Met een opkomst van 38 leden was het de op één na best bezochte ledenbijeenkomst van GroenLinks Zeist. Het buurtgebouw Vijverkwartier doet nog het meest denken aan een ouderwets klaslokaal met formica tafels en houten stoelen met een metalen frame. Maar voor ons doel een uitstekende locatie en weer een plekje in Zeist dat we nog niet kenden.
Nieuwe leden
Ook op deze bijeenkomst weer een aantal nieuwe leden. Zelfs één sympathisant, die binnenkort vanuit Zwijndrecht naar Zeist verhuist en graag bij onze afdeling actief wil worden. Wat een luxe, al dat enthousiasme. Kregen we vier jaar geleden amper vijf mensen bij elkaar met raadsambities, nu zijn het er al ruim twintig.
Voorzitter herbenoemd
De bestuurstermijn van onze voorzitter Pieter Jan zit erop, maar hij wil graag zijn werk afmaken tot na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Zijn termijn wordt met applaus verlengd. Omdat Hans een zware bestuurstaak combineert met het campagneleiderschap, is er nu een vacature voor bestuurslid communicatie. Hans blijft dan in het bestuur het communitywerk doen. Spontaan meldt zich een kandidaat met wie we verder gaan praten.
Constructief oppositievoeren
Het jaarverslag 2016 staat op de agenda. We zien Zeist stapje voor stapje socialer en duurzamer worden en hebben er met ons constructief oppositievoeren ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Door de komst van een houtenergiecentrale tegen te houden bijvoorbeeld en in plaats daarvan te pleiten voor een brede energievisie. En door de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een aantal voorzieningen op te trekken naar 130% van het minimum. Een minpuntje is de nieuwe bomenverordening, die het in grote delen van Zeist mogelijk maakt om zonder vergunning te kappen.
Ook buiten de raad zijn we zichtbaar en actief. Meer dan de helft van de leden is momenteel actief betrokken bij de afdeling. En het totale ledenaantal is gegroeid naar 157.
Zuinig geweest
Het financiële jaarverslag is door de kascommissie goedgekeurd. En daarmee zijn penningmeester Peter en het hele bestuur gedechargeerd voor hun bestuursjaar 2016. We zijn zo zuinig geweest dat we meer hebben kunnen toevoegen aan het verkiezingsfonds, dan aanvankelijk begroot. Dat is niet ten koste gegaan van onze effectiviteit.
De Zeist Open Uitdaging
Als tijdelijk fractievoorzitter informeert Ronald de leden over de actuele werkzaamheden van de fractie. En hij vraagt aandacht voor de Zeist Open Uitdaging: het minicongres over toegankelijkheid voor iedereen, dat op initiatief van GroenLinks Zeist wordt georganiseerd, op woensdag 21 juni vanaf 19 uur in het gemeentehuis. Hoe gaan we het VN-verdrag hierover in Zeist toepassen?
Geen referendum over de kandidatenlijst
Vier jaar geleden geven de leden het bestuur de opdracht om een discussie over een ledenreferendum voor te bereiden. Een referendum over de kandidatenlijst, zoals dat landelijk ook is gebeurd. Zo'n referendum, waarbij de leden dus thuis via de computer kunnen stemmen, lijkt misschien meer van deze tijd, maar uiteindelijk vonden de leden de nadelen groter dan de voordelen. Belangrijkste overwegingen daarbij: bij referenda van andere afdelingen stemde maar zo'n 20% van de leden. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als nu al naar onze ALV komt. Het levert dus niet meer betrokkenheid op. We vinden dat we van leden die willen stemmen, best mogen vragen om daarvoor naar de ALV te komen.
Kandidatencommissie kan verder
Het plan van aanpak van de kandidatencommissie en de opgestelde profielen voor raadsleden werden zonder aanpassingen goedgekeurd. Discussie was er even over de vraag of iemand die wethouder wil worden, maar geen raadslid, wel hoog op de lijst zou moeten staan. Het merendeel van de leden is van mening dat een lage positie dan beter is. Dat is ook eerlijker naar je kiezers.
11 oktober extra ledenvergadering over verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma vraagt wat meer tijd dan voorzien. Dat komt ook omdat het landelijke rompprogramma pas onlangs beschikbaar kwam. We orgamiseren daarom een aparte ALV over het verkiezingsprogramma op 11 oktober. De commissie wil het conceptprogramma voor de zomer naar de leden sturen, zodat iedereen de zomervakantie kan benutten om het te lezen en amendementen in te dienen.
Huis-aan-huis-campagnevoeren heeft zin
Hans krijgt het woord om iets te vertellen over de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad. Hij begint met het presenteren van de resultaten van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. We mogen trots zijn op het resultaat in Zeist: met 61 medewerkers hebben we bij 9.000 deuren aangebeld. En met 11,6% van de stemmen zijn we in Zeist de 3e partij geworden. En wat goed is om te weten: het is nu aangetoond dat huis-aan-huis campagnevoeren daadwerkelijk leidt tot meer stemmen.
Nog meer deuren langs
De gemeenteraadscampagne zal voor het eerst geregisseerd worden door het landelijk campagneteam. Het is onze ambitie om al de mensen die 15 maart GroenLinks stemden, bij de gemeenteraadsverkiezingen weer op ons te laten stemmen. De waarden eerlijke verdeling, empathie en duurzaamheid zullen centraal staan en Jesse zal opnieuw een belangrijke rol vervullen. Onze uitdaging wordt om nog meer deuren langs te gaan. Hans roept dan ook iedereen op om mee te helpen.
Na een korte rondvraag is het tijd voor de borrel. Zonder alcohol dit keer, maar het mag de pret niet drukken.