Zorginstelling Reinaerde heeft te kennen gegeven dat ze toch op de locatie Dennendal wil blijven. Daarmee zou hun geplande nieuwbouw in het Sanatoriumbos van de baan zijn. Dat meldde een woordvoerder van Reinaerde in een radio-uitzending van RTVU. Een ontwikkeling waar GroenLinks erg blij mee is, omdat GroenLinks van meet af aan tegen bouwen in het Sanatoriumbos is geweest. Maar er zitten wél een paar haken en ogen aan deze nieuwe wens van Reinaerde.

Uitruil Dennendal - Sanatoriumbos

De uitruil Dennendal - Sanatorium is is destijds ontstaan op verzoek van Reinaerde zelf. In het kader van veranderde inzichten in de zorg wilde men dat de bewoners meer binnen de maatschappij zouden wonen. Daarom zouden alle bewoners verhuizen van het beschutte terrein van Dennendal in de bossen naar andere locaties. Een deel zou gehuisvest worden in een nieuw te bouwen "buurtschap" van 3,5 hectare in een deel van het Sanatoriumbos. Het terrein Dennendal zou dan vervolgens "terug gegeven worden aan de natuur". Voor deze hele operatie en voor de omgekeerde integratie op Sterrenberg was vanuit het ministerie een groot bedrag ter beschikking gesteld. Inmiddels heeft VWS haar financiële toezeggingen voor het overgrote deel ingetrokken, mede omdat in de tussentijd de inzichten en regelgeving voor de zorg weer veranderd zijn. Daarmee wordt de uitruil financiëel onmogelijk voor Reinaerde. Daarnaast is men inmiddels tot het inzicht gekomen dat voor een bepaalde groep bewoners het beter is om in de beschermde veilige omgeving van Dennendal te blijven. Maar dan moet er daar wel flink geinvesteerd worden, want de voorzieningen zijn - mede door de verhuisplannen - inmiddels zwaar verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd.

Hart van de Heuvelrug

De uitruil Dennendal - Sanatoriumbos maakt deel uit van het project "Hart van de Heuvelrug" dat bedoeld is om de ecologische structuren binnen de provincie te verbeteren. Dit door groene gebieden te versterken en beter met elkaar te verbinden. Sommige "rode" locaties moeten daarom greon worden. Dit wordt bekostigd door op andere (groene) plekken woningen of bedrijfsterreinen bouwen. Zo ontstaat er een nieuwe balans tussen rood en groen, waarbij uitgangspunt is dat de groene kwaliteit uiteindelijk verbetert. Deze rood-groen-balans is nog niet waar hij op uit zou moeten komen. De meeste groene projecten zijn gerealiseerd, maar de rode blijven flink achter. Daarnaast is er nog een financiële balans. Deze staat om dezelfde reden flink in de min, omdat er wél geld uitgegeven is aan vergroening, maar er aan de de rode kant nauwelijks inkomsten zijn.

Financiële en juridische aspecten

Voor Dennendal en het Sanatoriumbos zijn in de afgelopen jaren bestemmingsplannen vastgelegd, die inmiddels  (na een paar aanpassingen op last van de Raad van State) onheroepelijk zijn. Wat Reinaerde nu vraagt, is om deze bestemmingsplannen te herzien en weer een rode bestemming op Dennendal te leggen en een groene op het Sanatoriumbos.

Nu Reinaerde te kennen heeft gegeven om op haar schreden terug te keren, zal goed gekeken moeten worden wat dit betekent voor zowel de rood-groen als de financiële balans. Mogelijke kosten of andere consequenties kunnen vervolgens natuurlijk niet afgewenteld worden op de gemeente, daar zal Reynaerde met haar partners een oplossing voor moeten vinden. Daarnaast worden er al geruime tijd plannen ontwikkeld voor het geplande buurtschap in het Sanatoriumbos door woningcorporatie De Seyster Veste. Mogelijk zal DSV met een schadeclaim komen. Ook hiervoor geldt, dat deze nooit op de gemeente Zeist afgewenteld kan worden. Wat GroenLinks betreft is de bottom-line: wie de zaken wil veranderen, draait ook voor de kosten op. In dit geval Reinaerde, of mogelijk (ook) het ministerie van VWS, want doordat zij de benodigde financiering terugtrokken werd de uitruil voor Reynaerde onmogelijk gemaakt.

Sanatoriumbos

Het goed nieuws van het hele verhaal is dat het er naar uit ziet dat er niet gebouwd zal gaan worden in het Sanatoriumbos. GroenLinks is van meet af aan tegen deze bouw geweest. De feitelijke beslissing daarover is genomen in een periode dat GroenLinks nog geen deel uitmaakte van het college. Vervolgens heeft GroenLinks de democratisch genomen besluiten gerespecteerd, maar wél altijd aangegeven dat als er zaken veranderen, bijvoorbeeld door gerechtelijke uitspraken of door het wegvallen van de grond onder de uitruil, er voor ons een volstrekt nieuwe situatie ontstaat.

Doordat Reinaerde nu heeft aangegeven op Dennendal te willen blijven en Dennendal niet terug gaat naar de natuur, vervalt ook de grond om te gaan bouwen in het Sanatoriumbos. Daar is GroenLinks blij mee. Natuurlijk moeten er nog de nodige bestuurlijke, financiële en juridische hobbels genomen worden, maar we gaan er volstrekt van uit dat bouwen in het Sanatoriumbos nu van de baan is. Mocht het nodig zijn, dan zal GroenLinks daar in de raad ook initiatieven toe nemen.

-

Voor de radiouitzending van RTVU klik hier . Vervolgens kunt u linksboven op de RTVU-pagina naar het geluidsfragment.