vlnr Marius Keij (Mijn Groene Huis), Opa Jim en Lilly (Lilly's Plastic Pick-Up), Najib el Zahri (Stichting Tolérance) en Linda Otterman (Samen Oplopen), foto: Mariët Spierings

Rode en Groene Pluim 2017 naar Samen Oplopen en Lilly's Plastic Pick-up

Tijdens onze nieuwjaarsborrel hebben wij de Rode Pluim uitgereikt aan Samen Oplopen voor de grote bijdrage die de organisatie heeft geleverd aan een meer sociaal Zeist in 2017. Andere genomineerden waren de Raad van Kerken en de Voedselbank. De Groene Pluim voor een belangrijke duurzame bijdrage ging dit jaar naar Lilly's Plastic Pick-up, die de andere genomineerden Bio-Basis en Kringloop Zeist achter zich liet. 

Net als voorgaande jaren werden de Pluimen tijdens de derde editie van de uitverkiezing uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsborrel van Groenlinks Zeist in het Torenlaantheater. Vice-fractievoorzitter Laura Hoogstraten overhandigde de Rode Pluim aan Linda Otterman, de oprichtster van Samen Oplopen. Samen Oplopen maakt zich sterk voor gezinnen die problemen ervaren. Dit kunnen gezinnen zijn die op of onder de armoedegrens leven, geïsoleerd zijn of zwaar belast. Maar ook gezinnen die uit het buitenland komen en geen familie of vrienden in Nederland hebben. Samen Oplopen helpt deze gezinnen door een vrijwilliger aan het gezin te koppelen die in brede zin meedenkt en -werkt met het gezin. De stemmers waarderen dat de organisatie "in soms complexe situaties hulp tot ACHTER de voordeur brengt", en daarmee "het "cement" tussen gemeentelijk overheden en de burger die hulp nodig heeft" kan zijn. "Samenoplopen doet in betrekkelijke stilte al jarenlang heel mooi werk voor met name asielzoekers in onze gemeente."

Voorzitter Pieter Jan Stokhof gaf de Groene Pluim voor een belangrijke duurzame bijdrage aan Zeist aan Lilly's Plastic Pick-up. De jonge Lilly uit Huis ter Heide verzamelt zwerfafval in een ruime straal rond haar huis. Niet af en toe, maar structureel, iedere week weer. Via haar Facebook pagina deelt ze haar ervaringen en krijgt ze ook steeds meer volgers die ze inspireert om hetzelfde te doen, en geeft ze tips over hoe gezinnen minder plastic kunnen gaan gebruiken. De motivatie van GroenLinks leden om voor Lilly's project te kiezen was o.a. dat "het een prachtig initiatief is dat ook de jeugd meeneemt in in ze strijd tegen milieuvervuiling en verspilling". Ook haalden stemmers de bredere context aan: "zwerfafval en statiegeld allianties zijn in het nieuws. Deze jongedame is haar eigen actie gestart, petje af hiervoor!"

Het is de derde keer dat GroenLinks Zeist de Rode en Groene Pluim uitreikt. Met de Pluimen wil GroenLinks organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan een sociaal en duurzaam Zeist in het zonnetje zetten. De keuze voor de winnaars werd getrapt gemaakt, waarbij bestuur en fractie van GroenLinks Zeist voor elke pluim 3 genomineerden selecteerden, waarna het aan de leden van GroenLinks Zeist was om online voor de winnaar te stemmen.  De Rode Pluim is een kunstwerk van voormalig GroenLinks raadslid Arend Knot, getiteld ‘Rainbow Warrier’. De Groene Pluim, een soort bijenkorf, is gemaakt door Sebas van Atelier Totem. Beide kunstwerken zijn een wisseltrofee.