennium Gemeente’ te zijn.
Inmiddels zijn er al meer dan 100 Millennium Gemeenten. Deelnemende gemeenten kiezen voor een eigen invulling, onder de gezamenlijke, herkenbare vlag. De millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties zijn als volgt:
1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
2. Alle jongens en meisjes gaan naar school
3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten
4. Kindersterfte is sterk afgenomen
5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap
6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt
7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp   De gemeente Zeist is al actief op het gebied van de millenniumdoestellingen. Zo scoort Zeist redelijk goed en voldoet nu al aan de criteria voor de aanwijzing als Millenniumgemeente. Die score wordt nog hoger als de gemeente ook actief wordt op het gebied van eerlijke wereldhandel en locale initiatieven ondersteunt op dit gebied.
In het kader van het duurzaamheids onderzoek 2008 onder Nederlandse gemeenten behaalt Zeist op de ranglijst van 218 gemeenten de 25e plaats. De samenwerking tussen Zeist en Berkane is de belangrijkste pijler op dit gebied.
Voor meer informatie over de millenniumgemeenten zie www.millenniumgemeente.nl   Betreffende Zeist Fairtradegemeente:
In het kader van de hierboven vermelde millenniumdoelstelling 8 betreffende eerlijke handel wil de gemeente streven naar het predicaat “Zeist fairtradegemeente”
In juli 2007 introduceerden Stichting Max Havelaar, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en COS- Nederland de Nederlandse Fairtrade Gemeente Campagne. Dit als een logisch vervolg op de Millennium gemeente Campagne. Het ICCO sloot zich er later als partner bij aan. Deze campagne loopt inmiddels in 11 landen. In Nederland zijn momenteel bijna 100 gemeenten begonnen met de voorbereidingen en hebben drie gemeenten (Groningen en Goes en Het Bildt) het predicaat gehaald. De bedoeling is dat de gemeente de bewoners stimuleert om meer fairtradeproducten te gebruiken onder meer door de werkgroep te ondersteunen om samen met de gemeente:
• Daarover te communiceren,
• Zelf het voorbeeld te geven;
• Lokale organisaties daarbij te betrekken;
• De plaatselijke middenstand te stimuleren om fairtrade-producten in de schappen op te nemen
• De plaatselijke horeca te stimuleren om fairtrade-producten op het menu te zetten. In de werkgroep Zeist Fairtradegemeente werken particulieren, diverse organisaties en ondernemingen samen om de erkenning als fairtradegemeente te verwerven, uit te dragen en te behouden. Dit voorstel voorziet in professionele ondersteuning voor de Werkgroep. De werkgroep bestaat uit:
Berthy Bresser COS Utrecht (ondersteuning bij de oprichting van de werkgroep)
Ronald van Gemeren Gemeente Zeist
Jos Ruijs Figi
Niek van ’t Grunewold Wereldwinkel
Nienke van IJsselmuiden ROC Midden Nederland
Karst Schuring Particulier
Peter Spoelstra Particulier Het is de bedoeling dat er meer vertegenwoordigers van het Zeister bedrijfsleven en Zeister instelling daarbij te betrekken. Ook de Raad van Kerken in Zeist is bij dit initiatief betrokken en is erg positief.
De werkgroep zal bij hun activiteiten en initiatieven professioneel worden ondersteund. De erkenning als Fairtrade gebeurt aan de hand van vastgestelde criteria. Er is een jury onder voorzitterschap van Jan Pronk die oordeelt of aan de criteria is voldaan. Meer informatie over de criteria is te vinden op www.fairtradegemeenten.nl .
Daar valt ook te lezen dat één van de criteria gaat over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Over dit initiatief is contact geweest met Samen voor Zeist, het netwerk voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemen in Zeist. Zij juichen de Fairtrade campagne van harte toe en zijn graag bereid mee te denken en waar mogelijk mee te werken. Deze fairtrade campagne sluit ook goed aan bij “duurzaam inkopen”, waar de gemeente Zeist er voor heeft gekozen om “koploper” te zijn.
Naast de keuze voor duurzaam zal ook de keuze voor eerlijk verkregen producten opgenomen moeten worden in het gemeentelijke inkoopbeleid.
