Op de agenda van de raadsvergadering van 12 november stond onder mee de keuzenota afvalstoffenplan 2009-2013. Oftewel: hoe gaan we in Zeist met ons afval om. Zeer belangrijk voor GroenLinks zijn aspecten als optimaal hergebruik, scheiden bij de bron en zo min mogelijk "restafval". Eigelijk zou je ook van het woord afval af moeten: dat suggereert te veel dat je er niets meer mee kan, dat je er van af moet.

GroenLinks heeft haar steun gegeven aan het afvalstoffenplan, maar heeft ook haar handtekening gezet onder een samen met anderen ingediend wijzigingsvoorstel dat behelst dat er voor het laten ophalen van grof afvalgeen meerkosten te rkenen t.o.v. het wegbrengen ervan.

Naast dit wijzigingsvoorstel heeft GroenLinks ook nog een motie ingediend over het zoveel mogelijk gescheiden ophalen van grof afval.

Raadsvoorstel, wijzigingsvoorstel en motie zijn met ruime meerderheden aangenomen door de raad.

MOTIE gescheiden ophalen grof huishoudelijk afval De raad van Zeist, in vergadering bijeen op 11 en 12 november 2008, beraadslagende over de Keuzenota Afvalstoffenplan 2009 – 2013 (08RAAD0291), Constaterende dat: - De bronscheiding van huishoudelijk afval en grof huishoudelijk afval in de gemeente Zeist 50% bedraagt in 2007 en daarmee achterblijft bij de landelijke scheidingsdoelstelling van 56%; - bij het ophalen van grof huishoudelijk afval er, naast de inzet van de Kringloopwinkel, maar in beperkte mate aan bronscheiding wordt gedaan. Overwegende dat: - In het collegeprogramma 2006-2010 is opgenomen dat wordt ingezet op gescheiden inzameling van afval, die hergebruik mogelijk maakt.; - Naast communicatie en educatie het goede voorbeeld geven ook zal bijdragen aan een (nog) beter scheiden aan de bron van al het huishoudelijk afval. Verzoekt het college: - Ook verbetering van bronscheiding bij het ophalen van grof huishoudelijk afval te betrekken bij het zoeken naar de mogelijkheden om de fractie restafval te verkleinen. En gaat over tot de orde van de dag. Ondertekening: Peter Spoelstra GroenLinks De morgen na het Debat werd ik opgeschrikt door wat de kraakwagen van de RMN bleek te zijn. Die bracht me aan het denken. Afval is voedsel, grondstof. Kraken is het laatste wat je moet doen Uit site van de RMN blijkt dat er bij ophalen alleen gescheiden wordt op - ijzer - takken - wit- en bruingoed - De rest is restafval. (Puin wordt niet gehaald maar moet worden gebracht) Daar zijn nog grote kansen om de fractie restafval te verkleinen, vandaar. . . .