Tijdens onze nieuwjaarsborrel hebben wij de Rode Pluim uitgereikt aan Stichting Tolérance voor haar enorme bijdrage aan een sociaal Zeist in 2016. De Groene Pluim voor een belangrijke duurzame bijdrage ging dit jaar naar Mijn Groene Huis. 

Bij de drukbezochte nieuwjaarsborrel in het Torenlaantheater aan de Torenlaan overhandigde fractievoorzitter Laura Hoogstraten de Rode Pluim aan Najib el Zahri, de man achter Stichting Tolérance. Stichting Tolérance heeft zichzelf tot doel heeft gesteld om de integratie van vluchtelingen met een verblijfstatus in de Gemeente Zeist te bevorderen. Najib weet van aanpakken en heeft een groot netwerk. Hierdoor is hij in staat met Stichting Tolérance mensen bij elkaar te brengen. Daarmee wordt voorkomen dat vluchtelingen - na het verkrijgen van de verblijfstatus - in een gat vallen. De activiteiten van de Stichting hebben er tevens toe bijgedragen dat het begrip ‘vluchteling’ in Zeist nog steeds een positieve lading heeft“, aldus het juryrapport.

Voorzitter Pieter Jan Stokhof gaf de Groene Pluim voor een belangrijke duurzame bijdrage aan Zeist aan Mijn Groene Huis, een initiatief van Stichting Energie Zeist (SEZ). Stichting Energie Zeist zet zich in voor een duurzaam en klimaatneutraal Zeist en ondersteunt huiseigenaren in Zeist bij het zorgeloos duurzaam verbeteren van hun huis. Dit doen zij met behulp van het opzetten van campagnes en het geven van voorlichting in Mijn Groene Huis, hun winkel aan de Meester de Klerkweg 4-6 in het centrum van Zeist.

Het is de tweede keer dat GroenLinks Zeist de Rode en Groene Pluim uitreikt. Met de Pluimen wil GroenLinks organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan een sociaal en duurzaam Zeist in het zonnetje zetten. Werd vorig jaar de keuze nog bepaald door de fractie- en bestuursleden van de partij, dit jaar zijn ook de leden bij de keuze betrokken.

De Pluimen zijn onderdeel van het Strategisch Plan van GroenLinks Zeist. De partij wil zowel binnen als buiten de raad maximaal samenwerken om haar ideale Zeist jaarlijks wat dichterbij te brengen. Binnen de raad lukt het de partij regelmatig om met moties zowel coalitie- als oppositiepartijen op één lijn te krijgen op het gebied van sociale vraagstukken en duurzaamheid. Buiten de raad zoekt de partij uitdrukkelijk samenwerking met maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven.

De Rode Pluim is een kunstwerk van voormalig GroenLinks raadslid Arend Knot, getiteld ‘Rainbow Warrier’. De Groene Pluim, een soort bijenkorf, is gemaakt door Sebas van Atelier Totem. Beide kunstwerken zijn een wisseltrofee.