Van kansarm naar kansrijk!
In de inleiding van het coalitieakkoord staat:
“We zijn optimistisch over de toekomst van Zeist. We zien veel kansen om op belangrijke maatschappelijke vraagstukken het verschil te maken. Kansen op nieuwe verbindingen in de samenleving. Op nieuwe initiatieven die bijdragen aan een betere leefbaarheid in Zeist. Op nieuwe mogelijkheden voor iedereen om mee te draaien in onze samenleving. Kansen om solidariteit op duurzame wijze tot stand te brengen.
De coalitie wil die kansen graag benutten. Dat vraagt inzet, hard werken en het aanspreken van ieders mogelijkheden. Bij die gedachte past geen dichtgetimmerd coalitieakkoord. De partijen VVD, D66, Seyst.nu en CDA kiezen voor een akkoord op hoofdlijnen. Zodat we samen, gemeente, politiek en inwoners, kansen kunnen creëren en samen kansen kunnen pakken voor een beter en mooier Zeist!”
Het is een akkoord op hoofdlijnen. De coalitie wil kansen creëren en benutten, daar past geen dichtgetimmerd coalitieakkoord bij. Voor GroenLinks geeft dit akkoord een aantal richtingen aan, maar het komt nog over als een lappendeken waarin een aantal belangrijke onderwerpen missen. Er zijn veel open eindjes, maar juist die creëren kansen voor de inwoners, maatschappelijke organisaties en de politiek om deze in te vullen. Wij zien dit als GroenLinks ook, en zullen de aankomende vier jaar daar zeker op eigen wijze invulling aangeven en deze samen met u verder uitwerken.
Het akkoord mist een aantal belangrijke onderwerpen waar naar ons inziens voor een grote groep inwoners geen kansen gecreëerd wordt. GroenLinks ziet van de coalitie niets terug hoe zij kinderen in armoede wil ondersteunen. Een grote groep kinderen leeft in armoede, velen van hen gaan zonder ontbijt naar school en hebben geen uitzicht op deelname aan sport of cultuur. Het onderdeel 'Kansen voor kinderen' in het akkoord gaat enkel over schoolgebouwen en goede aansluiting van onderwijs en jeugdzorg, maar hoe laten we àlle kinderen meedoen? Wat gaat er gebeuren met het Jeugdcultuur fonds? Wat wordt de integrale opzet van onderwijs, preventie, zorg en meedoen aan de samenleving voor gezinnen in armoede?
Is de samenleving niet gebaat bij het doorbreken van een armoede trend in juist deze gezinnen? Door de kinderen en jongeren extra te ondersteunen, kunnen zij zich ontwikkelen tot zelfstandige en verantwoordelijke burgers.
GroenLinks neemt aan dat de coalitie voornemens is dat wel te willen. Kunnen we daarom bij de verdere uitwerking van de hoofdlijnen aannemen dat voor de kinderen en jeugd die in armoede opgroeien er nog steeds kansen zijn om deel te nemen aan sport, kunst en cultuur? Dat het jeugdsportfonds en jeugdcultuurfonds behouden blijft en wordt uitgebreid? Er samen met scholen gekeken wordt naar kinderen in armoede en er een programma wordt opgezet waarbij gezonde voeding en 's ochtends ontbijten wordt gefaciliteerd?
Wij nemen aan dat er een structurele dekking komt voor de voedselbank en, zeker als de toeslagen voor minima wegvallen, er initiatief genomen wordt tot het opzetten van een kledingbank.
Met het voornemen van de coalitie om de toeslagen voor minima te stoppen om armoedeval te voorkomen, zal er namelijk een nog grotere groep gebruik moeten maken van voorzieningen als de voedselbank.
Er is dan geen armoedeval, maar mensen met een bijstandsuitkering komen in permanente armoede terecht. Gaat de coalitie daar nog een vangnet voor opzetten?
