Vandaag begint GroenLinks Zeist voorzitter Pieter Jan Stokhof met een experiment: zo min mogelijk plastic aannemen, kopen en gebruiken. Van 9 tot en met 15 juni is het ‘Zero Plastic Week’. Overal ter wereld proberen mensen een week zonder (extra) plastic te leven. De Afdeling Zeist van GroenLinks vraagt aan het winkelend publiek om deze week aandacht te hebben voor het gebruik van plastic.

In onze maatschappij is plastic een bijna onmisbare grondstof. Heel veel spullen worden van plastic gemaakt of er wordt plastic in verwerkt. Denkt u daarbij aan tasjes, tandenborstels, sleutelhangers, brillen en auto’s. Plastic wordt wijd en zijd toegepast. Dat komt omdat het een bijna onverwoestbaar materiaal is. Dat is natuurlijk handig, maar dat is tevens het grote probleem. Plastic komt namelijk ook in het milieu terecht. Omdat het slecht afbreekbaar is, kan het er tientallen jaren blijven liggen. Microplastics – kleine plastic korreltjes die onder andere in tandpasta worden verwerkt om een beter poetsresultaat te krijgen – spoelen via de riolering in zee. In een groot deel van onze oceanen drijft een ‘plastic soep’ rond. Vissen krijgen deeltjes binnen en gaan daardoor dood. Maar de deeltjes plastic komen zo ook in de voedselketen terecht, en dus ook misschien wel op ons eigen bord.

GroenLinks wil hiervoor aandacht vragen en mensen ervan bewust maken dat er grote nadelen kleven aan het gebruik van plastic. GroenLinks vraagt mensen daarom in ieder geval gedurende de week van 9 tot en met 15 juni geen plastic tasjes aan te nemen of te kopen, geen plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken en geen nieuwe spullen te kopen waarin plastic is verwerkt.

Wie doet er met Pieter Jan mee?