Onlangs is de winkeltijdenwet gewijzigd. Hierdoor staat het de gemeenten vrij om zelf te bepalen of de winkels op zondag open zijn of niet. In de omringende gemeenten van Zeist is inmiddels besloten dat daar de winkels op zondag (deels) open mogen zijn.
In Zeist is de winkelopenstelling op zondag een politiek gevoelig liggend onderwerp. Daarom is er in de achterliggende tijd een breed onderzoek gedaan onder de bevolking, winkeliers en andere betrokkenen.
De uitkomsten van dit onderzoek zijn niet eenduidig. Een aantal fracties, waaronder GroenLinks vinden het een logische en verstandige vervolgstap om nu een praktijkonderzoek te doen in de vorm van een pilot waarbij de winkels in Zeist gedurende een gedurende een vastgestelde periode -bijvoorbeeld een aantal maanden- op de zondagen (deels) open mogen zijn en dit vervolgens goed te evalueren.
De fracties van GroenLinks, VVD, Seyst.nu en wellicht ook nog andere fracties, gaan hiertoe een Initiatief Raadsvoorstel schrijven, dat ná de zomervakantie in behandeling genomen kan worden door de raad.