Zo moet bijvoorbeeld bij het gemeentelijk personeelsrestaurant tenminste 4 verschillende gecertificeerde producten verkrijgbaar zijn; moet tenminste 60% van de binnen de gemeente verstrekte koffie en thee gecertificeerd zijn (binnen 5 jaar 100%) en moet een en ander ook worden meegenomen in het aanbestedingsbeleid. Er wordt overigens in de Gemeente al Max Havelaar koffie geschonken. Doel van het voorstel
1.1 De inwoners van Zeist worden gestimuleerd om meer fairtrade artikelen te gebruiken om daarmee een eerlijke wereldhandel meer kansen te bieden
1.2 De plaatselijke winkels en de plaatselijke horeca worden gestimuleerd om meer fairtrade producten aan te bieden.
1.3 Lokale organisaties, zoals scholen, kerken, wijk- en buurtverenigingen, worden gestimuleerd om meer fairtrade producten te gebruiken en aan te bieden
1.4 Er worden activiteiten ontplooid om de kennis over en betrokkenheid bij fairtrade te vergroten.
1.5 De werkgroep organiseert met medewerking van de gemeente lokale publiciteit rond de campagne. Er wordt een evenement georganiseerd bij het behalen van de titel en een strategie ontwikkeld om de campagne in het nieuws te houden.
ARGUMENTEN
In ontwikkelingslanden, maar ook in ons eigen land kunnen juist gemeenten een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de Millennium doelen. Kofi Anan, voormalige secretaris van de Verenigde Naties, benadrukte dat feit in zijn gesprek met een internationale delegatie van vertegenwoordigers van lokale overheden op 10 september 2005. Hij zei bij deze gelegenheid: ‘Cities and local authorities have a critical role to play. (…) Ultimately it is in the streets of your cities and towns that the value of what’s decided here will be tested. While our Goals are global, they can most effectively be achieved through action at local level. (…) A state which treats local authorities as partners, and allows public tasks to be carried out by those closest to the citizens, will be stronger, not weaker. (…) Strong local democracy can be a key factor enabling a country to thrive.’
Keuze voor Millennium doelstellingen en Fairtradegemeente onderschrijft het imago van Zeist als gemeente met aandacht voor maatschappelijke aspecten van het bestaan:
• Bij de opening van het nieuwe Achmea-conferentie-centrum in 2008 werd eveneens in haar aanwezigheid uitgebreid stil gestaan bij de activiteiten van dit bedrijf in het kader van de Millenniumdoelstellingen. Als gemeente willen we hierbij aansluiten
• Op 30 oktober 2008 is in FIGI de Fairtrade week geopend door Prinses Maxima.
• De Triodosbank in Zeist is zeer actief op het gebied van micro-kredieten. Ook hierbij is Prinses Maxima betrokken
• Er is al jaren een goede stedenband met Bekane,
• Samen voor Zeist, het netwerk voor maatschappelijk betrokken ondernemen voor Zeist, is toonaangevend.
 
KANTTEKENINGEN
Afgevraagd kan worden of het de taak van de gemeente is om de plaatselijke middenstand en horeca te stimuleren fairtrade producten in hun assortiment op te nemen.
Het doel is echter om maatschappelijke bewustwording te stimuleren en daarmee een bijdrage te leveren aan het halen van de millenniumdoestellingen en het bevorderen van eerlijke handel. Afgevraagd kan worden of een activiteit als deze past in het proces van “Op weg naar de kern”(OWNDK).
Dit voorstel richt zich op het aanpassen van het inkoopbeleid van de gemeente en op de communicatie. Die behoren tot de kernactiviteiten van de gemeente.
De andere aspecten worden gedragen door de werkgroep die extern ondersteund wordt. FINANCIËLE TOELICHTING
Aan de aanvraag als Millenniumgemeente zijn geen kosten verbonden. De benodigde activiteiten kunnen worden ingepast in bestaand beleid. Daarvoor hoeft geen geld worden begroot. Dat geldt ook voor de interne activiteiten voor Fairtrade. Het beleid om meer dan nu fairtrade¬producten in te kopen kan worden opgepakt samen met duurzaam inkopen, waar al voor is besloten. De regie wordt gevoerd door de op te richten werkgroep. Deze werkgroep wordt professioneel begeleid.
