Er liggen plannen voor de (mogelijk gedeeltelijke) herstructurering van het "Zomerkwartier". Zeg maar de buurt binnen de van Reenenweg, Dwarsweg, Schaerweijdelaan en de van Lenneplaan. Alledrie de Zeister corporaties zijn er bij betrokken. De buurt kenmerkt zich door ongeveer 100 jaar oude huisjes met zeer diepe tuinen, destijds aangelegd zodat men de eigen groenten bij het huis kon kweken. Er zijn in Zeist weinig locaties te vinden waar zo extensief gebouwd is als hier. Dat biedt kansen tot verdichting. GroenLinks is altijd vóór binnenstedelijk verdichten geweest, daar waar dit verantwoord kan. Immers, als je de vraag naar huisvesting niet via binnenstedelijke herinrichting oplost, zal de druk op het buitengebied ( lees natuur) toenemen. Toch is het een lastige afweging. Een groot deel van de bewoners van het Zomerkwartier is tegen de herstructurering, waarbij het de bewoners vooral om de grote tuinen en het prettige wonen in deze buurt gaat, waarbij het niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen van de woningen voor lief lijkt te worden genomen. Daarnaast is men bang voor verlies aan sociale cohesie en veiligheid. Onderstaand de bijdrage van GroenLinks aan het debat, zoals ingebracht door Ronald Camstra
BIJDRAGE AAN DEBAT PLANOLOGISCH KADER ZOMERKWARTIER d.d. 03 02 09
Inleiding
Het planologisch kader voor de Zomerkwartier houdt de gemoederen nogal bezig. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het grote aantal bezwaarschriften dat is ingediend. Ook tijdens de Ronde Tafel gingen de emoties over tafel. Een aantal aangedragen punten hebben betrekking op angst voor zaken als meer criminaliteit bij een hogere dichtheid van bebouwing. Wij begrijpen de angst die er leeft, en veiligheid is ook een aspect dat bij het ontwerp zeker een belangrijke rol moet spelen. Maar de huidige dichtheid is veel lager dan menige andere wijk in Zeist en wij verwachten daarom niet dat enige verdichting direct tot grote risico's zal leiden.
De fractie van GroenLinks wil zich daarom in dit debat beperken tot twee centrale vragen.
Slopen om te kunnen verdichten?
In de eerste plaats is het voor GroenLinks een lastige afweging om te bepalen of de sloop van deze woningen wenselijk is. Natuurlijk, het gaat om relatief kleine en vooral slecht geïsoleerde woningen. Maar blijkens de vele insprekers en bezwaarmakers is het onder de huidige bewoners een geliefd buurtje en dat moet natuurlijk zo blijven. Hoewel er tijdens de Ronde Tafel onduidelijkheid is blijven bestaan over het draagvlak van de verschillende bewonerscommissies en de projectcommissie, lijkt het ons dat een meerderheid van de bewoners sloop afwijst.
Er moeten dan wel zwaarwegende argumenten zijn om de sloop toch door te willen zetten. Voor GroenLinks liggen die argumenten vooral in de mogelijkheden voor verdichting, duurzaam bouwen en het verhogen van de woonkwaliteit. Verdichting binnen de bestaande stad is een belangrijk speerpunt voor GroenLinks, omdat het mes aan twee kanten snijdt: door verdichting in de bestaande kern kunnen we woningen toevoegen voor de vele woningzoekenden én we kunnen uitbreiding van de stad in het groene buitengebied voorkomen.
Het Zomerkwartier is door de enorm diepe tuinen een buurt met een buitengewoon lage dichtheid. Bovendien biedt het vertrek van de Solafabriek kansen voor uitbreiding van het aantal woningen. Wij hopen dat het lukt om ook de Lidl mee te nemen in de planontwikkeling, omdat we de huidige plek verkeerskundig gezien niet heel geschikt vinden voor een dergelijke voorziening, die bovendien veel ruimte voor parkeerplaatsen vergt.
Gezien de grote verdichtingskansen in dit gebied en de mogelijkheden om tot beter woningen te komen, vinden wij sloop en vervangende nieuwbouw aanvaardbaar, ondanks het verdriet dat dit de zittende bewoners doet. Wij vragen ons wel af of het nodig is vrijwel álle woningen te slopen. Wellicht is het met wat meer maatwerk mogelijk om de overruimte in de binnenterreinen te benutten maar enkele karakteristieke architectonische gevelrijen te behouden. Dit zal het behoud van de gewaardeerde sfeer in de buurt ten goede komen. De voorgestelde gefaseerde aanpak biedt mogelijkheden om dit om termijn te bekijken.
Behoud sociale kernvoorraad
Een tweede centrale vraag voor de fractie van GroenLinks is de vraag welke garanties er zijn dat er inderdaad minimaal 138 woningen in de kernvoorraad behouden blijven. Dit is voor ons wel essentieel. Op vragen van de SP bevestigt het College dat met woningen in de kernvoorraad woningen bedoeld worden met een huur onder de € 535,- per maand. Verder biedt het antwoord van het College echter nog geen volledige duidelijkheid. U schrijft: “Het planologisch kader is primair een toetsingsinstrument om de bouwplannen van de corporaties en eventuele andere ontwikkelaars te beoordelen. Voor de nieuwbouw dienen de corporaties zich aan het planologisch kader te houden”. Bedoelt u hiermee nu dat zonder enig voorbehoud vast ligt dat er tenminste 138 nieuwe woningen met een huur beneden de € 535 dienen te worden opgeleverd? Het is voor ons belangrijk om dit duidelijk vast te leggen, omdat de vertegenwoordiger van de corporaties op dit punt een voorbehoud lijkt te willen maken. In het verslag van de Ronde Tafel lezen we “De 138 woningen is een vertaling van een eindplaatje. Het is niet het eindplan wat eruit moet komen. Het gaat om een scenario voor het hele gebied. Het geeft de richting aan. Die nog kan leiden tot allerlei combinaties”. U snapt dat deze tekst ons niet gerust stelt.
Conclusie
De fractie van GroenLinks kan instemmen met het voorliggende planologische kader, omdat wij voor alles waarde hechten aan verdichting in de bestaande kern en de kans op duurzamere woningen moeten aangrijpen. Wel dient er duidelijkheid te komen over de 138 terug te bouwen woningen in de kernvoorraad. Indien deze 138 tijdens dit debat niet 100 % waterdicht toegezegd worden, dan overwegen wij dit middels een amendement of motie alsnog te laten bekrachtigen, omdat wij er veel waarde aan hechten om de voorraad sociale woningen in de kernvoorraad op peil te houden.
Voor de website van het project Zomerkwartier klik hier.
Voor het raadsvoorstel klik hier.