Op 29 oktober wordt door het hele land de Nacht van de Nacht gevierd. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement – nu voor de 12e keer – georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. 

GroenLinks Zeist ondersteunt de Nacht van de Nacht en zal de komende weken aandacht geven aan de redenen voor- en de activiteiten rond de Nacht van de Nacht. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is!

Waarom aandacht voor de Nacht?

De Mens:

Licht werkt verstorend op de mens. Sinds de komst van de elektrische lamp zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Uit onderzoek blijkt ook vooral dat men zich hindert aan het overvloedige licht. Kijk in het Handboek Licht/Donker voor een nadere toelichting van de onderzoeken die zijn uitgevoerd.

Natuur: Dieren en planten

Buitenverlichting beïnvloedt het gedrag van deze dieren door desoriëntatie, afstoting en aantrekking. Hun oriëntatie wordt verstoord, waardoor hun energiebalans wordt aangetast. Of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe.
Voor vogels is licht de belangrijkste prikkel voor het timen van hun activiteit. Nachtelijk kunstlicht veranderd de natuurlijke licht-donker cyclus. Daardoor kan de betrouwbaarheid van licht als prikkel verzwakken. Meer informatie hierover op http://www.lichtopnatuur.org/ 

Sterren

De Melkweg is in steden in Nederland niet meer te zien. Door de overvloedige verlichting die omhoog schijnt worden de zwakkere sterren overstraald en is de prachtige sterrenhemel onzichtbaar geworden. Veel kinderen groeien op zonder hun plek in het universum te kunnen ervaren. Zie de boodschap van Govert Schilling hierover.

Activiteiten

In de buurt van Zeist zijn de volgende leuke activiteiten:

  • Kom om 19:00 naar boswachterij Austerlitz voor een spannende wandeling in het schemerdonker.
  • Luister naar Spinvis in het Beauforthuis
  • Dineer in het duister op landgoed de Reehorst Maurits Groen, nummer 1 van de Trouw Duurzame Top 100 in 2015 - UITVERKOCHT
  • Bezoek Het Fort bij Rijnauwen in het donker
  • Dans onder de sterrenhemel tijdens een Silent Disco in fort Vechten - UITVERKOCHT
  • Masterclass sterrenkunde en rondleidingen door een donker Fort Vechten - UITVERKOCHT
  • Kano door de donkere grachten van Utrecht
  • Kom sterrenkijken op de Sonnenborgh
  • Beklim de onverlichte Domtoren
  • Of doe zelf het licht uit en maak een wandeling op een donkere plek in de buurt

Ook doet Achmea het licht uit, en zijn bedrijven zoals Triodos bank altijd bewust bezig met lichtvervuiling en dus energieverbuik.

Meer nieuws, activiteiten, en informatie over aanmelden op www.nachtvandenacht.nl