De gemeente faciliteert de activiteiten van de werkgroep financieel.  Daarvoor wordt menskracht ingehuurd. Dat is ook het geval voor het organiseren van het startevenement en de jaarlijkse activiteiten ter gelegenheid van de fairtrade-dag of fairtrade-week.
Daarnaast is er geld nodig voor communicatie via Internet, voor advertenties en drukwerk. Overzicht van de eenmalige (opstart-) kosten.
Kosten professionele ondersteuning €   14.000 
Kosten werkgroep                             €     2.000 
Startevenement                                 €     5.000    Dit evenement zal in de loop van 2010 plaatsvinden
Opzetten Internet site                        €     3.500 
Drukwerk en advertenties                  €     3.000 
Onvoorzien (ongeveer 5%)                €     1.500   
Totaal                                               €   29.000  Overzicht van de jaarlijkse kosten:
Jaar                                                          2010    2011      2012
Kosten professionele ondersteuning   € 6.000  € 6.000  € 6.000
Kosten werkgroep                                €   500   €   500   €   500
Jaarlijks evenement                                           € 2.000  € 2.000
Kosten Internet                                    €   500   €   500  €   500
Drukwerk en advertenties                   € 1.000  € 1.000  € 1.000
Onvoorzien (ongeveer 5%)                 €    500  €    500  €   500
Totaal                                              € 8.500  € 10.500 € 10.500
    
Totaaloverzicht kosten in de horizon van 2009 – 2012:
Opstartkosten €   29.000 
2010                €     8.500 nog geen jaarlijks evenement, alleen opstart evenement
2011                €   10.500 
2012                €   10.500 
Totaal            €   58.500  Dekking kan gevonden worden in vrijvallende middelen van de Nota reserves en voorzieningen 2008.
JURIDISCHE ASPECTEN
-
UITVOERING
Voor wat betreft de externe activiteiten wordt de uitvoering in handen gelegd van de Werkgroep die door de Gemeente zal worden gefaciliteerd.
Voor zover dit raadsvoorstel het eigen inkoopbeleid betreft, dit beleid te integreren in het bestaande inkoopbeleid. Dat kan goed aansluiten bij de invoering van het nieuwe beleid betreffende duurzaam inkopen.
Ook bij de maatschappelijke organisaties kan er aandacht worden gevraagd voor Fairtrade. Planning
De aanmelding als Millenniumgemeente op korte termijn uit te voeren.
Het aanvragen van het predicaat Zeist Fairtrade Gemeente in het voorjaar 2010.
Communicatie en Informatie en Automatisering
De communicatie is een belangrijk onderdeel van de Fairtrade campagne en zal worden gecoördineerd door de werkgroep.
De communicatie over Zeist als Millenniumgemeente zal worden opgepakt door de eigen afdeling Communicatie. Deze afdeling zal ook de werkgroep ondersteunen voor de communicatie over de fairtradegemeente. Bijlagen:   -
Evaluatie/controle door de raad
Dit raadsvoorstel voorziet in de financiering tot en met 2012. Voor de financiering van de volgende periode zal een nieuw raadsvoorstel worden ingediend, op basis van rapportage van de werkgroep over de eerste periode.   Partij van de Arbeid     GroenLinks
Karst Schurink      Peter Spoelstra
 
Behoort bij raadsvoorstel
Nr.   De raad van de gemeente Zeist; gelezen het initiatiefvoorstel van de fracties van de PvdA en GroenLinks
Besluit 1. Zeist aan te melden als Millennium-gemeente.
2. Zich uit te spreken vóór Fairtrade in woord en daad.
3. Te stimuleren dat een op te richten plaatselijke werkgroep voor voorjaar 2010 de onderscheiding “Zeist Fairtrade Gemeente” binnenhaalt.
4. De daarvoor benodigde middelen te dekken uit de vrijgevallen middelen van de Nota reserves en voorzieningen 2008.   Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van De raad voornoemd, 
Mr. J. Janssen, griffier      drs. J.J.J.M. Janssen, voorzitter
Het raadsvoorstel staat ook op de gemeentelijke website, u kunt het hier downloaden