Ronald bij de Voedselbank
Ronald bij de Voedselbank

Op bezoek bij de voedselbank

Onlangs was ik op bezoek bij de Voedselbank van Zeist. Ik wilde wel eens met eigen ogen zien hoe de Voedselbank werkt.

Aan de buitenkant lijkt het een oude loods, aan de Van Renesselaan, maar binnen huist een geoliede machine. De dozen en kratten staan opgestapeld tot aan het plafond. Het is logistiek strak geregeld op welke dagen van de week wat wordt aangeleverd en uitgeleverd.

Armoede

Ik sta er met een dubbel gevoel. Want eigenlijk zag ik liever géén Voedselbank in Zeist. Het is een schande dat we in zo'n welvarend land als Nederland een Voedselbank nodig hebben! De welvaart is veel te ongelijk verdeeld in onze samenleving. Mensen die bijvoorbeeld in de schuldsanering terecht zijn gekomen, hebben niet voldoende geld te besteden om hun kinderen te kunnen voeden. De Voedselbank vervult een onmisbare rol voor mensen die het moeilijk hebben in Zeist. Dat kunnen allerlei mensen zijn, vertelt de coördinator me. Oud en jong, alleenstaand en gezin, vluchteling en autochtoon, hoog en laag opgeleid: pech in het leven kan iedereen overkomen, en soms komen mensen er zelf dan niet meer uit. Dus toch fijn dat de Voedselbank er is!

Vrijwilligerswerk

Wat ik ook mooi vindt om te zien is hoeveel vrijwilligers zich inzetten voor de Voedselbank. De binnenkomende spullen moeten worden gesorteerd en verdeeld over de kratten. Zonder vrijwilligers kan een Voedselbank niet draaien. Net als heel veel andere goede doelen in Zeist trouwens. Het is mooi dat zoveel Zeistenaren bereid zijn om zich belangeloos in te zetten voor de medemens.

Duurzaamheid

Wat mij bij het bezoek opvalt is dat de Voedselbank ook heel erg duurzaam is. Het draagt er aan bij dat er minder voedsel hoeft te worden weggegooid. Ik sta bij een grote bak met honderden glazen potten zuurkool. Prima zuurkool. Alleen is er bij de productie in de fabriek iets misgegaan en nu ontbreekt één van de twee etiketten op de pot. Erg eigenlijk dat weggooien dan goedkoper is dan alsnog dat andere etiket aanbrengen. Maar de Voedselbank is er blij mee, en er wordt geen voedsel verspild.

Ik fiets met een tevreden gevoel weer naar huis. Ik heb een plek gezien waar ons verkiezingsmotto "eerlijk delen" in de praktijk wordt gebracht, en nog duurzaam ook. Wat een parel voor Zeist!

Ronald Camstra