GroenLinks heeft vragen gesteld aan het college over het uitblijven van de toegezegde stallingsvoorzieningen bij de bushaltes in Zeist, met name in gebieden waar lijnen verlegd zijn. Anderhalf jaar geleden, tijdens de raadsvergadering van 9 juli 2013, heeft de gemeenteraad van Zeist met algemene stemmen een motie aangenomen, waarin het college gevraagd werd om er zo spoedig mogelijk voor te zorgen dat er stallingsvoorzieningen geplaatst worden bij de bushaltes. Met name in de wijken waar de route van de bus verlegd is.

Het gaat daarbij vooral om Zeist –West en Zeist -Noord, waar delen van de busroutes "gestrekt" zijn. Daar is de afstand van naar een bushalte voor veel bewoners vergroot. Bijvoorbeeld voor de inwoners van de Lage Grond in de Wijk Brugakker. Daar verdween de halte en zijn de dichtstbijzijnde haltes nu op de Koppelweg en bij De Clomp. Het plaatsen van -goede- stallingen bij bushaltes vergroot de kans dat mensen gebruik (blijven) maken van het Openbaar Vervoer, waaronder mensen die wat minder goed te been zijn, en voor wie de loopafstand naar de nieuwe haltelocaties te ver is. Daarnaast voorkomt het ongewenste en op sommige plaatsen zelfs gevaarlijke situaties op de trottoirs nabij de bushaltes.

Bij de behandeling van de motie in juli 2013 zei de toenmalige verkeerswethouder, dat er subsidiegeld beschikbaar was voor het plaatsen van stallingen bij 41 (!) bushaltes en dat de stallingen in 2013 en 2014 gerealiseerd zouden worden. We zijn nu een kleine anderhalf jaar verder, maar bij de halte van de gestrekte buslijn 74 zijn nog steeds geen stallingsvoorzieningen. In de rest van Zeist is het niet veel anders.

Hoe kan dit ? Het geld is er, de voltallige raad wil het en het college heeft al anderhalf jaar geleden aangegeven dat het ”voortvarend” tot uitvoering zou overgaan. Daarom heeft GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan het college om dit uit te leggen. Waarom zijn de stallingen er nog steeds niet en wanneer worden ze alsnog geplaatst ?

Schriftelijke vragen Stallingsvoorzieningen bushaltes

Tijdens de raadsvergadering van 9 juli 2013 is bij de behandeling van raadsvoorstel 13RV0038 Actualisatie GVVP Zeist’’ met algemene stemmen een motie aangenomen over het aanbrengen van stallings-voorzieningen bij de bushaltes van de “gestrekte” buslijnen . Het verzoek in de motie aan het college luidde: Verzoekt het College: Om er zo spoedig mogelijk voor te zorgen dat de bushaltes in en nabij de wijken die het betreft voorzien worden van adequate stallingvoorzieningen

Het college reageerde als volgt op de motie: Wethouder Varkevisser: We hebben ons ingespannen om subsidie te verkrijgen in het kader van VERDER gelden. Dat is gelukt. Er zijn middelen beschikbaar om 41 bushaltes in Zeist van stallingsvoorzieningen te voorzien. Dat wordt dit jaar en komend jaar gerealiseerd. Wij zien de motie als een aansporing om hiermee voortvarend aan de slag te gaan. Met andere woorden: het geld is er, de unanieme wens van de raad ook en het college heeft aangegeven “voortvarend aan de slag te gaan” en geeft daarbij zelf(s ) een termijn aan.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder, is “dit jaar en komend jaar” op een paar weken na voltooid verleden tijd, maar constateert de fractie van GroenLinks dat er nog steeds geen adequate stallings-voorzieningen bij de bushaltes van de gestrekte lijn 74 in Zeist-West zijn geplaatst .

Bovenstaand is aanleiding voor GroenLinks voor het stellen van de volgende vragen:

1 Kan het college aangeven waarom de motie tot op heden niet is uitgevoerd, terwijl de gelden voor 41 haltes beschikbaar zijn en het college zelf een termijn had aangegeven ?

2 Waarom is de raad niet geïnformeerd over het stagneren van de uitvoering van de motie ?

3 Op welke termijn wordt de motie alsnog uitgevoerd ?

Frank Dirkse, GroenLinks