In het akkoord wordt gesproken van beter aansluiten van onderwijs en de arbeidsmarkt. Mogen wij er vanuit gaan dat de lijn die is ingezet om jeugdwerkeloosheid terug te dringen wordt vastgehouden? Betekent dit dat de coalitie blijft investeren in NlworkXX en Sportnetwerkt en dat Werkartaal op een structurele bijdrage kan rekenen?
Werk werkt is een motto waar niemand tegen kan zijn. GroenLinks zal uiterst kritisch zijn naar de opzet van het leveren van een tegenprestatie. Het zou mooi zijn als er echt maatwerk geleverd gaat worden en dat in Zeist, in tegenstelling tot voorbeelden in het land, we mensen echt vooruit helpen en emanciperen. Dat iemand echt wordt geholpen naar werk, en niet verder in de problemen raakt omdat er onredelijke eisen worden gesteld, geen menselijke maat wordt gehanteerd en als extraatje: verder in de financiële moeilijkheden raken.
GroenLinks mist in het gehele verhaal een integrale blik op de decentralisaties, de werkgelegenheid en economische zaken. Het één heeft het ander nodig om te kunnen bloeien en om uiteindelijk als kans voor de inwoners van Zeist bereikbaar te worden. Het is onvoldoende om alleen de ondernemers kant te stimuleren en faciliteren als drempels te hoog blijven om overheen te stappen. Drempels die je als inwoner ervaart doordat je geen ruimte hebt, bijvoorbeeld financieel, om te kunnen participeren. Of omdat er niets meer te kiezen valt, omdat er een grote verschraling van voorzieningen is.
Kunst en cultuur heeft geen eigen aparte 'kopje' gekregen in het akkoord van de coalitie. Het woord 'subsidie' staat enkel genoemd bij portefeuille verdeling van de wethouders. Wij gaan er van uit dat dit betekent dat subsidies in de kunst en cultuursector blijven zoals ze zijn. Geen bezuinigingen op de verenigingen en organisaties die zich inzetten voor een rijk cultureel Zeist. Een Zeist waar iedereen kansen heeft om zich aan te sluiten bij een koor, toneelvereniging of een schilderscursus kan volgen.
Wij zijn zeer kritisch over de financiële paragraaf. GroenLinks vindt een weerstandsratio van 1,2 overbodig, zeker in een tijd waar wij het geld hard nodig zullen hebben om zorg te kunnen blijven geven aan onze inwoners. Ook GroenLinks is voor financiële degelijkheid en een weerstandsratio van 1,0 is goed. Om 1,2 te krijgen wil de coalitie ieder jaar een half miljoen storten in het weerstandsvermogen; het wil geld oppotten voor risico's en besparen op de kwaliteit van onze samenleving. Minder investeren in de samenleving brengt ook risico's met zich mee, waaronder financiële. Ook het idee om de OZB te verlagen is vanuit dat perspectief niet verstandig.
Als GroenLinks zien wij kansen bij de uitwerking in het coalitieakkoord als het gaat om de burgerparticipatie, de duurzame ambitie en de plannen met betrekking tot de leegstand in Zeist.
Ook wij vinden dat lege kantoren en winkels snel een andere bestemming of invulling moeten krijgen. Wij juichen het toe dat de gemeente een voortrekkersrol neemt en vaart maakt.
De ambitie om in 2018 3000 woningen te hebben verduurzaamd is stevig en het idee voor een revolving fund is daarin een goede mogelijkheid. Wij zien graag dat hierin ook de werkgelegenheid wordt betrokken, maak hier een integrale visie en opzet bij. Zo kan er een echte win-win situatie ontstaan voor alle partijen en op alle terreinen/alle drie de P's van duurzaamheid.
De plannen voor het meer stimuleren van de fiets, verbeteren van fietspaden en een goede fietsverbinding van Zeist naar Austerlitz en van Zeist naar de Uithof juichen wij als groene partij natuurlijk toe.
Kortom wij zien zeker kansen. Wij zullen kansen graag samen met u verder uitwerken, kansen helpen omvormen, maar vooral zullen wij ons blijven inzetten voor de kansarmen. Van kansarm naar kansrijk.