jesse de docu

"Jesse" kwam naar Zeist

Theater Figi vertoonde op woensdag 20 september om 20:15 uur in samenwerking met GroenLinks Zeist de veelbesproken film over de politieke campagne van lijsttrekker Jesse Klaver.
Aansluitend organiseerde GroenLinks Zeist een interview met Wijnand Duyvendak, campagneleider van GroenLinks en een Politiek Café in Figi met ruimte voor debat.

Een verslag van de vertoning en het aansluitende interview vind je hier. Met dank aan Daniël Vischjager, student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

 

 

De documentaire Jesse laat fractievoorzitter Jesse Klaver zien middenin de spannende verkiezingsstrijd van GroenLinks. In nog niet eerder vertoonde beelden zien we van dichtbij hoe Jesse met zijn team debatten voorbereidt en kleine overwinningen viert. Filmmaker en lid van het campagneteam Boink besluit een documentaire te maken over Jesse en de campagne, en laat de camera een jaar lang achter de schermen doordraaien. BNNVARA wilde de film na veel ophef uiteindelijk niet uitzenden In de documentaire gaat Klaver voor politieke winst en wordt geconfronteerd met persoonlijk verlies. Gefilmd van binnenuit.

Ophef

De maker van de film, Joey Boink, was tijdens de opnames van het materiaal in dienst van het campagneteam van hoofdpersoon Klaver – betaald door GroenLinks. Daarover ontstond zoveel (politieke) tumult dat omroep BNNVARA besloot om de geplande uitzending te schrappen. Dat zou normaliter betekenen dat de film nooit meer te zien zou zijn (contractueel vastgelegd). Producent Doxy kocht, na veel onderhandelen, de rechten terug om de film in de Nederlandse theaters te kunnen vertonen.

Theater Figi vindt het belangrijk om films te vertonen die ertoe doen, films die je raken.

Regie: Joey Boink Duur: 52 min Land: NL