Op dinsdag 3 maart is het langverwachte besluit over de centrumvisie genomen door de raad. Een visie waarmee Zeist vooruit kan en die het centrum van Zeist weer aantrekkelijk, gezellig en groener moet maken. Zowel voor het winkelend publiek, de ondernemers als de bewoners van het centrum. Een belangrijk punt van discussie was de afhandeling van het verkeer. Er waren achtereenvolgens twee varianten door het college gepresenteerd, die beide veel verzet vanuit de samenleving opriepen.

Vervolgens heeft de raad haar verantwoordelijkheid genomen en middels een breed gedragen amendement een derde variant op tafel gelegd. Deze komt er op neer, dat de Weeshuislaan tussen de Antonlaan en de Slotlaan auto- en busvrij wordt, het stuk Slotlaan ter hoogte van de Hema éénrichtingsverkeer krijgt en dat de bus in de noord-zuid-richting stapvoets over de markt zal gaan rijden tussen de Klinker en de AH door. De bus zal "te gast" zijn op de markt. Hetzelfde geldt voor het autoverkeer op de Slotaan, en de inrichting zal hier op aangepast worden.

De verkeerstechnisch aangepaste centrumvisie is raadsbreed - met slechts twee stemmen tegen - aangenomen, waarbij een paar partijen wel kanttekeningen maakten, waaronder GroenLinks.

Want een zwaar punt voor GroenLinks is en blijft het mogelijk openstellen van het busstation voor autoverkeer. Dat is vooralsnog voor GroenLinks niet aan de orde. Alleen als het aantoonbaar écht niet anders kan, willen we daar mogelijk aan meewerken. De raad heeft in een door een mede door GroenLinks geïniteerde motie unaniem uitgesproken dat de beslissing daarover via de raad moet lopen.

De centrumvisie leek de laatste maanden alleen maar over het verkeer te gaan. Maar dit is eigenlijk maar een afgeleide van de centrumvisie. Kern van de visie is om tot een compacter en aantrekkelijker kernwinkelgebied te komen. Het huidige kernwinkelgebied is te groot en kent veel leegstand. Dat komt niet alleen door de recessie, maar ook doordat het er te weinig gezellig is, de afstanden te groot en er te veel verkeer door het centrum gaat dat daar niet hoeft te zijn.

Veranderingen in het centrum vragen ook veranderingen m.b.t. hoe je omgaat met leegstand en de flexibelheid van bestemmingen. Daartoe is mede door GroenLinks een motie ingediend, die unaniem is aangenomen.

Een motie van o.a. GroenLinks om niet het Emmaplein, maar de Slolaan aan te duiden in de visie als het "Hart van Zeist" haalde het niet.

Een felle discussie ontstand bij een motie die - op initiatief van D66 - was ingediend door de vier coalitiepartijen. In deze motie werd gevraagd om de "nieuwe" Slotlaan zó in te richten dat er bij incidentele grote evenementen op de markt er dan tóch tweezijdig busverkeer op de Slotaan mogelijk is. Dat bevreemdde ons in hoge mate.

In de huidige situatie zijn er een aantal evenementen per jaar op de Slotlaan ( Koningsdag, braderie, wielerronde van Zeist, intocht Sinterklaas e.d. ) waarbij de bus probleemloos wordt omgeleid via andere routes, met name de laan van Beek en Royen. Waarom zou dat in de toekomst wél een probleem zijn als er evenementen op de markt zijn ? Vervolgens ga je structurele beperkingen vastleggen voor de herinrichting van de Slotlaan voor incidentele situaties die we nu in een vergelijkbare situatie prima kunnen opvangen. Daarnaast is het heel raar om meteen na een raadsbreed aangenomen visie, deze op dezelfde avond voor een deel aan te tasten en de mogelijkheden voor de inrichting van de Slotlaan meteen te beperken. Na een stevig debatje besloten de indieners de motie in te trekken. Een wijs besluit...

De nu aangenomen verkeersvariant komt dicht bij de ideeën die GroenLinks al in 2013 lanceerde.Het enige verschil is, dat de Slotlaan niet autovrij wordt, maar autoluw in één richting. Het over de markt laten gaan door de bus zat al in onze plannen van destijds. zie : https://zeist.groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-wil-gezellig-en-aantrekkelijk-centrum

Doordat er geen doorsteek meer zal zijn van noord naar zuid dwars door het centrum, zal er minder autoverkeer door het centrum gaan en het zal zich ook zich beperken tot het verkeer dat het centrum zelf als bestemming heeft. Doorgaand verkeer moet "buitenom". Daarbij is het wel van belang om er voor te zorgen dat sluipverkeer door de omliggende wijken geweerd wordt.