Tijdens onze nieuwjaarsborrel hebben wij de Rode Pluim uitgereikt aan de Weggeefwinkel voor haar enorme bijdrage aan een sociaal Zeist in 2015. De Groene Pluim voor een belangrijke duurzame bijdrage ging naar de Stichting Milieuzorg Zeist. Het is de eerste keer dat GroenLinks deze Pluimen uitreikt.

Bij de drukbezochte nieuwjaarsborrel in lunch- en koffieroom Samen in Zeist overhandigde fractievoorzitter Laura Hoogstraten de Rode Pluim aan oprichter en coördinator Jantje Paasman van de Weggeefwinkel. “De Weggeefwinkel heeft in 2015 een belangrijke rol gespeeld in de armoedebestrijding en in de opvang van vluchtelingen” aldus Hoogstraten. Voorzitter Pieter jan Stokhof gaf de Groene Pluim voor een belangrijke duurzame bijdrage aan Zeist aan penningmeester Marijke Koster van Stichting Milieuzorg Zeist. Stokhof citeert uit het juryrapport: “Milieuzorg Zeist zet zich al jaren in om de besluitvorming van de raad te beïnvloeden richting groen en duurzaam. Patrick Greeven doet dit secuur en met veel kennis. Hij heeft echt invloed en is voor de raad een autoriteit naar wie geluisterd wordt.”

Het is de eerste keer dat GroenLinks Zeist de Rode en Groene Pluim uitreikt. Met de Pluimen wil GroenLinks organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan een sociaal en duurzaam Zeist in het zonnetje zetten. De keuze is dit jaar bepaald door de fractie- en bestuursleden van de partij. Volgend jaar zullen de leden bij de keuze worden betrokken. De Rode Pluim is een kunstwerk van voormalig GroenLinks raadslid Arend Knot, getiteld ‘Rainbow Warrier’. De Groene Pluim, een soort bijenkorf, is gemaakt door Sebas van Atelier Totem. Beide kunstwerken zijn een wisseltrofee.

De Pluimen zijn onderdeel van het Strategisch Plan van GroenLinks Zeist. De partij wil zowel binnen als buiten de raad maximaal samenwerken om haar ideale Zeist jaarlijks wat dichterbij te brengen. Voorzitter Stokhof sprak over Zeistopia, met een knipoog naar het boek Utopia van Thomas More, dat exact 500 jaar geleden verscheen. Binnen de raad lukt het de partij regelmatig om met moties zowel coalitie- als oppositiepartijen op één lijn te krijgen. Buiten de raad zoekt de partij uitdrukkelijk samenwerking met maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven.