Op dinsdag 8 oktober vond het debat plaats over de kadernota gemeentelijk bomenbeheer. Deze nota was tot stand gekomen in samenwerking met o.a. de groene groepen van Zeist. Er bleek veel draagvlak voor de nota, die kiest voor het meest verregaande groene scenario. Een mijlpaal ! Maar als op termijn alle bomen die aan het eind van hun levenscyclus zijn gekomen vervangen worden, zit hier wel een fors prijskaartje aan. Met name in de komende 20 jaar zal er sprake zijn van een piek in de vervangingskosten, omdat dan veel bomen aan het eind van die levenscyclus komen. Vooralsnog worden die kosten gedekt vanuit een nieuw in te stellen reservefonds, dat ook voor andere doeleinden bestemd is. GroenLinks voorziet, dat we voor de langere termijn een structurele financiering moeten vinden voor het vervang van de bomen. Een standpunt dat overigens in het debat ook door andere partijen gedeeld werd. Onderstaand de bijdrage van GroenLinks aan het debat.
Bijdrage GroenLinks debat Kaders Gemeentelijk Bomenbeheer 13RV0054
Vandaag spreken we over het toekomstig beheer van het gemeentelijk bomenbestand.
Je kan wel zeggen dat er sprake is van een historische groene mijlpaal. Voor het eerst ligt er een duidelijke visie op wat we willen met onze gemeentelijke bomen. Het raadsvoorstel kiest voor het meest verstrekkende scenario: het behoud en vervangen van het volledige bomenbestand op kwalitatief niveau. Er is een werkgroep geweest die tot dit eenduidige advies kwam. In de Ronde tafel hebben de groene groepen volmondig dit advies gesteund. Een unicum: niet eerder heb ik in dit huis meegemaakt dat een raadsvoorstel zo unaniem door de doorgaans zeer kritische groene groepen gesteund werd. Het advies van de werkgroep is tot onze grote tevredenheid overgenomen door het college en ligt nu ter bekrachtiging voor aan de raad.
Ons bomenbestand vormt het groene goud van Zeist. Met dit raadsvoorstel wordt dat erkent. Zeist zou Zeist niet meer zijn als we de boel op zijn beloop laten met als resultaat op een op termijn dramatisch verlies van ecologische- en beeldkwaliteit. De bijgevoegde kaartjes spreken wat dat betreft boekdelen en laten een beeld zien dat volgens ons niemand wil.
In de achterliggende eeuw is er nooit geld vrijgemaakt voor het vervang van onze bomen, op het moment dat hun levensduur beëindigd is. Er was ook geen langetermijnvisie of vervangingsplan. Dit heeft er onder andere toe geleid dat we over enige tijd te maken krijgen met een piek in het aan het eind van de levenscyclus komen van veel gemeentelijke bomen. Dat heeft praktische consequenties, maar ook financiële. In de voor ons liggende jaren zal er geld vrijgespeeld moeten worden om deze piek financieel op te vangen. Deze gelden worden gevonden in de Integrale Reserve Ontwikkeling Zeist, de RIOZ.
Vooralsnog kan GroenLinks daar mee leven, maar eigenlijk vraagt een dergelijke langjarige investering om een voorziening en mijn fractie voorziet dan ook dat het daar uiteindelijk van zal komen. Dat sluit ook aan bij de Zeister begrotingssystematiek.
Maar op dit moment is GroenLinks tevreden met wat er ligt. Zeist kiest voor het behoud van haar groene kwaliteit. Daarbij worden oude uitgangspunten verschoven, gaan we niet vervangen om het vervangen maar wordt nadrukkelijk gekozen voor de kansen die er komen om het bomenbestand zo te vervangen dat de groene kwaliteit van onze gemeente op peil blijft en daar waar mogelijk verbeterd wordt.
Zoals ik aan het begin van mij betoog gezegd heb is er sprake van een groene mijlpaal. Zeist is niet alleen in naam een groene gemeente, maar voegt door dit raadsvoorstel ook de daad bij het woord en het vormt een goede basis voor het uitwerken van de rest van ons bomenbeleid.
De stukken behorende bij dit onderwerp vindt u hier