Na jaren van praten is de vernieuwing van de wijk Kerckebosch afgelopen week van start gegaan. Het ging niet helemaal zonder slag of stoot; er moest een extra Raadsvergadering op 28 februari 2012 aan te pas komen. De publieke tribune was veel te klein om alle belangstellenden een stoel te kunnen bieden, en voorafgaand aan de vergadering liepen de emoties al hoog op. Voor– en tegenstanders boden nog een laatste petitie en handtekeningen aan. Het gaat natuurlijk ook om heftige zaken: mensen moeten gedwongen verhuizen, er moeten bomen worden gekapt en de gemeente loopt financiële risico’s.

Toch heeft GroenLinks het plan voluit gesteund, net als in eerdere jaren. Vooral ook, voor die mensen die moeten verhuizen en hier al jaren op zitten te wachten. De afgelopen weken hebben hun vele digitale hartenkreten weer eens laten zien dat de meeste bewoners graag een nieuwe woning willen. De oude huizen aan de Prinses Irenelaan en de Prinses Margrietlaan zijn klein, gehorig en verkeren in slechte staat.

Van diverse bewoners ontvingen we foto’s van beschimmelde badkamerplafonds, roestende CV-leidingen en verrommelde trappenhuizen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Tijdens de Raadsvergadering pleitten alleen de Groene Democraten en Pro Zeist voor renovatie in plaats van sloop/nieuwbouw. De rest van de Raad stemde hier tegen (stemverhouding 3 voor en 29 tegen).
GroenLinks-raadslid Ronald Camstra zei hierover: “je kunt nog zo hard poetsen op een dubbeltje, maar het wordt er nooit een kwartje van”. Renovatie is duurder dan sloop/nieuwbouw en de woningen worden er niet groter van.

Dan de bomen. Natuurlijk is het nooit leuk als er bomen gekapt moeten worden. Maar dat is in Kerckebosch niet het hele verhaal. Het huidige ‘binnenbos’ ligt redelijk geïsoleerd van de rest van het bos, waardoor de ecologische waarde laag is. Door de bebouwing te ‘draaien’ ontstaat er verbinding tussen de verschillende stukken natuur. En: duurzaamheid is meer dan bomen alleen. De nieuwe wijk wordt juist heel duurzaam, terwijl de huidige woningen een extreem laag energielabel hebben: “er wordt nu voor de mussen gestookt”. Het vernieuwingsplan is dus ook een groen plan.

Tenslotte de financiële risico’s. Die zijn er, dat erkent ook GroenLinks, met name bij de in het plan opgenomen dure vrije kavels, die door de huidige woningmarktcrisis minder snel verkopen. Samen met andere partijen vroegen we daarom op 14 februari om twee weken uitstel.
In die periode is een ‘second opinion’ uitgevoerd op de financiële risico’s. Deze is , samen met de reeds bestaande financiële gegevens, geanalyseerd en beoordeeld door een commissie van financieel specialisten uit de raad.  Deze kwam tot te conclusie dat de financiële risico’s beperkt zijn en geen belemmering vormen voor de voortgang van het project:  we zijn “in controll”.

GroenLinks-projectwethouder Joke Leenders is er blij mee, omdat de second opinion de verschillende kostenposten beter onderbouwt en laat zien dat de risico’s in de eerste fase beperkt zijn.

Al met al vond de fractie van GroenLinks dat de eerste fase van start moest gaan. De risico’s van de eerste fase zijn te overzien, en juist de eerste fase levert veel nieuwe huurwoningen en betaalbare koopwoningen op voor de bewoners die al zo lang wachten. Gelukkig konden ook de meeste andere fracties hiervan worden overtuigd, zodat een flinke meerderheid ( 28 stemmen vóór en 4 tegen) zich achter de plannen schaarde.

 

Alle informatie over het project vindt u door hier met uw muis te klikken.