GroenLinks bezoekt met regelmaat maatschappelijke instellingen in Zeist. Door de corona beperkingen hebben we dit gesprek niet in het voorjaar gedaan, maar op de laatste dag van juli zijn we van harte welkom aan de Weeshuislaan in Zeist.

Wat opvalt is de ongedwongen sfeer en hartelijkheid van de aanwezigen. Bij binnenkomst zitten een aantal gasten aan de koffie. We worden naar een aparte kamer gebracht waar Yvonne en Anne al op ons zitten te wachten. Later zal Marjon als het gesprek met haar gast klaar is aanschuiven.
Yvonne is vrijwilligster en heilsoldaat en maakt deel uit van het kerkgenootschap. Na haar pensioen wilde ze als vrijwilligster bij het Leger blijven werken. Zij doet de inloop, de vrouwenbond en beheert de postvakken (postadres).
Anne is ambulant werkster in Amsterdam en vrijwilligster in Zeist. Zij maakt ook deel uit van het kerkgenootschap.
Marjon is specialistisch ambulant maatschappelijk werkster. Zij is onderdeel van Welzijn en zorg binnen het Leger des Heils. Haar werk wordt mogelijk gemaakt door oa de gemeente. Zij doet de complexe zaken. Zoals de zorgmijders, de verzamelaars e.a. Dit is in samenwerking met het sociaal team die tevens de indicatie geeft.

Het Leger draagt zorg voor de mensen die vastlopen in de samenleving. Vaak hebben de desbetreffende mensen geen laptop, ze zijn niet digitaal vaardig, maar vaak bestaat er ook wantrouwen tegenover instanties en durven mensen niet hun gegevens online door te geven. Dat betekent dat zij afhankelijk zijn van formulieren, die ze dan proberen in te leveren aan het loket. Daar wordt ze verteld dat ze hun aanvraag digitaal moeten doen of een andere keer terug moeten komen en een afspraak moeten maken. Die drempel zorgt ervoor dat mensen afhaken en hun aanvraag niet doen. Het Leger probeert aan te sluiten bij de persoon, is het nodig mee te gaan naar de instantie of niet? Als iemand na herhaaldelijk bot vangt bij de verhuurder, belt Marjon en dan kan het wel geregeld worden.

Ze werken met 80 vrijwilligers en die zijn veelal op leeftijd, kwetsbaar en huiverig om in de winkel vrijwilligerswerk te doen. De winkel is een inkomstenbron en door de corona hebben ze veel inkomsten moeten mislopen.

Er zijn 50 postvakjes en dat betekend dat er sowieso 50 mensen dakloos zijn wat inzichtelijk is. Waar slapen deze mensen is de eerste vraag die bij ons opkomt? Actie van het Leger is dan ook om aandacht te vragen voor dak- en thuislozen in Nederland. We kregen een schrijnende situatie te horen betreft een vrouw die 2 jaar in een auto heeft geslapen. Verbazingwekkend om te horen dat dit dus ook in Zeist speelt.

Voorbeelden van hulp en activiteiten:

  • Mensen die op de een of andere manier in de problemen zijn gekomen kunnen daarmee terecht op het maatschappelijk spreekuur dat iedere vrijdag plaatsvindt van 09.00 tot 12.00 uur. Via dit spreekuur kan men zich ook aanmelden voor het verkrijgen van een postadres.
  • De raad- en daadbalie is op maandag tot en met donderdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur in het gebouw ´De Ontmoeting´ aan de Weeshuislaan 30.
De baliemedewerker staat klaar om een bemoedigend woord te spreken en om vragen te beantwoorden, of onder het genot van een kopje koffie een gezellig praatje te maken. Tijdens de openingstijden is de baliemedewerker ook telefonisch bereikbaar.
  • Op donderdagochtend is er de mogelijkheid om koffie-thee te drinken in de koffiekamer van het gebouw. De donderdag is gekozen omdat de winkel open is en er weekmarkt is in het centrum van Zeist. Ik (Rachida) ben hier op een donderdagochtend in augustus langs geweest om de sfeer te proeven en een gesprekje te voeren met de bezoekers. Het was mooi om te zien dat er dames aanwezig waren met hun breiwerk en onder het genot van een gesprekje met andere bezoekers hun breiwerk voortzetten. En mooi om te zien dat er aanwezigen waren die aan een andere tafel kaartspelletjes speelden. Ze vertelden mij vol enthousiasme dat ze het heel fijn vinden om een praatje te maken met andere bezoekers. Mede omdat de meeste bezoekers weinig tot geen sociale contacten hebben. Er liggen ook standaard pakjes brood, meld en pakjes koffie klaar voor als er iemand binnenkomt die dit nodig heeft. Er wordt hier regelmatig gebruik van gemaakt werd er verteld. Maar ook komen er mensen voedsel brengen.
  • In de wijk Vollenhove wordt er door de vrijwilligers sport momenten georganiseerd en ook zijn er uitjes voor kinderen.

We liepen daar weg met veel informatie. Fascinerend om te zien wat het Leger des heils allemaal doet voor de mensen die vastlopen in de samenleving. Ze doen prachtig werk en dat doen ze dan ook vol passie.