Tijdens de raadsvergadering van 23 juni heeft GroenLinks, samen met de VVD en D66 een wijzigingsvoorstel ingediend bij het raadsvoorstel over de Pilot Burgerschap met als strekking dat de resultaten van het interactieve proces Burgerschap worden overgenomen, met uitzondering van het invoeren van stadsregels in Zeist. Dit initiatief van GroenLinks werd ondersteund door een raadsmeerderheid van 18-12 stemmen, waarmee Zeist gevrijwaard blijft van stadsregels.
Over dit onderwerp hebben wij eerder bericht, daarom zullen we er nu niet verder over uitwijden en volstaan met de tekst van het wijzigingsvoorstel. De eerder berichten kunt u vinden door het klikken op onderstaande links.
Amendement Resultaten pilot burgerschap
De Raad van Zeist, bijeen in vergadering op 23 juni 2009,
Behandelend het raadsvoorstel Interactieve resultaten pilot burgerschap
Besluit:
Beslispunt 1 in te trekken en te vervangen door de onderstaande beslispunten 1a en 1b, luidende:
BESLISPUNT 1a:
Na toetsing aan de kaderstelling in te stemmen met de resultaten die betrekking hebben op het stimuleren van lokale contacten
BESLISPUNT 1B:
Na toetsing aan de kaderstelling niet in te stemmen met de resultaten die betrekking hebben op het uitwerken en invoeren van de genoemde gedragsregels.
Beslispunt 2 in te trekken en te vervangen door het onderstaande beslispunt 2:
Akkoord te gaan met de uitwerking van de voorstellen van de denktank Burgerschap voor wat betreft het onderdeel stimuleren van lokale contacten
GroenLinks VVD D66
Laura Hoogstraten Marc Verdoes Jolanta Polomski
Toelichting:
Door alleen in te stemmen met de uitwerking van de resultaten die uitgewerkt zijn voor het stimuleren van lokale contacten, komen de resultaten met betrekking tot de omgangsregels te vervallen.
De kaders waarin het onderwerp burgerschap op een interactieve wijze uitgewerkt dienden te worden zijn:
- de voorstellen moeten aansluiten bij de kadernota WMO
- de voorstellen moeten op een breed draagvlak kunnen rekenen bij de bevolking van Zeist
Gevraagd wordt of de resultaten voldoen aan de kaderstelling. In de bijlage van het raadsvoorstel komt niet duidelijk naar voren dat omgangsregels op een breed draagvlak kunnen rekenen. Uit de burgerpanelenquête geeft slechts 19% aan het idee van omgangsregels erg zinnig te vinden. 55% is niet voor of tegen het idee van omgangsregels, maar het ligt eraan welke regels dit zijn. Het is jammer dat er dan niet een vraag volgt waarin aangegeven wordt: dit zijn de regels die we gaan invoeren, bent u het daar mee eens?
Daarnaast is de opkomst bij de informatieavond dusdanig laag, dat deze niet gezien kan worden als een representatieve groep waarin je het draagvlak van de Zeister samenleving zou kunnen toetsen.
Verder druisen de omgangsregels in tegen de afgesproken deregulering en het terugbrengen van de regelzucht van de overheid, hetgeen onderdeel uitmaakt van het coalitieakkoord. De omgangsregels geven het (negatieve) gevoel van betutteling; maak je mensen bewust of irriteer je? Oftewel: bereiken we met de omgangsregels degenen die we zouden willen bereiken?
Voor verdere informatie over dit onderwerp:
voor inbreng GroenLinks in het debat klik hier
voor het standpunt van GroenLinks na afronding van fase 1 klik hier
voor het volledige raadsvoorstel klik hier