Op zoek naar het duister

Duisternis is een schaars goed geworden. Niet alleen in Zeist; lichthinder is een provinciaal probleem. Om dit aan den lijve te ondervinden, organiseert Groenlinks Zeist in samenwerking met verkiesbare provinciale Groenlinksers en Stichting Milieuzorg Zeist op zaterdag 24 februari een politieke avondwandeling van Station Driebergen-Zeist naar het Zeister Bos.

Kassen hebben we niet in Zeist, maar de aantasting van het duister wordt een steeds groter probleem. Groenlinksraadslid Arend Knot ergert zich hier aan: “van kilometers afstand zie je het lichtschijnsel van de A12, en dan hebben we het nog niet over de Uithof aan de Westkant van Zeist. Mens en dier hebben daar last van. Ons bioritme raakt bijvoorbeeld in de war. En omdat de proviniciale Groenlinksers op de wandeling meelopen, kunnen we lichthinder bij hen op de agenda zetten. Groen is ten slotte een van de belangrijkste taken van de provincie. We willen het ook hebben over de enorme waarde van het Zeister groen voor mens en natuur en de bouwplannen in Kerckebosch. Iedereen is welkom”.

Vertrek is om 20.15 bij de ongebruikte bushalte aan de, vanaf het station gezien, overkant van de Driebergseweg/Hoofdstraat. Vanaf het station loopt de route naar het landgoed Heidestein, dat eigendom is van het Utrechts Landschap. Hoeveel stilte en duisternis valt er nog te beleven? Is er een uil te horen? Via Heidestein voert de tocht naar de wijk Kerckenbosch; hier voelen de meeste flatbewoners zich ook bosbewoners, maar Groenlinks vraagt zich af of dat zo zal blijven. Het is de bedoeling dat het een duistere tocht wordt. Aan de deelnemers wordt gevraagd de zaklamp thuis te laten. De gidsen nemen een lantaarn mee.

De wandeling eindigt rond 21.45 in het Zeister Bos. Van daaruit gaat de groep weer terug naar het Station.