We willen u graag attenderen op een studie die het Fietsberaad dit voorjaar samen met adviesbureau DHV heeft uitgebracht naar de effecten van stimuleren van het fietsgebruik. Het is algemeen bekend dat meer fietsgebruik verlichting biedt voor uiteenlopende maatschappelijke kwalen, zoals files, luchtvervuiling en gebrek aan beweging. De meerwaarde van deze studie is inzicht in de grootte van de effecten. Stimuleren van het fietsgebruik blijkt vooral grote effecten te hebben op de bereikbaarheid en de parkeerdruk in centra.
Klik hier voor een samenvattend artikel.
Over Fietsberaad
Doelstelling en uitgangspunten
Het Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van het Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid. Uitgangspunt is de kennisbehoefte van medewerkers, bestuurders en volksvertegenwoordigers van decentrale overheden. Daarnaast moeten de activiteiten van het Fietsberaad bijdragen aan de volgende doelstellingen uit de Nota Mobiliteit:
- De stimulering van het gebruik van de fiets als hoofdvervoermiddel en als schakel in de keten;
- Het terugdringen van fietsendiefstal;
- De reductie van het aantal verkeersslachtoffers
Activiteiten
Om dit te bereiken voert het Fietsberaad de volgende activiteiten uit:
- Zelf ontwikkelen van nieuwe kennis;
- Participeren in onderzoeken van andere organisaties,
- Verbeteren van de ontsluiting van bestaande kennis;
- Organiseren van bijeenkomsten voor de uitwisseling van kennis en ervaringen;
- Actief verspreiden van kennis en ervaringen via website, publicaties, een magazine en communicatiekanalen van anderen;
- Agenderen van fietsgerelateerde onderwerpen op basis van nieuwe kennis en inzichten.
Doelgroepen
Het Fietsberaad richt zich op een brede doelgroep: iedereen die direct of indirect betrokken is bij de ontwikkeling en uitvoering van fietsbeleid. Vanaf de oprichting in 2001 zijn gemeentelijke en provinciale verkeerskundigen met ‘fietsbeleid’ in hun takenpakket de belangrijkste doelgroep. Gaandeweg heeft een verbreding van de doelgroepen plaatsgevonden. Ook politiefunctionarissen die zich bezighouden met de aanpak van fietsendiefstal en fietsparkeerspecialisten behoren tot de primaire doelgroep.
Het Fietsberaad probeert ook verkeerskundigen en –planologen te bereiken die fietsbeleid niet expliciet in hun takenpakket hebben. Hoewel zij zich veelal bezighouden met de doorstroming van het autoverkeer, de verkeersveiligheid en het openbaar vervoer, krijgen ze in hun plannen of ontwerpen wel te maken met fietsverkeer.
Andere doelgroepen van het Fietsberaad zijn:
- Medewerkers op andere beleidsterreinen die relevant zijn, zoals bouw- en woningtoezicht, sport-& recreatie, gezondheid etc. Enerzijds omdat zij mede de kwaliteit van de voorzieningen voor fietsers bepalen. Anderzijds omdat zij het fietsverkeer kunnen benutten voor hun eigen doelstellingen. Bijvoorbeeld een hoger fietsgebruik draagt bij aan de volksgezondheid.
- Wethouders, gedeputeerden en volksvertegenwoordigers met name van verkeer- en vervoer.
- Medewerkers van (verkeers-)adviesbureaus.
Naast de genoemde doelgroepen onderhoudt het Fietsberaad relaties met andere organisatie, die deels in het Fietsberaad vertegenwoordigd zijn, zoals Fietsersbond, CROW, AVV, SWOV. Ze zijn leverancier van kennis of kunnen een rol spelen in de verspreiding van kennis.
Organisatie
Het Fietsberaad is in 2001 opgericht op initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. In het beraad zitten circa 20 (vak)mensen, in principe op persoonlijke titel (zie samenstelling). Het beraad komt circa vier keer per jaar bijeen en beslist op hoofdlijnen over de uit te voeren projecten. Voorbereidend en uitvoerend werk wordt gedelegeerd aan de coördinator.
Aanvankelijk was het Fietsberaad ondergebracht bij het CROW. In januari 2006 is het Fietsberaad verhuisd naar het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV). Het Fietsberaad is verantwoording verschuldigd aan het Nationale Mobiliteitsberaad.